dziś dzień narodzin dla nieba sao Antonio de Lisboa, nazywanego też niekiedy padewskim w od mętach internetu zaginął mój wątek ku jego czci z rebelyi, tag wię odnawiam, zakładam na nowo
Portugalia Salazara trzymała się na trzech gwoździach Fado, Fatima Football
królową fado była Amalia Rodrigues, tu jej piosenka Noc św. Antoniego
i tu na męski głos zwróćcie uwagę na śpiew bez mikrofonu, na całą knajpę, bo fado to knajpiane piosenki, do kotleta, a może bardziej do sardynek i dorsza
Byłem kiedyś w Lizbonie w Niedzielę Palmową. Palmy z lawendy w jego - Świętego Antoniego kościele parafialnym. Zaraz obok nieco zaniedbana postmauretańska Alfama. Chłopcy grający w piłkę na kamienistym placyku. Tramwaje jak z XIX wieku. Pięknie. Jeśli miałbym gdzieś indziej mieszkać to w Portugalii albo Chorwacji - ludzie, historia, klimat, krajobrazy.
christoph napisal(a):zwróćcie uwagę na śpiew bez mikrofonu, na całą knajpę, bo fado to knajpiane piosenki, do kotleta, a może bardziej do sardynek i dorsza
christoph napisal(a):zwróćcie uwagę na śpiew bez mikrofonu, na całą knajpę, bo fado to knajpiane piosenki, do kotleta, a może bardziej do sardynek i dorsza
Sam śpiewałem
dali kolację pozwolili sprzedać parę płytek CD?
chapeau! obyć się bez mikrofonu potrafią teraz tylko nieliczni kaznodzieje i oficerowie unitarek ;-)
Rafał napisal(a): Byłem kiedyś w Lizbonie w Niedzielę Palmową. Palmy z lawendy w jego - Świętego Antoniego kościele parafialnym. Zaraz obok nieco zaniedbana postmauretańska Alfama. Chłopcy grający w piłkę na kamienistym placyku. Tramwaje jak z XIX wieku. Pięknie. Jeśli miałbym gdzieś indziej mieszkać to w Portugalii albo Chorwacji - ludzie, historia, klimat, krajobrazy.
absolutnie. ludzie sie ze mnie smieja, ze ja podwoojna PO: POlska i POrtugalia:) to moje dwie milosci… ale portugalski nijak do glowy wejsc mnie chce...
Właśnie nawiedziłem świątynię Świętego Antoniego. Portugalską. Głównie, żeby otrzymać odpusty. Odkopuję wątasa bo Kulega @christoph cuś nie rychliwy dzisiej. Nic nie zgubiłem, więc pomodliłem się za bliskich i znajomych, którzy sprawiają wrażenie, że sami się zagubili. Żeby z pomocą Św. Antoniego się odnaleźli. +++
Pojechałbym znowu. Piękny kraj, przyjaźni ludzie, wspaniała kultura, historia oraz krajobrazy i zabytki. Klimat też. Portugalczycy jednak nie znaleźli nowego sensownego sposobu funkcjonowania po obaleniu Salazara, lewackich eksperymentach i marginalizacji w UE. W szczególności nie są w stanie wykorzystać więzi z dawnymi koloniami nadal portugalskojęzycznymi. Brazylia, Filipiny i Angola oraz Mozambik to około 400 milionów ludzi! Do tego nie są to kraje upadłe tylko wznoszące się.
Rafał napisal(a): Pojechałbym znowu. Piękny kraj, przyjaźni ludzie, wspaniała kultura, historia oraz krajobrazy i zabytki. Klimat też. Portugalczycy jednak nie znaleźli nowego sensownego sposobu funkcjonowania po obaleniu Salazara, lewackich eksperymentach i marginalizacji w UE. W szczególności nie są w stanie wykorzystać więzi z dawnymi koloniami nadal portugalskojęzycznymi. Brazylia, Filipiny i Angola oraz Mozambik to około 400 milionów ludzi! Do tego nie są to kraje upadłe tylko wznoszące się.
trudno, sporo wyjechało po raz kolejny do roboty do Brazylji a córka prezydenta Mosambique wykupiła ich telekom
nie apropos kiedy Mota e Companha budowała A4, to część majstrów zwolniła się z pracy, gdyż nie będzie im mówił Murzyn (z Mosambique czy Angolji) jako tłumacz mówił co mają robić
Rafał napisal(a): Pojechałbym znowu. Piękny kraj, przyjaźni ludzie, wspaniała kultura, historia oraz krajobrazy i zabytki. Klimat też. Portugalczycy jednak nie znaleźli nowego sensownego sposobu funkcjonowania po obaleniu Salazara, lewackich eksperymentach i marginalizacji w UE. W szczególności nie są w stanie wykorzystać więzi z dawnymi koloniami nadal portugalskojęzycznymi. Brazylia, Filipiny i Angola oraz Mozambik to około 400 milionów ludzi! Do tego nie są to kraje upadłe tylko wznoszące się.
trudno, sporo wyjechało po raz kolejny do roboty do Brazylji a córka prezydenta MOsambique wykupiła ich telekom
nie apropos kiedy Mota e Companha budowała a4, to część majstrów zwolniła się z pracy, nie będzie im mówił Murzyn (z Mosambique czy Angolji) jako tłuamacz mówił co mają robić
Są też w Polsce. W moim bliskim otoczeniu dwoje. Brat mojej chrześnicy ożenił się z Portugalką i mieszka w Gdańsku, a przyjaciółka mojej córki wyszła za Portugalczyka i mieszka w Łodzi. Bywają u mnie na letnich spotkaniach działkowych i ogrodowych. Tu mają lepszą pracę niż w Portugalii. Pierwsze dwa lata mieszkali w Porto.
Kiedyś już chyba wspominałem o Brazylijczyku co był u mnie dwa lata zameldowany, a przyjechał tu bo się zakochał w koleżance mojej córki w czasie ich studenckiego stażu w Brazylii. Ona dała mu kosza, ale ożenił się z inną i bardzo dobrze. Pracował w Polsce ze cztery lata, ale ostatnio wyjechali do Brazylii. Leandro będzie chyba tam ratował biznes swojego ojca. Wszystkie wspomniane małżeństwa maja już po dziecku i planują dalsze.
Komentarz
Fado, Fatima Football
królową fado była Amalia Rodrigues, tu jej piosenka Noc św. Antoniego
i tu na męski głos
zwróćcie uwagę na śpiew bez mikrofonu, na całą knajpę, bo fado to knajpiane piosenki, do kotleta, a może bardziej do sardynek i dorsza
chapeau!
obyć się bez mikrofonu potrafią teraz tylko nieliczni kaznodzieje i oficerowie unitarek ;-)
to moje dwie milosci…
ale portugalski nijak do glowy wejsc mnie chce...
Głównie, żeby otrzymać odpusty.
Odkopuję wątasa bo Kulega @christoph cuś nie rychliwy dzisiej.
Nic nie zgubiłem, więc pomodliłem się za bliskich i znajomych, którzy sprawiają wrażenie, że sami się zagubili.
Żeby z pomocą Św. Antoniego się odnaleźli.
+++
Zdjęcia dzisiejsze:
👣
🐾
🐾
(pustki w świątyni, co stwierdzam ze smutkiem)
Portugalczycy jednak nie znaleźli nowego sensownego sposobu funkcjonowania po obaleniu Salazara, lewackich eksperymentach i marginalizacji w UE. W szczególności nie są w stanie wykorzystać więzi z dawnymi koloniami nadal portugalskojęzycznymi. Brazylia, Filipiny i Angola oraz Mozambik to około 400 milionów ludzi! Do tego nie są to kraje upadłe tylko wznoszące się.
Dzieki bracia!
https://tvi24.iol.pt/videos/sociedade/noite-de-santo-antonio-muitos-turistas-participaram-nas-festas-de-lisboa/5d023c5a0cf2bfa3e197e73c
sporo wyjechało po raz kolejny do roboty do Brazylji
a córka prezydenta Mosambique wykupiła ich telekom
nie apropos kiedy Mota e Companha budowała A4, to część majstrów zwolniła się z pracy, gdyż nie będzie im mówił Murzyn (z Mosambique czy Angolji) jako tłumacz mówił co mają robić
klasyka
Amalia Rodrigues
to Hanka Ordonówna i Maryla Rodowicz w jednem
Kiedyś już chyba wspominałem o Brazylijczyku co był u mnie dwa lata zameldowany, a przyjechał tu bo się zakochał w koleżance mojej córki w czasie ich studenckiego stażu w Brazylii. Ona dała mu kosza, ale ożenił się z inną i bardzo dobrze. Pracował w Polsce ze cztery lata, ale ostatnio wyjechali do Brazylii. Leandro będzie chyba tam ratował biznes swojego ojca. Wszystkie wspomniane małżeństwa maja już po dziecku i planują dalsze.
Wielka feta pod cieniem korony w Lisbonie.
dziś św Antoniego
padwa też świętuje, bardziej po katolicku ;-)
To dziś!
Sao Antonio ora pro nobis!
+
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
+++
♰♰♰
Wybrałem się rowerkiem i właśnie wróciłem.
To z dnia dzisiejszego:
👣
🐾
🐾
Zacnie!