Bardzo ciekawie pokazuje i opowiada co i jak, żeby potrawy wyszły jak trza. Polecam odcinek o cieście do pierogów i przepis na szarlotkę, z którego mam zamiar skorzystać.
marniok napisal(a): Dej cie jakiś przepis na karpia
Najlepszy jest karp bez żadnej panierki. Kroję go w dzwonka mniej więcej po 2 cm, następnie posypuję wegetą (wiem, że niezdrowo, ale za to pysznie). Poleży z godzinę, później kładę na rozgrzany olej, mięsem do patelni, nie skórą. Smażyć na wolnym ogniu, bo strzela, trzeba uważać. Odwrócić i dalej smażyć. Jest pyszny, chrupiący i nie wali mułem. Wszyscy w okolicy tak smażą. No, może nie wszyscy, ale wielu.
marniok napisal(a): Dej cie jakiś przepis na karpia
Mama i Babcia robiły tak: pokroić filety w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć plastrami cebuli, włożyć do lodówki - i po kilku godzinach smażyć oprószone mąką lub tartą bułką. Cebulę można wykorzystać, tzn dodać do smażenia filetów.
marniok napisal(a): Dej cie jakiś przepis na karpia
Najlepszy jest karp (...) nie wali mułem
To nie jest kwestia ugotowania karpia, a przygotowania go przed sprzedażą. Otóż w zasadzie należy go wyjąć ze stawu i miesiąc trzymać w tanku z czystą wodą - bez jedzenia! - wtedy muł stopniowo wychodzi i rybka pyszna.
Potwierdzam to z mułem. Natomiast vegeta jest tak aromatyzowana że być może faktycznie zabija smak muła? Odnośnie soli - nie przepłacajcie za morską czy górską, to to samo co warzona czy kamienna.
rdr napisal(a): ... posypuję wegetą (wiem, że niezdrowo, ale za to pysznie). ...
Co jest niezdrowego w Vegecie?
Niezdrowy jest zawarty w Vegecie (oraz w podobnych przyprawach) benzoesan sodu.
acha, czyli należy zrezygnować z jagód (owoców takich jak borówki, żurawina, maliny itp), z jogurtów, kefirów itp zsiadłych mleków (do 0,04 g/kg!) grzybów, (nie chce misię szukać dalej...) występuje tam naturalnie, zapobiega powstawaniu (szkodliwych dla człowieka) drożdży i bakterii, stąd stosowany w przetwórstwie spożywczym (sysntetyczna), w ilości max 0,1 g/kg
===
To już gorszy - serio! - jest (biały) cukier. Znam kilka osób którzy odstawili w 90 procentach (około).I nic im już nie smakuje, bo cukier jest w zasadzie wszędzie! Na przykład w keczupie to nawet 30 %.
rdr napisal(a): ... posypuję wegetą (wiem, że niezdrowo, ale za to pysznie). ...
Co jest niezdrowego w Vegecie?
nie używamy w domu mamy sól (kamienną, morską, ale nie mamy warzonej) i cały koszyk przeróżnych ziół, przypraw...
Niezdrowy jest zawarty w Vegecie (oraz w podobnych przyprawach) benzoesan sodu. Glutaminian sodu. Czyli sztuczny ekstrakt "piątego smaku" - yum. Podstawowy składnik "zupek chińskich", rosołków i przypraw uniwersalnych Szkodliwość podwójna: bo z jednej strony czysta chemia, z drugiej - sztuczne ciągłe wzmaganie apetytu prowadzące do jedzenia bez opamiętania i otyłości.
krzychol66 napisal(a): ...Szkodliwość podwójna: bo z jednej strony czysta chemia, z drugiej - sztuczne ciągłe wzmaganie apetytu prowadzące do jedzenia bez opamiętania i otyłości.
mowa o cukrze? 99.8 % czystej C12H22O11 o soli warzonej? 99.9 % czystego NaCl
ciekawe czy siostra Anastazja (jeszcze) żyje i czy naprawdę istniała ta sympatyczna starsza pani
znajoma kucharka spowiedników wyższej instancji miała materiału na dwie książki kucharskei w oparciu o rok liturgiczny i matuchna przełożona powiedziałą, że poza wsparciem kasowym dla zakonu nazbyt by autorki miłość własna wzrosła, więc w imię ćwiczenia pokory przepisy podać do biblioteki zgromadzenia
Komentarz
Dorotka uprawia styl dla mnie w kuchni nie do przyjecia: wszystko lsni czystoscia a ona wyglada jakby miala wlasnie wyjsc na bal.
Magda ze Skutecznie gada jak nakrecona i po dwoch minutach boli mnie glowa.
Mala Cukierenka: glos nie do przyjecia. i dosc kiczowate produkty.
pozostaje przy KS i Parakulinarnych, ktorzy jako jedni z nielicznych rozumieja, ze w kuchni najwazniejsza jest atmosfera.
https://www.youtube.com/user/FoodEmperor/videos
Kuchnie na gazie?
Cebulę można wykorzystać, tzn dodać do smażenia filetów.
Zrobię pół porcji jednym i pół drugiem sposobem
=P~
nie używamy w domu
mamy sól (kamienną, morską, ale nie mamy warzonej)
i cały koszyk przeróżnych ziół, przypraw...
Odnośnie soli - nie przepłacajcie za morską czy górską, to to samo co warzona czy kamienna.
acha,
czyli należy zrezygnować z jagód (owoców takich jak borówki, żurawina, maliny itp),
z jogurtów, kefirów itp zsiadłych mleków (do 0,04 g/kg!)
grzybów,
(nie chce misię szukać dalej...)
występuje tam naturalnie, zapobiega powstawaniu (szkodliwych dla człowieka) drożdży i bakterii,
stąd stosowany w przetwórstwie spożywczym (sysntetyczna), w ilości max 0,1 g/kg
===
To już gorszy - serio! - jest (biały) cukier.
Znam kilka osób którzy odstawili w 90 procentach (około).I nic im już nie smakuje, bo cukier jest w zasadzie wszędzie! Na przykład w keczupie to nawet 30 %.
Soli warzonej także nie używamy.
Glutaminian sodu.
Czyli sztuczny ekstrakt "piątego smaku" - yum. Podstawowy składnik "zupek chińskich", rosołków i przypraw uniwersalnych
Szkodliwość podwójna: bo z jednej strony czysta chemia, z drugiej - sztuczne ciągłe wzmaganie apetytu prowadzące do jedzenia bez opamiętania i otyłości.
o soli warzonej? 99.9 % czystego NaCl
znajoma kucharka spowiedników wyższej instancji miała materiału na dwie książki kucharskei w oparciu o rok liturgiczny
i matuchna przełożona powiedziałą, że poza wsparciem kasowym dla zakonu nazbyt by autorki miłość własna wzrosła, więc w imię ćwiczenia pokory przepisy podać do biblioteki zgromadzenia