Maria Konopnicka moim nowym fanem!
Nie wiedziałem, że to taka twarda zawodniczka była. Miała ośmioro dzieci i jak już je odchowała, to 20 lat podróżowała po świecie. W międzyczasie była wybitną pisarką.
Polecam:
https://wnet.fm/2018/08/21/prosze-pana-ja-jestem-polka-ja-sobie-poradze-czyli-marii-konopnickiej-podroze-po-europie/
Polecam:
https://wnet.fm/2018/08/21/prosze-pana-ja-jestem-polka-ja-sobie-poradze-czyli-marii-konopnickiej-podroze-po-europie/
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Konopnicka była z pewnością kobietą niezależną, wolnym duchem, a o tym jaką była feministką, czy emancypantką, najlepiej świadczy fakt, że ostro sprzeciwiała się aktorskiej karierze swojej córki Laury. Potem skapitulowała, bo Laura postawiła na swoim. Tak że...
A empatii, wrażliwości społecznej i działalności na rzecz ludzi biednych dzisiejsze niby polskie "elity" mogłyby się uczyć od Konopnickiej i Dulębianki, wspaniałych, patriotycznych kobiet. Kim jest przy nich "wielka pisarka Nurowska" bawiąca się w voodoo? Dzieli je przepaść kulturowa głębsza niż Rów Mariański.
I w pewnym sensie mają rację. oni sami są zdolni tylko do pocierania, nic więcej nie poznali, więc tylko to są w stanie dostrzec u innych.
pewnie nie wszystkie ludziska, ale jednak 20 lat podrozowac se tak po prostu?
Jest w tobie i srebro i złoto,
Jest w tobie dla wszystkich dość chleba,
Tylko cię miłować potrzeba!…
Oj ziemio, ty matko rodzona,
Przytulasz ty wszystkich do łona,
Oj, dajesz ty życiu swe siły,
A kwiecie rozkwiecasz z mogiły!
Oj ziemio, ty ziemio kochana,
Nie byłaś ty pługiem orana!
Nie byłaś zroszona ty potem,
Ni ziarnem obsiana tym złotem!
Słuchał tej pieśni chłop Skrobek i poczuł w sobie nagle moc taką, jakiej nigdy przedtem nie miał. I taką gorącość duszną do tego kawałka ziemi poczuł, jakiej nigdy nie miał.
Zdawało mu się, że sto ramion i sto rąk ma do karczunku, do orki, do wszelkiej ciężkiej pracy, i roztajało mu serce w ogromnym kochaniu do tej opuszczonej schedy swojej i do ubogiego dziedzictwa swojego.
Wstał z progu, spojrzał na świat przenikliwym, mocnym wzrokiem, wyciągnął ręce przed siebie, ścisnął pięście i zaszeptał:
— Hej, ziemio, ziemio! Hej, praco, praco! Wezmę ja się z tobą za bary. Albo ty mnie zmożesz, albo też ja ciebie!… Tak mi dopomóż Bóg!
------------------------------------------------------------------------------------
Grubo, jak na lewaka.
EDIT: a ja glupi zawsze myslalem, ze MK jest staroswiecka, pretensjonalna, mieszczanska i pensjonarska
Ale czemu na wykładach z filozofii prawa? A już wiem, otóż ten młody to był syn jakiegoś znanego filozofa, nie dam głowy czy nie Petrażyckiego.
Te rewolucje jednak nie są dokończone. No bo skoro nauczyciela zastąpi laptop i wiki to może i ucznia? A czemu nie? Niestety chyba jednak nie bo to samo niedopatrzenie mamy w pierwszej rewolucji przemysłowej. No bo mamy robotyzację i nie potrzeba (podobno) ludzi do produkcji i informatyzację i nie potrzeba (też podobno) ludzi do księgowości, marketingu itp. Niestety nadal ich potrzeba do konsumpcji produktów i jest to spore niedopatrzenie. Proszę wspomnieć specom od sztucznej inteligencji, jak ich gdzieś spotkacie, aby nie zapomnieli o sztucznej mordzie i generalnie przewodzie pokarmowym ze sterowanym apetytem coby ta sztuczna inteligencja się nie marnowała bezproduktywnie.
Ale teraz moda na "vintage" wszędzie.
ale dlaczego nie?! )
A na serio - jeśli Maria nadaje się i na patriotkę (pisówę) i matkę (rodzina patologiczna) oraz na patronkę LGBT (mieszkanie z przyjaciółką) i patronkę PowerWomen (niezależność i podróżowanie po świecie)
- starałem się przez chwilę wyobrazić w jakim stroju (ubraniu) by dziś przyszła....?
Prawda? No nie? Pasuje?
to je unmejglich!
po ray kolejny zdobyuejś moje serce!
na boku, przy okazji znalazłem królewską modą na rok... 2018!
Dwie i pół minuty mody z tekstami.
Tradycyjnie - jeden opis, do pań: "Kapelusz zawsze konieczny!"
//