No u mnie aż tak dobry nie był, ale generalnie in plus. Alleluja i do przodu. Co do 2018 to nie ukrywam że mam pewne nadzieje i zamierzam je realizować!
Dla nas znakomity! Gnoje się pobrały. Najbliższa rodzina powiększyła się o jednego Trepka a bliska o jeszcze jednego. Do tego jeszcze jedno poczęcie (rozwiązanie w lutym). Nikt nie umarł. Nikt się nie rozwiódł. Nikt nie stracił pracy. Matula wciąż żyje i wciąż jest samodzielna.
Jeśli to zasługa PiS, to niech rządzą wiecznie (-;
Jedyny minus to że rebelkę zamkli (i tu akurat związek przyczynowo skutkowy z DZ jest prawdziwy).
U mnie w parafii w liczbach to było : - 6 chrztów więcej niż pogrzebów - 110 000 rozdanych komunii świętych - 21 ślubów wszytko wśród 16000 tys parafian.... słabo
A prywatnie to skłamałbym gdybym powiedział że rok 2017 był zły. I materialnie i w swerze duchowej. Ogólnie na wznoszącej z okresami burzy i naporu, wzlotów i upadków. Życzyłbym sobie więcej dystansu i opanowania, często mam za krótki lont.....
raste napisal(a): Niedługo będzie o "nawrócenie dla Papieża Franciszka"
wystarczy - o światło Ducha Świętego, zresztą on sam prosi o taką modlitwę ponadprzeciętnie mnie wkurza, do tego stopnia, że jestem nawet zła na Benedetto za ustąpienie, ale wtedy sięgam sobie do historii papiestwa i mi przechodzi
Ja się o nawrócenie Papieża Franciszka modlił nie będę, ale o zrozumienie jego mętnych wywodów i owszem. Jeśli zaś bardziej zuchwale to o dar jasnego wywodu dla niego i niektórych biskupów.
Komentarz
Jeśli to zasługa PiS, to niech rządzą wiecznie (-;
Jedyny minus to że rebelkę zamkli (i tu akurat związek przyczynowo skutkowy z DZ jest prawdziwy).
podmiejska parafia przy miescie powiatowem
w 2017
frekwencja na mszach 30%
chrzty 1%, pogrzeby 1,5%, sluby 0,7%
Aktywność tylko kościelna
Sporo ludzi wyjechało za praca, noale to nic nowego w Polszcze
- 6 chrztów więcej niż pogrzebów
- 110 000 rozdanych komunii świętych
- 21 ślubów
wszytko wśród 16000 tys parafian.... słabo
A prywatnie to skłamałbym gdybym powiedział że rok 2017 był zły. I materialnie i w swerze duchowej. Ogólnie na wznoszącej z okresami burzy i naporu, wzlotów i upadków. Życzyłbym sobie więcej dystansu i opanowania, często mam za krótki lont.....
Pogrzeby: 27
Chrzty: 12
Śluby: 3
Proboszcz zdrowia życzył... bo parafia zanikinie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
ponadprzeciętnie mnie wkurza, do tego stopnia, że jestem nawet zła na Benedetto za ustąpienie, ale wtedy sięgam sobie do historii papiestwa i mi przechodzi