Skip to content

Porys rulez!

edytowano March 2015 w Forum ogólne
(nie wiedziałem, czy njusy, czy humor, czy psycjhiatryk..., więc nowy wątas)

Lewacy z @czerwonobiali (Trochę bardziej czerwoni, trochę mniej biali.)
zbierają się przez FB by blokować procesje Bożego Ciała.
I jako 'image' wydarzenia, wrzucili pryntskrin wpisu Porysa....
:))

image

(czyli z czwórforum na FB)
Otagowano:

Komentarz

• edytowano May 2018
    Jarosław Syrkiewicz
    Zgłosiłem jak: propaguje przemoc - ale odrzucili mi.
    Jarosław Syrkiewicz
    Wysłałem jeszcze raz zgłoszenie - "Atakują mnie" - ciekawe jak zareagują.
    Swoją drogą - jeśli administracja fb odmówi - czy mam jakieś środki prawne?
    link dla ciekawych, jak sie dalej potoczy...
  • Ten link chyba tylko dla zarejestrowanych. To tak pewnie w związku z RODO.
  • W mojej parafii zawsze na procesje w Boże Ciało pojawia się kilku agresywnych cyklistów pokrzykujących wrogo, przeszkadzających i żądających dla siebie drogi. Ostatnio nosze baldachim więc mam ręce zajęte i nie mogę zareagować czynnie. Może tym razem wezmę sztandar i wsadzę stopkę w szprych, albo zawinę drzewcem przez łeb. Niechcący oczywiście bo ciężki jest i utrzymać trudno, szczególnie na wietrze.
    No wiem że głupi żart. Trzeba chyba zorganizować dodatkowo męską straż jak na Pasterkę przed pijakami.
  • Rafał napisal(a):
    ..Ostatnio nosze baldachim....
    ! Podziwiam.

• U nasz robio to strażacy
  • Sztandary u nas bardzo ciężkie i chętnych coraz mniej. Ledwie kilka idzie w procesji. Proboszcz jakiś delikatny - zamiast wyznaczyć niosących zawsze czaka na chętnych. No to ich nie ma. A baldachim czterech niesie. Na razie mogę nieść, a nie żeby mnie nieśli czy toczyli w wózku. Przyjdzie pora to się potoczę.
  • Dobrze rozumuję, że niosąc baldachim nie trzeba klękać przy każdej stacji? Sprytne :D
  • kulawy_greg napisal(a):
    Dobrze rozumuję, że niosąc baldachim nie trzeba klękać przy każdej stacji? Sprytne :D
    Ja raz niosłem i się normalnie klęka, przecież wtedy Monstrancja jest i tak wnoszona na ołtarz.
  • edytowano May 2018
    rozum.von.keikobad napisal(a):
    kulawy_greg napisal(a):
    Dobrze rozumuję, że niosąc baldachim nie trzeba klękać przy każdej stacji? Sprytne :D
    Ja raz niosłem i się normalnie klęka, przecież wtedy Monstrancja jest i tak wnoszona na ołtarz.
    Ale przecież nie trzeba!
    Nie znalazłem opisu (regulaminu), ale nie kojarzę by "baldachimowcy" klękali.

Podobnie jak poczty sztandarowe - nie tylko, że trzymający sztandar (chorąży, od chorągiew) nie (przy)klęka, to również przyboczni (asysta), mimo że nic nie niosą czy trzymają - wszyscy skłaniają się, a sztandar jest pochylony ok.. 45 stopni.
    Podobnie ceroferariusz (łac. niosący świecznik,czyli ministrant światła) - "Ministranci światła nigdy nie przyklękają ani nie czynią skłonu ze świecami w ręce."
    Podobnie krucyferariusz (niosący krzyż w procesji)... Ten to wogóle nawet w czasie mszy "Nie czyni wówczas żadnych gestów liturgicznych."

Mało tego - jak juz w temacie - częsty błąd wiernych w procesji, czy to w kościele, czy na ulicy.
    Jeśli idzie się w procesji z Ciałem Chrystusa na czele, nie przyklęka się, nie odwraca się (w bok, w tył, gdziekolwiek) by przyklęknąć, kiedy mija się prezbiterium i tabernakulum, a na ulicy - inny kościół.
  • A co zrobić jak się mija plac zabaw? ;) (Pytanie dla kumatych)
  • A co do przeszkadzaczy, to u nas też byli więc aby linczu uniknąć procesja jest zabezpieczana przez policję.
    (Z doświadczenia to raczej przeszkadzacze są zabezpieczani bo już kiedyś prawie się auto wywróciło z powodu klaksonu. Przez przypadek oczywiście)
  • No nie przyklęka się, jak romeck szeroko opisał.
    A jak wieje to nie jest lekko ze sztandarem czy baldachimem.
    Policja oczywiście jest i życzliwa.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.