Placki bananowe


najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi

na 9 małych placków

3 jajka
2 średnie dojrzałe banany (200g)
½ szklanki płatków owsianych (ok. 50g)

Sposób

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować np. ręcznym blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na ok. 20 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
Smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej masłem po kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a dół będzie ładnie przypieczony.
Można polać jakimś sokiem, ale niekoniecznie.

(mam zamiar zrobić)

Komentarz

  • A jaki smak to ma?
  • Jeszcze nie jadłam, ale wyobraźnia mi podpowiada, że to może być smaczne. Dlatego zapodałam. Jutro zrobię i opiszę wrażenia.
  • dyzio napisal(a):
    A jaki smak to ma?
    Według mnie z bananOOf dostępnych w Polsce (czyli raczej pastewnych) to smak najwyżej OK. Ale z bananów przeznaczonych do podawania na gorąco to byłoby mniam mniam.
  • A banany przeznaczone do smażenia mają jakieś nalepki czy inne oznakowanie umożliwiające łatwe ich zidentyfikowanie?
  • Mania,

    co ty o tej porze robisz w kuchni?!
  • extraneus napisal(a):
    A banany przeznaczone do smażenia mają jakieś nalepki czy inne oznakowanie umożliwiające łatwe ich zidentyfikowanie?
    Nie. W Polsce są dostępne jedne jedyne słuszne banany zatwierdzone i wyprostowane przez EU.
    Nie wierzy kolega? No to niech kolega sprawdzi. :)
  • Wierzę:)
    Pytam, by nie musieć samemu szukać i sprawdzać :)
  • To chyba nei chodzi o UE, po prostu na eksport idą wyłącznie banany pastewne bo lepiej znoszą transport,
  • ja bym przepis zmodyfikował na:
    8 jajek
    2 kawałki kiełbasy cienkiej pokrojonej w kostkę
    1/2 szklanki pokrojonej cebuli
  • Pokrojony banan maczany w miodzie. Mmmm pyszka :)
  • marniok napisal(a):
    ja bym przepis zmodyfikował na:
    8 jajek
    2 kawałki kiełbasy cienkiej pokrojonej w kostkę
    1/2 szklanki pokrojonej cebuli
    I bez banana, za to ew. z trochą mąki. Bardzo słuszna modyfikacja :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.