Racuszki, placuszki i tentegesy na szybkensa

edytowano April 2 w Kulinaria
Dziś serwuję wspaniałe i pachnące:

    Małdrzyki

250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
    1 duże jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    30 g cukru pudru
    40 g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
    100ml oleju do smażenia
    1 łyżka masła do smażenia

   Sposób przyrządzania:

Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

-------------------------

Nie miałam twarogu, więc zrobiłam placuszki z serka waniliowego. Już nie dodawałam cukru waniliowego.
Wyszły bardzo smaczne i ładne.

Komentarz

  • Placuszki z jabłkami

    Ciasto- jak na naleśniki. Do dzbanka z ciastem naleśnikowym wrzucam drobno pokrojone jabłko. Na patelni rozgrzewam olej kujawski i łyżką kładę placuszki. Usmażone posypuję cukrem pudrem. Można je też polać śmietanką, ale niekoniecznie. Gorące najlepsze, ale lubię je też na zimno, jak zostaną.
  • loslos
    edytowano April 2
    To samo z plasterkami cebuli. Tylko bez cukru.
  • los napisal(a):
    To samo z plasterkami cebuli. Tylko bez cukru.
    Dzięki.
    Świetny pomysł.
  • Zmałpowane od Losa. :) Uwielbiam rybę po angielsku, a kiedy mi zostanie ciasta, obtaczam w nim krążki cebuli i smażę. Pychota.
    Ciasto: 250 g mąki, 200 ml wody, 200 mi piwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól do smaku. To jest dość duża ilość, można zrobić z połowy składników. Ryba w tym usmażona jest pyszna, ciasto chrupiące. Smażyć na głębokim oleju.
    Cebulę kroję w plastry o grubości pół cm, rozdzielam na pojedyncze krążki, obtaczam w cieście i smażę.
  • Jasny gwint!
    Że tesz się Wam zebrało na kuszące przepisy akurat w czasie Wielkiego Posta %-(
  • Postne.
  • edytowano April 2
    To już wiem co będę jeść w ten piątek :-) Nie znałam tego przepisu z cebulą.
    Natomiast smażyłam banany w cieście naleśnikowym - też dobre, choć z jabłkami lepsze, bo banany są ciut mdłe.
  • peterman napisal(a):
    Najszybsze racuszki - tylko na Wisełce!

    https://mobile.twitter.com/i/status/1112944934888275968
    Ekhmm... :\">


  • Super placki dla ubogich kuchennie. Zero jajek czy mleka.

    Dużo cebuli pokrojonej w małą kostkę. Mąka, sól, woda. Konsystencja jak na racuszki, może ciut rzadsze. Pomieszać, dodać cebulę i sporo zmielonego pieprzu, pomieszać. Smażyć placuszki wyłącznie na smalcu. Są bardzo kruche. Do tego gorąca herbata.
    Żreć ciepłe. Przepis z akademika, kiedy nie było co żreć. A potem przyjął się na salonach. Próbojta.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.