@trep powiedział(a):
Jaką cezurę czasową daje pan Zbigniew dla oficjalnego odsunięcia Xi od władzi? Zanotujemy sobie w kalendarzyku.
W systemach totalitarnych dyktatur czystki są permanentne i w zależności od wyniku kończą się 'oczyszczeniem szeregów' albo 'końcem okresu błędów i wypaczeń'.
Że coś tam się dużego dzieje to widać, ale jaki będzie tego skutek?
@Filioquist powiedział(a):
...o faktach ciężko się dyskutuje
A jakie mamy fakty?
No więc właśnie. Chciałbym wiedzieć ja, tak?
Przypomnę, że za czasów CCCP poważni sowietolodzy wnioskowali na podstawie rozstawienia poszczególnych dygnitarzy względem GenSeka na trybunie honorowej podczas moskiewkiej Parady Zwycięstwa.
Środowisko chińskiej kompartii jest jeszcze bardzie hermetyczne, wiec dostęp do "faktów autentycznych" jest niezwykle ciężki.
Komentarz
Jaką cezurę czasową daje pan Zbigniew dla oficjalnego odsunięcia Xi od władzi? Zanotujemy sobie w kalendarzyku.
W systemach totalitarnych dyktatur czystki są permanentne i w zależności od wyniku kończą się 'oczyszczeniem szeregów' albo 'końcem okresu błędów i wypaczeń'.
Że coś tam się dużego dzieje to widać, ale jaki będzie tego skutek?
Nie chodzi o czystki lecz o to rzekome oblężenie Północnej Stolicy i odmowę wykonywania rozkazów.
To już pytanie o to, kto kogo zczystkuje, tego nie wiem.
...o faktach ciężko się dyskutuje
A jakie mamy fakty?
dokonane oraz medialne mamy. Być może są jeszcze trzeciego rodzaju
No więc właśnie. Chciałbym wiedzieć ja, tak?
Zakładam, że jest ciekawie666 i nasi wygrają.
...no mogli go od razu rozstrzelać a nie rozstrzelali, a mogli chcieć - więc może być prawilno rzeczone - udaremnił zamach
Przypomnę, że za czasów CCCP poważni sowietolodzy wnioskowali na podstawie rozstawienia poszczególnych dygnitarzy względem GenSeka na trybunie honorowej podczas moskiewkiej Parady Zwycięstwa.
Środowisko chińskiej kompartii jest jeszcze bardzie hermetyczne, wiec dostęp do "faktów autentycznych" jest niezwykle ciężki.