Porys rulez!
(nie wiedziałem, czy njusy, czy humor, czy psycjhiatryk..., więc nowy wątas)
Lewacy z @czerwonobiali (Trochę bardziej czerwoni, trochę mniej biali.)
zbierają się przez FB by blokować procesje Bożego Ciała.
I jako 'image' wydarzenia, wrzucili pryntskrin wpisu Porysa....
)
(czyli z czwórforum na FB)
Lewacy z @czerwonobiali (Trochę bardziej czerwoni, trochę mniej biali.)
zbierają się przez FB by blokować procesje Bożego Ciała.
I jako 'image' wydarzenia, wrzucili pryntskrin wpisu Porysa....
)
(czyli z czwórforum na FB)
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
No wiem że głupi żart. Trzeba chyba zorganizować dodatkowo męską straż jak na Pasterkę przed pijakami.
Nie znalazłem opisu (regulaminu), ale nie kojarzę by "baldachimowcy" klękali.
Podobnie jak poczty sztandarowe - nie tylko, że trzymający sztandar (chorąży, od chorągiew) nie (przy)klęka, to również przyboczni (asysta), mimo że nic nie niosą czy trzymają - wszyscy skłaniają się, a sztandar jest pochylony ok.. 45 stopni.
Podobnie ceroferariusz (łac. niosący świecznik,czyli ministrant światła) - "Ministranci światła nigdy nie przyklękają ani nie czynią skłonu ze świecami w ręce."
Podobnie krucyferariusz (niosący krzyż w procesji)... Ten to wogóle nawet w czasie mszy "Nie czyni wówczas żadnych gestów liturgicznych."
Mało tego - jak juz w temacie - częsty błąd wiernych w procesji, czy to w kościele, czy na ulicy.
Jeśli idzie się w procesji z Ciałem Chrystusa na czele, nie przyklęka się, nie odwraca się (w bok, w tył, gdziekolwiek) by przyklęknąć, kiedy mija się prezbiterium i tabernakulum, a na ulicy - inny kościół.
(Z doświadczenia to raczej przeszkadzacze są zabezpieczani bo już kiedyś prawie się auto wywróciło z powodu klaksonu. Przez przypadek oczywiście)
A jak wieje to nie jest lekko ze sztandarem czy baldachimem.
Policja oczywiście jest i życzliwa.