Pytanie bankowo-finansowe do Losa
Pani na poczcie spytała czy chcę odebrać list polecony.
- Od kogo? - spytałam
- Od SKOKu Wołomin
Co oni do mnie mogą mieć? - pomyślałam, ale ciekawość wygrała.
- Odbiorę - odrzekłam.
No i podpisałam kwitek odbioru.
Adresat:
SKOK w Wołominie w upadłości likwidacyjnej.
Syndyk masy upadłościowej Lechosław Kochański.
Wezwanie do pokrycia strat SKOK w Wołominie
Działając jako syndyk (...................)
wzywam Panią do zapłaty -
na rzecz masy upadłościowej SKOK (...............) kwoty 30,00 zł (trzydzieści złotych zero groszy) w terminie 21 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania.
Wpłaty wskazanych środków należy dokonać wyłącznie na rachunek bankowy masy upadłościowej SKOK w Wołominie prowadzony przez Raiffeisen Bank Polska S.A o nr (.........), tytułem "pokrycia straty w wysokości dwukrotności wpłaconych udziałów.(............)
Wyjaśniam, że szczegółowa informacja o podstawie prawnej wezwania stanowi integralny załącznik do niniejszego pisma. W tym miejscu syndyk wskazuje jedynie, że każdy członek SKOK Wołomin zobowiązany jest do dopłaty 100% wartości posiadanych i opłaconych udziałów stosownie do treści art. 26 ust.3 ustawy o skok oraz par. 59 ust.5 statutu SKOK Wołomin. Zgodnie z tymi przepisami, każdy członek SKOK Wołomin odpowiada za straty powstałe w kasie do podwójnej wysokości wpłaconych udziałów. W oparciu o te przepisy prawa decyzją 1/10/2016 z dnia 28 X 2016 oraz w związku z odnotowaną stratą bilansową SKOK Wołomin za rok 2014 w wys. 2.264.215.497,98 zł Syndyk zobowiązany byl stwierdzić, ze każdy członek tej kasy ponosi odpowiedzialność w ustawowej, podwójnej wysokości wpłaconych uprzednio i posiadanych udziałów.
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
... tyle pismo. W międzyczasie przypomniało mi się, że dawno temu, znajomy prowadzący ajenturę SKOKU w mojej miejscowości namówił mnie do wypełnienia deklaracji członkowskiej, więc wypełniłam i wpłaciłam 15 zł, żeby mu pomóc w prowadzeniu interesu - po czym zapomniałam o tym fakcie, bo pieniądze lokuję w innym banku. Nawet zapomniałam, ze SKOK w mojej m-cowości podlega pod Wołomin :-(
Rozmawiałam dziś z innym udziałowcem SKOK, który też dostał takie pismo i wyrzucił je do kosza.
Sporo ludzi od nas musiało dostać takie wezwania.
Suma jest malutka i mogę ją wysłać, ale nie o to chodzi.
Czy normalne jest, że udziałowcy pokrywają straty spowodowane przez złodziei z zarządu?
- Od kogo? - spytałam
- Od SKOKu Wołomin
Co oni do mnie mogą mieć? - pomyślałam, ale ciekawość wygrała.
- Odbiorę - odrzekłam.
No i podpisałam kwitek odbioru.
Adresat:
SKOK w Wołominie w upadłości likwidacyjnej.
Syndyk masy upadłościowej Lechosław Kochański.
Wezwanie do pokrycia strat SKOK w Wołominie
Działając jako syndyk (...................)
wzywam Panią do zapłaty -
na rzecz masy upadłościowej SKOK (...............) kwoty 30,00 zł (trzydzieści złotych zero groszy) w terminie 21 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania.
Wpłaty wskazanych środków należy dokonać wyłącznie na rachunek bankowy masy upadłościowej SKOK w Wołominie prowadzony przez Raiffeisen Bank Polska S.A o nr (.........), tytułem "pokrycia straty w wysokości dwukrotności wpłaconych udziałów.(............)
Wyjaśniam, że szczegółowa informacja o podstawie prawnej wezwania stanowi integralny załącznik do niniejszego pisma. W tym miejscu syndyk wskazuje jedynie, że każdy członek SKOK Wołomin zobowiązany jest do dopłaty 100% wartości posiadanych i opłaconych udziałów stosownie do treści art. 26 ust.3 ustawy o skok oraz par. 59 ust.5 statutu SKOK Wołomin. Zgodnie z tymi przepisami, każdy członek SKOK Wołomin odpowiada za straty powstałe w kasie do podwójnej wysokości wpłaconych udziałów. W oparciu o te przepisy prawa decyzją 1/10/2016 z dnia 28 X 2016 oraz w związku z odnotowaną stratą bilansową SKOK Wołomin za rok 2014 w wys. 2.264.215.497,98 zł Syndyk zobowiązany byl stwierdzić, ze każdy członek tej kasy ponosi odpowiedzialność w ustawowej, podwójnej wysokości wpłaconych uprzednio i posiadanych udziałów.
xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
... tyle pismo. W międzyczasie przypomniało mi się, że dawno temu, znajomy prowadzący ajenturę SKOKU w mojej miejscowości namówił mnie do wypełnienia deklaracji członkowskiej, więc wypełniłam i wpłaciłam 15 zł, żeby mu pomóc w prowadzeniu interesu - po czym zapomniałam o tym fakcie, bo pieniądze lokuję w innym banku. Nawet zapomniałam, ze SKOK w mojej m-cowości podlega pod Wołomin :-(
Rozmawiałam dziś z innym udziałowcem SKOK, który też dostał takie pismo i wyrzucił je do kosza.
Sporo ludzi od nas musiało dostać takie wezwania.
Suma jest malutka i mogę ją wysłać, ale nie o to chodzi.
Czy normalne jest, że udziałowcy pokrywają straty spowodowane przez złodziei z zarządu?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Twoja Ciotka Dobra Rada :-*
Warto jakoś zlikwidować tam swoje konto na amen i skutecznie wypowiedzieć członkostwo.
Porada prawna i tak jak najbardziej potrzebna, bo to może być studnia bez dna. Co zrobi syndyk, jeśli koszty likwidacji wzrosną? Ewentualna wpłata raczej po poradzie, ale lepiej zmieścić się w podanym terminie.
Ja bym tak zrobiła.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Swoją drogą należy się cieszyć, że jest ograniczenie do wniesionego wkładu, bo znając Tenkraj mogłaby być luka w przepisach i syndyk wezwałby Cię i wszystkich innych do zapłaty solidarnie tych ponad 2 miliardów.
A i pamiętaj, że możesz pozwać złodziei z zarządu o zapłatę tych 30 zł
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Przy takich kwotach taniej szybciej lepiej jest zapłacić i mieć to z bani.
Bo to jest tak, że przed wojną było ileś tysięcy Kas Stefczyka, które miały w sumie jakiś tam milion członków. A teraz SKOK-ów jest kilkadziesiąt, a członków mają ileś milionów. Nie pamiętam cyfr, chodzi o proporcję.
A dlaczego? Ano dlatego, że tak wysokie są bariery formalne przy wejściu, że model przedwojenny, kiedy to ktoś miał całą kasę Stefczyka w szufladzie, nie mógł być zastosowany. Wszystkie te kasy SKOK to raczej małe banki, działające na nie w pełni normalnych zasadach, i wsio.
Natomiast nie zmienia to faktu, że zarząd SKOK Wołomin to byli mega-złodzieje i wyciągnęli z BFG ze 4 mld złociszów. Amber Gołd to przy tym małe mikki.
Dlatego trzeba zrezygnować z członkostwa jak najprędzej.
Sama wpłata 30,- nie wystarczy.
*
I jak się mają SKOKi jako patriotyczne ramię finansowe? Czy jest to może uschła, zwiędła martwica?
Bardzo dobre nawet.
to wszystko z głodu i biedy, pojedynczo nie dali rady, poszli grupą, inną formą jest jest Grameen Bank, gdzie spółdzielcze jest branie kredytu, czyli solidarne poreczanie w ramach grupy
niby tak
jednak spóldzielca to współodpowiedzialny, w mieszkaniówce nie ma nic do gdania, znam miasta , gdzie rządzi prezes spółdzielni a nie burmiszcz czy jakaś rada
Z wypowiedzi losa można wywnioskować, że największa zbrodnią dokonaną na narodzie polskim przez banksterów był franciszki i opcje walutowe. Sprawy spektakularne i medialne.
Natomiast coś o czym się w ogóle nie wspomina, to nagłe wypowiadania lub nieprzedłużanie kredytów obrotowych, lisingów, faktoringów. Moim zdaniem to najbardziej przyczyniło się do fali wyrżnięcia polskich przedsiębiorców.
I owszem, kwalifikuje się on na kilka egzekucji w formie nieznanej kodeksom postępowania.