Skip to content

Francuz o Persach i Amerykanach

Taki, przypadkiem znaleziony, niezwykły cytat z książki napisanej przez francuskiego lekarza. Lekarz ów -Léon Lapeyssonnie - wiele lat spędził za granicą pracując w organizacjach międzynarodowych m.in w Iranie. Pisze on tak w swych wspomnieniach pt « Toubib des Tropiques » wydanych w 1982 roku : 
« Les Persans sont parmi les humains que j’ai fréquentés les plus subtils, les plus fins, les plus nuancés, aussi bien en tant qu’individus qu’à échelon de leur culture . Ce sont en outre les hôtes les plus attentifs et les plus courtois. Mais gare à celui qui les vexe, les sous-estime ou les méprise ! Ils se livret vite à la fureur ancestrale, à cette rage folle qui poussait Artaxerxès à faire foutter la mer qui osait contrarier ses vaisseaux. Messieurs du Texas et de l’Oklahoma, cet averissement vient trop tard pour vous ! » (page 230)
Czyli :
« Z pośród wszystkich z którymi obcowałem, wśród których żyłem, Persowie są najbardziej subtelni, wyrafinowani, najbardziej zniuansowani, zarówno jako jednostki, jak i ich kultura. Są także gospodarzami najbardziej uprzejmymi, gościnnymi i kurtuazyjnymi. Ale niech się strzeże ten, który ich uraża, nie docenia lub nimi gardzi! Bo rychło opanywuje ich wtedy wściekłość ich przodków, szalona furia, która sprawiała, że Artakserkses kazał biczować morze, które ośmieliło się pokrzyżować, rozproszyć szyki jego floty. Panowie z Teksasu i Oklahomy, to ostrzeżenie przychodzi dla was za późno! »  (strona 230)

https://books.google.fr/books?id=QPeGDwAAQBAJ&pg=PT334&lpg=PT334&dq=lapeyssonnie+"ce+sont+en+outre"&source=bl&ots=USQfty4Khk&sig=ACfU3U3ccyZb9DQEkGJWqr9wwqqyE5avLQ&hl=fr&sa=X&ved=2ahUKEwjYzfvs-oHjAhVuBWMBHXEfCUYQ6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=lapeyssonnie "ce sont en outre"&f=false  

Oczywiście, ten cytat odnosi się pewnie jakichś konkretnych wydarzeń w tamtym rejonie świata no i jest nie tylko umiejscowiony w przestrzeni ale i w czasie (a może być też i aluzją osobistą). I nie mam najmniejszego zamiaru wnikać w merytoryczną stronę tej przytoczonej opinii (ani niezbędnych do tego kompetencji). Ale myślę, że warto to świadectwo zanotować : i świetnie ono ilustruje on różnicę między francuskim spojrzeniem na świat a amerykańskim... Między mentalnością « Made in usa » a « Fabriqué en France »...

Komentarz

• ...ok, czyli na czym polega ta różnica mentalności?

• Chyba tym, że dla Francuza istotne jest, kiedy ktoś się gniewa.

• Należałoby jeszcze zbadać procent Persa w Persie (współczesnym).

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Chyba tym, że dla Francuza istotne jest, kiedy ktoś się gniewa.

...taka mentalność francuska?

Z obserwacji Pana Francuza wynika natomiast dość wprost, że Persowie mentalnie chociaż subtelni, wyrafinowani, zniuansowani, jednostkowo i kulturowo, uprzejmi, gościnni i kurtuazyjni to łatwo się odklejają kompletnie i gubią kontakt z rzeczywistością, biczują morze itp., z powodu jakichś kompleksów czy też pychy, skoro dostają piany na tle poczucia niedocenienia.

Taką mają mentalność?

• edytowano 4 April

@peterman powiedział(a):
    Należałoby jeszcze zbadać procent Persa w Persie (współczesnym).

...tudzież w ajatollahu i mulle, BTW wśród młodych Persów była całkiem niedawno modna zabawa "zrzuć mulle turban":

W internecie można obejrzeć krótkie filmy, na których młodzi ludzie (nazywa się ich Pokoleniem Z), najczęściej dziewczęta, strącają mułłom turbany. Na ulicach, przystankach autobusowych, bazarach i w metrze podbiegają, zwykle od tyłu, do niespodziewających się niczego duchownych i uderzeniem dłoni strącają im z głów nakrycia głowy, będące symbolem kapłańskiego stanu i religijnego wtajemniczenia. Jeśli napastnikami są chłopcy, nierzadko kopią zrzucony na ziemię turban jak piłkę.

Sporadyczne ataki na mułłów zdarzały się już wcześniej, nasiliły zaś od lata 2021 roku, gdy prezydentem kraju został Ibrahim Raisi, uważany za przywódcę „jastrzębi” wśród rządzących Iranem ajatollahów, a pod jego rządami policja obyczajowa i prorządowe milicje zbrojne nasiliły represje,

• Byłem we Francy 3 razy w życiu i powiem, że to nie jest mój ulubiony naród. Nie dość, że chamy to jeszcze straszne flejtuchy (a sam jakimś ultrasem czystości nie jestem).

• @Filioquist powiedział(a):

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Chyba tym, że dla Francuza istotne jest, kiedy ktoś się gniewa.

...taka mentalność francuska?

Z obserwacji Pana Francuza wynika natomiast dość wprost, że Persowie mentalnie chociaż subtelni, wyrafinowani, zniuansowani, jednostkowo i kulturowo, uprzejmi, gościnni i kurtuazyjni to łatwo się odklejają kompletnie i gubią kontakt z rzeczywistością, biczują morze itp., z powodu jakichś kompleksów czy też pychy, skoro dostają piany na tle poczucia niedocenienia.

Taką mają mentalność?

Mentalność turbanów 👳‍♂️🧕określają mułła oraz imam

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.