Skip to content

POPiS

edytowano November 2017 w Forum ogólne
Powstał dziś. No NeoPOPiS czyli Porozumienie-PiS.

Właściwie to pomysł jest dobry, logiczny. PO jest trupem. Nowoczesna jako neoPO skończyła zanim zaczęła. Kukiz'15 to nie partia i nie wiadomo co. PiS nie może sobie pozwolić na przyjmowanie na swoje łono przebrzydłych platfusów. Przebrzydłe platfusy nie mogą sobie pozwolić na pukanie do PiS. Za długo trwał przemysł pogardy, za długo PO było antyPiSem. Zbyt wiele PiS wylał pomyj na lemingów, liberałów, elity i korporacje. No a Gowin daje radę w Zjednoczonej Prawicy i byłym peowcem jest i do tego jest wolnorynkowcem, liberałem, konserwatystą obyczajowym, patriotą i myślicielem w jednym. Więc możemy mieć POPiS, prawda?

To chyba jednak zbyt piękne (nie dla mnie, ale dla wielu), aby mogło być prawdziwe i nieco fałszywie brzmi. A jeśliby się udało to raczej prędko by się rozpadło i zostałby stary znany PiS i neoPO. Trochę trudno sobie wyobrazić Ziobrę i Macierewicza z PO w jednej koalicji. Może jednak ich nie doceniam, bo że PO dałoby radę to jestem pewien pamiętając ich niebywałą elastyczność programową i godny podziwu aktywny realizm.

Komentarz

• jeden z większych, jeśli dziś nie największy myśliciel na politycznej scenie Polski
    Jarosław Kaczyński miał/ma lepszy pomysł, tylko ci niewdzięcznicy nie chcą go podjąć
    koncesjonowana opozycja i wezwanie do wyznaczenia jednego jej przedstawiciela do rozmów z partią rządzącą
    rozwiązanie krajowe różni się zasadniczo od rozwiązan przyjętych i stosowanych za granicą
    i jest niewątpliwie ulepszeniem stosowanego gdzie indziej systemu dwupartyjnego

namnożyło się tych kandydatów do opozycji, PAD, GOWIN, to ci nowi, zgrani to Schetyna, Petru, KORWIN i Kosiniak Kamysz (za długie nazwisko, chyba że Wieniawa Długoszewski)
  • edytowano November 2017
    Jak się uda złamać PAD w sprawie KRS i SN to Partia Instytucjonalnej Sanacji nie będzie potrzebować żadnej opozycji - ani zewnętrznej ani wewnętrznej. Wystarczy pozaparlamentarna, którą Błaszczak pogoni.Wymiany pokoleniowe oraz inne załatwią zakulisowe walki frakcyjne oraz okresowe czystki.

PS: To jest oczywiście doprowadzenie argumentacji do absurdu, ale ten absurd jest podstawą realnych działań w obozie DZ w tej sprawie. To się nie może udać w ten sposób.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.