Z niektórymi polskojęzycznymi osobami internetowymi o tradycjonalistycznej identyfikacji jest często taki problem, że w rozsiewanym przez nie zapachu kadzidła da się wyczuć wyraźną nutę onucy.
Pierwszy rozdział za mną. Precyzyjna analiza, czytelny przekaz i mądrość.
Bardziej zrozumiała niż Franciszkowe.
No i treść! Mało jest tematów podobnie ważnych dzisiaj dla inżyniera.
Encyklika nie jest tylko o AI. We wstępie zahacza też o robotykę. Zobaczymy jak w dalszych rozdziałach.
...podziwiam Kolegę, ja wciąż dumam nad Wprowadzeniem. Jak np. mam zrozumieć to wezwanie: "Zwracam się z usilnym apelem do wszystkich wiernych katolików, do wszystkich chrześcijan, do wszystkich mężczyzn i kobiet dobrej woli: nie lękajmy się pobrudzić sobie rąk na placu budowy naszych czasów." (pkt 16)
Przeglądam, robię statystyki (sam, nie AI) wyrazów:
73 razy polityka/polityczny, gospodarka/gospodarczy 49 razy, 41 razy historia, 39 razy ludzkość, 15 razy wykluczenie/wykluczeni, 6 razy synodalny/synodalność
1 raz odkupienie, grzech 3 razy, 4 razy zbawienie, łaska 8 razy, 9 razy miłosierdzie, 3 razy Słowo Boże
I przeglądam przywołania i przypisy, to zaskakujące:
Pewien pisarz katolicki XX w., John Ronald Reuel Tolkien, ustami jednego z bohaterów swojej powieści wyraził naszą odpowiedzialność w ten sposób: „Ale nie do nas należy panowanie nad wszystkimi falami przepływającymi przez ten świat; my mamy za zadanie zrobić, co w naszej mocy, dla tej epoki, w której żyjemy, wytrzebić chwasty ze znanego nam pola, aby przekazać następcom rolę czystą, gotową do uprawy”
Encyklika nie jest tylko o AI. We wstępie zahacza też o robotykę. Zobaczymy jak w dalszych rozdziałach.
...podziwiam Kolegę, ja wciąż dumam nad Wprowadzeniem. Jak np. mam zrozumieć to wezwanie: "Zwracam się z usilnym apelem do wszystkich wiernych katolików, do wszystkich chrześcijan, do wszystkich mężczyzn i kobiet dobrej woli: nie lękajmy się pobrudzić sobie rąk na placu budowy naszych czasów." (pkt 16)
Przecież jest w kolejnym zdaniu:
"nie lękajmy się pobrudzić sobie rąk na placu budowy naszych czasów. Módlmy się jak Nehemiasz, planujmy mądrze, pracujmy wytrwale, przywracając Boga na horyzont naszego działania, a istotę ludzką stawiając w centrum naszych wyborów"
"nie lękajmy się pobrudzić sobie rąk na placu budowy naszych czasów. Módlmy się jak Nehemiasz, planujmy mądrze, pracujmy wytrwale, przywracając Boga na horyzont naszego działania, a istotę ludzką stawiając w centrum naszych wyborów"
...nie byłoby roztropniej poprzestać na drugim zdaniu? Tak z połowę można by ciachnąć bez szkody żadnej. A ciachnięcie 2/3 znacząco poprawiłoby pastoralną moc
Np. można by zrezygnować z tego (pkt 226):
Organizacje międzynarodowe, w szczególności ONZ, pozostają niezbędnymi narzędziami wspierania cywilizacji miłości
...nie byłoby roztropniej poprzestać na drugim zdaniu? Tak z połowę można by ciachnąć bez szkody żadnej. A ciachnięcie 2/3 znacząco poprawiłoby pastoralną moc
Organizacje międzynarodowe, w szczególności ONZ, pozostają niezbędnymi narzędziami wspierania cywilizacji miłości
A nie byłoby jeszcze roztropnej dać papa rymskiemu spokojnie te swoje encykliki pisać a nie go tu stresować zjadliwą krytyką, młody jest ma jeszcze czas się nauczyć
@czlowiek powiedział(a):
A nie byłoby jeszcze roztropnej dać papa rymskiemu spokojnie te swoje encykliki pisać a nie go tu stresować zjadliwą krytyką, młody jest ma jeszcze czas się nauczyć
Elokwentny redaktor Paweł Lisicki komentując Encyklikę, stwierdził, iż nie rozumie szumu związanego z AI, bo, przecież "to tylko narzędzie jak wiele innych".
Czy gdy uświadomi sobie, że AI przyczynia się aktualnie do drastycznego spadku dochodów z reklam i wyświetleń dotykającego portali i twórców YT, to machnie ręką i powie "to tylko pieniądze"?
Ewidętnie elokwętny redaktor nie z publikowania tekstów i reklam czerpie pieniądze. Gdyby to było jego źródło dochodu, to byłby w jednej z najbardziej narażonych na zastąpienie przez AI grup.
Widać AI jako agent wpływu jeszcze słabo się sprawdza.
@Inż powiedział(a):
Ewidętnie elokwętny redaktor nie z publikowania tekstów i reklam czerpie pieniądze. Gdyby to było jego źródło dochodu, to byłby w jednej z najbardziej narażonych na zastąpienie przez AI grup.
+1000
Redaktor pryncypialnie i bezkompromisowo krytykował wszelkie wypowiedzi i poczynania papieża Franciszka z jednym wyjątkiem, którym było relatywizowanie przezeń odpowiedzialności Rosji za agresję na Ukrainę.
Nie chciałem wogle poruszać i nie w tem wątku ale co tam!
Dzisiej jest /dla wasz beło/ wspomnienie liturgiczne Świętego Papieża Pawła VI-ego.
Nie wiem jak wy, ale ja, ciemniak, nawet nie wiedziałem, że on jest świętym.
Nie będę judził, ale kontrowersje dotyczące jego papiestwa, prywatnego życia, cudów po śmierci, które Papa Franciszek zaliczył do kanonizacji jakoś tak wydają mnie się troszki... kontrowersyjne, hehe.
Komentarz
Nadal neon?
Tego nie wiem. Ale nie słyszałem żeby przestał.
Trzeba było na imprezie zgasić światło.
Z niektórymi polskojęzycznymi osobami internetowymi o tradycjonalistycznej identyfikacji jest często taki problem, że w rozsiewanym przez nie zapachu kadzidła da się wyczuć wyraźną nutę onucy.
Może właśnie zapach kadzidła jest po to aby zamaskować ten drugi ;-)
To jest bardzo prawdopodobne, bo łatwo jest się zalegendować jako "ultratradycjonalista" za pomocą kilku standardowych sformułowań.
Magnifica humanitas - pierwsza encyklika papy Leona, o trosce o osobę ludzką w dobie sztucznej inteligencji:
https://www.vatican.va/content/leo-xiv/pl/encyclicals/documents/20260515-magnifica-humanitas.html
Watykan wydaje ją też w formie audiobooka po Polsku.
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2026-05/encyklika-leona-xiv-w-formie-audiobooka.html
Jutro zabieram się do konsumpcji.
tzn nie odwracajmy się od nowego, budujmy razem z innymi.
Zachęcił wiernych do pracy z i nad nowymi technologiami.
Pewnie chodzi też o to, żeby nie bać się popełniać błędów.
WPROWADZWNIE miało wczoraj 17 min, dzisiaj ma 24
...ciężko jakoś mi się czyta
Przeglądam, robię statystyki (sam, nie AI) wyrazów:
73 razy polityka/polityczny, gospodarka/gospodarczy 49 razy, 41 razy historia, 39 razy ludzkość, 15 razy wykluczenie/wykluczeni, 6 razy synodalny/synodalność
1 raz odkupienie, grzech 3 razy, 4 razy zbawienie, łaska 8 razy, 9 razy miłosierdzie, 3 razy Słowo Boże
I przeglądam przywołania i przypisy, to zaskakujące:
...Gandalf do Magisterium?
ps. Gandalfa też
Nieźle się czyta po angielsku, po polsku jakoś ciężkawo.
Mam takie przeczucie, że wersja angielska to może być oryginał.
Można. Jak najbardziej. Jeszcze jak.
...ale jak się ma nauczyć bez krytyki?
Elokwentny redaktor Paweł Lisicki komentując Encyklikę, stwierdził, iż nie rozumie szumu związanego z AI, bo, przecież "to tylko narzędzie jak wiele innych".
Czy gdy uświadomi sobie, że AI przyczynia się aktualnie do drastycznego spadku dochodów z reklam i wyświetleń dotykającego portali i twórców YT, to machnie ręką i powie "to tylko pieniądze"?
+1000
Redaktor pryncypialnie i bezkompromisowo krytykował wszelkie wypowiedzi i poczynania papieża Franciszka z jednym wyjątkiem, którym było relatywizowanie przezeń odpowiedzialności Rosji za agresję na Ukrainę.
Właśnie na tej zasadzie nabrałem kiedyś pewności co do p. Januszka. W ogóle nie interesował go piniondz, ale to opowieś na piffko.
Właśnie otworzyłem (Maredsous Triple). Dajesz!
pkt 98
Nie chciałem wogle poruszać i nie w tem wątku ale co tam!
Dzisiej jest /dla wasz beło/ wspomnienie liturgiczne Świętego Papieża Pawła VI-ego.
Nie wiem jak wy, ale ja, ciemniak, nawet nie wiedziałem, że on jest świętym.
Nie będę judził, ale kontrowersje dotyczące jego papiestwa, prywatnego życia, cudów po śmierci, które Papa Franciszek zaliczył do kanonizacji jakoś tak wydają mnie się troszki... kontrowersyjne, hehe.
Ale kim ja jestem...
Św. Pawle VI - módl się za nami!
👣
🐾
🐾