Skip to content

Jakiej szkoły chcemy

Wątek o zmianach w edukacji.

Prawdziwa rewolucja rozegra się w kontekście dłuższych lektur. Jako obowiązkowe wymieniono z tytułu jedynie trzy.
❗Bez lektur obowiązkowych w kl. IV–VI
Pomysł jest taki: w klasach IV–VI szkoły podstawowej w ogóle nie ma listy lektur z dużymi pozycjami książkowymi. Są za to kręgi tematyczne:
◾dom,
◾rodzina,
◾relacje rówieśnicze,
◾przyjaźń,
◾emocje,
◾relacje człowieka i natury,
◾różnorodność.
— W ciągu roku trzeba będzie przeczytać nie mniej niż cztery książki, które wybierają uczniowie razem z nauczycielami. I one powinny dotyczyć tych kręgów tematycznych — tłumaczy dr Kinga Białek, szefowa zespołu ds. podstaw programowych z języka polskiego.
— Chodzi o to, żeby były to utwory, które poruszają zagadnienia bliskie doświadczeniom uczniów — dodaje.
Mają to być zarówno utwory współczesne, jak i klasyczne.
— Czyli mieszczą się tutaj zarówno "Chłopcy z Placu Broni", jak i "Harry Potter" — podkreśla dr Białek.
Poloniści będą mogli sami zaproponować tytuły albo znaleźć ciekawe pozycje na liście propozycji lektur uzupełniających.
A co z resztą obowiązkowych dotychczas tekstów? Zespół dr Kingi Białek wprowadził zapisy, że każdy uczeń w klasach IV–VI będzie musiał zapoznać się również z:
◾wybranymi fragmentami Biblii: opisem stworzenia świata, przypowieściami o miłosiernym Samarytaninie, synu marnotrawnym;
◾wybranymi mitami greckimi: o stworzeniu świata, Syzyfie, Dedalu i Ikarze. Baśniami i legendami ważnymi dla kultury światowej, europejskiej, narodowej i regionalnej;
◾krótszymi tekstami literackimi, w tym utworami narracyjnymi i lirycznymi;
◾tekstami kultury należącymi do różnych sztuk, w tym malarstwa, rzeźby, teatru, filmu i komiksu.
— Oprócz tego zrobiliśmy taki dział, który nazywa się praktyki lekturowe. To dla mnie szczególnie ważne, bo zajmuję się czytelnictwem i wspieraniem kultury czytelniczej. Chodzi o to, żeby uczyć się z dziećmi planowania procesu czytania, dzielenia się wrażeniami z przeczytanego tekstu — podkreśla dr Białek.
❗Trzy duże utwory w kl. VII–VIII
Inny pomysł jest na klasy VII–VIII. Tu już są konkretne nazwiska i tytuły.
Wśród krótkich utworów eksperci wymieniają:
◾treny VII i VIII i wybrane fraszki Jana Kochanowskiego;
◾wybrane bajki Krasickiego,
◾"Redutę Ordona", "Śmierć pułkownika", wybraną balladę i fragmenty "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza;
◾wybrana nowela Bolesława Prusa lub Henryka Sienkiewicza;
◾wybrane opowiadanie lub jednoaktówkę Sławomira Mrożka,
◾wybrane opowiadanie Idy Fink.
Prawdziwa rewolucja rozegra się w kontekście dłuższych lektur. Obowiązkowe, wymienione z tytułu, będą jedynie trzy:
◾"Balladyna" Juliusza Słowackiego,
◾"Dziady" cz. II Adama Mickiewicza,
◾"Kamienie na szaniec" Aleksandra Kamińskiego.
Na liście lektur obowiązkowych nie ma literatury światowej. Ale to nie oznacza, że przez dwa lata uczniowie dwóch ostatnich lat szkoły podstawowej przeczytają tylko trzy dłuższe utwory z literatury polskiej. Bo zarówno w klasie VII, jak i w VIII będą musieli przeczytać nie mniej niż cztery dłuższe lektury.
❗Taka propozycja kanonu wymusi też zmiany w egzaminie ósmoklasisty.
— Przez wiele lat było tak, że egzamin ósmoklasisty opierał się głównie na tekstach pochodzących z lektur obowiązkowych. Panowało przekonanie, moim zdaniem błędne, że uczniom będzie łatwiej, jeśli zrobimy im egzamin z lektur obowiązkowych — mówi dr Białek.
— Uważam, że wtedy niczego nie sprawdzamy. Jeżeli chcemy udoskonalać egzaminy, to one muszą sprawdzać autentyczne umiejętności. A można je sprawdzić tylko wtedy, gdy zadania odnoszą się do nietypowych sytuacji.
Według tego pomysłu katalog zadań egzaminacyjnych powinien być bardziej otwarty i mniej przewidywalny. To praktyka dobrego uczenia, a nie "uczenie pod egzamin" powinna prowadzić do doskonałego przygotowania do egzaminu
— Ale nie wiem, jak będzie, bo nowej koncepcji jeszcze nie ma — zaznacza dr Białek.

https://wyborcza.pl/7,75398,32126380,lektury.html

Komentarz

• Jeśli chcemy by dziecko czytało musimy o to zadbać sami.
    Szkoła już dawno położyła na tym lage.
    Syn3 w wakacje przeczytał więcej niż przez całe 3 lata SP.
    Kupiłem mu całą serię o przygodach Tomka Wilmowskiego Szklarskiego.
    Kręci nosem ale czyta.
    Ogólnie młodzi mają ciekawsze rzeczy do robienia niż czytanie.
    Internet, gry, sm.

Myśmy, tzn pokolenia lat 70/80, nie mieli za bardzo alternatywy. Książka to naprawdę było okno na świat, teraz tą rolę przejął nomen-omen Windows.

• Mnie Tomki bardzo wciągały, w SP całą serię przeczytałem 2 razy, za każdym razem dość szybko, książkę na dwa-trzy dni

• Ja tak samo, dlatego je kupiłem.
    Kuzyn mnie zaraził.

• Kurde teraz to ja się nie mogę doprosić pacholąt, żeby czytały cokolwiek poza jakimiś amerykańskimi tasiemcami po fefnaście tomów o przygodach jakiegoś palanta.

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    Mnie Tomki bardzo wciągały, w SP całą serię przeczytałem 2 razy, za każdym razem dość szybko, książkę na dwa-trzy dni

Mnie też. Poczynając od kangurów. Najbardziej podobała mi się "Tajemnicza wyprawa" bo walczyli z Ruskimi ;-) Ale pozostałe też.

• "Tajemnicza wyprawa" ma niesamowity klimat, mnie się najbardziej z kolei tam podobała ta cała azjatycka egzotyka. Ale wtedy pamiętam najbardziej podobał mi się "Tomek na wojennej ścieżce", taki western, ale z Indianami, wartką akcją, coś w sam raz dla młodszego nastolatka. I wtedy bardziej podobała mi się chyba Ameryka od Azji :) (dziś też, choć w żadnej z nich nie byłem - jeśli nie liczyć drugiego brzegu Bosforu). Ale wszystkie były super, choć ostatnia uważam, że niestety jest zepsuta tym dopisanym zakończeniem... Tomek zaginięty na Saharze, z pozostawionym przez zmarłego autora niedopowiedzeniem byłby lepszą puentą.

Natomiast różnica z dzisiejszą młodzieżą może być taka, że dla nas ta cała egzotyka, nieznane zwierzęta, rośliny, ludy, w dobie internetu nie jest już taka daleka, można włączyć kamerkę z praktycznie dowolnego środowiska i oglądać hipopotama czy marabuta life.

• opowiadania Idy Fink?

• dlatego dziwię się tej Idzie Fink, o której dowiedziałam się z tego spisu lektur (i copilota). To nie są dzieła powszechnie znane.

• Brak zintegrowanego kanonu lektur to też upadek resztek wspólnej kultury, tak to widzę.

Poza serialami Netflixu nie będzie już wspólnych dla Polaków tematów, symboli, bohaterów. Nic.

• ciekawe te reformy robione przez panią, która miała kłopoty w szkole. Realizuje ideały młodości.

• A co jest w tych serialach Netflixu? Bo nie oglądam.

• @los powiedział(a):
    A co jest w tych serialach Netflixu? Bo nie oglądam.

Retrospekcje i wątki LGBT+, to chyba obowiązek, a co do reszty - jak to seriale, na różne tematy, różnej jakości itd.

• Barbaria Lewacka. Zdecydowanie największy szkodnik tego (nie)rządu koalicji 13 grudnia. Napiszę tak, szkody poczynione przez innych szkodników w gospodarce, obronności i innych obszarach życia społecznego (praktycznie każdych) będą bolesne i trudne do naprawienia. Na całe lata, o ile nie dekady. Ale szkody wyrządzone przez tę "ministrę" będą nieodwracalne i pustoszące. I to w kluczowym segmencie dla dalszego rozwoju każdego państwa, czyli w czynniku ludzkim

• 2/3 Polaków chciało tego.

• @trep powiedział(a):
    2/3 Polaków chciało tego.

Nie sądzę.
    2/3 Polaków to ok 24 miliony. A nawet jeśli ograniczysz liczbę mieszkańców Polski tylko do dorosłych uprawnionych do głosowania, to otrzymasz ponad 19 mln.
    A zważ Trepie, że ten babsztyl nawet wśród swoich cieszy się fatalną opinią.

• Nie chcę komentować za trepa ale wydaje mi się, że ci co chcieli "tego" to nie znaczy zmian w szkole.

To ogólnie znaczy supporters ZiS, placformy, tuska, koalicji 13 grudnia, zjednoczonego koryta, tych co nie poszli na wybory, tych co olali referendum, tych co nie zagłosowali na Nawrockiego i ich progeniturka.

Zmiany w szkole przez Nowacką są tylko rezultatem "tego".

👣

🐾
    🐾

• Ano, zazwyczaj ludzie nie kojarzą, że jak obetną gałąź, na której siedzą, to polecą na mordę. I potem się bardzo dziwią.

• @los powiedział(a):
    Ano, zazwyczaj ludzie nie kojarzą, że jak obetną gałąź, na której siedzą, to polecą na mordę. I potem się bardzo dziwią.

• @KazioToJa powiedział(a):
    ciekawe te reformy robione przez panią, która miała kłopoty w szkole. Realizuje ideały młodości.

może się mści za słabe oceny, a Donald przyciąga takie osoby o najniższych instyktach

• @Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Nie chcę komentować za trepa ale wydaje mi się, że ci co chcieli "tego" to nie znaczy zmian w szkole.

To ogólnie znaczy supporters ZiS, placformy, tuska, koalicji 13 grudnia, zjednoczonego koryta, tych co nie poszli na wybory, tych co olali referendum, tych co nie zagłosowali na Nawrockiego i ich progeniturka.

Nie trzeba aż tak. Na PiS głosiowało 35% głosiujących. Czyli 65% (ok. 2/3) głosiowało na niePiS. Jak pamiętamy z pewnego wątku:

https://excathedra.pl/discussion/comment/509038/#Comment_509038

Czyli 2/3 (głosiujących) Polaków chciało tego, co jest.

• @janosik powiedział(a):

@KazioToJa powiedział(a):
    ciekawe te reformy robione przez panią, która miała kłopoty w szkole. Realizuje ideały młodości.

może się mści za słabe oceny, a Donald przyciąga takie osoby o najniższych instyktach

Chce uratować kolejne pokolenia przez tym złem które ją spotkało. Dobrotliwość to straszna rzecz.

• @trep powiedział(a):

@Mordechlaj_Mashke powiedział(a):
    Nie chcę komentować za trepa ale wydaje mi się, że ci co chcieli "tego" to nie znaczy zmian w szkole.

Nie trzeba aż tak. Na PiS głosiowało 35% głosiujących. Czyli 65% (ok. 2/3) głosiowało na niePiS. Jak pamiętamy z pewnego wątku:

https://excathedra.pl/discussion/comment/509038/#Comment_509038

Czyli 2/3 (głosiujących) Polaków chciało tego, co jest.

Spada ilość praktykujących katolików, rośnie liczba formalnych i praktycznych apostazji ,a jednocześnie przyrasta rzesza pragnących Zła. To się spina i zazębia.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.