Skip to content

Spotkanie wierzącego z niewierzącym

2»

Komentarz

• los napisal(a):
    Teologalne a nie kardynalne.
    Tak, prawda.
    christoph napisal(a):
    To chyba o profesorze Ratzigerze zanim został kardynałem ;)
    To z wywiadu „Sól ziemi”, z czasów w Świętej Inkwizycji.
  • czas na piosenki - jak fajna jest niedziela

• A odświeżę sobie. Dalej Wprowadzenie do chrześcijaństwa:
    "Oczywiście, trzeba się wystrzegać także przeciwnej skrajności. Nie można zaprzeczyć, że artykuł wiary o Sądzie Ostatecznym przyjął z biegiem czasu w świadomości chrześcijańskiej taką formę, jaka w praktyce musiała prowadzić do zniszczenia wiary w odkupienie i w obietnicę łaski. Za przykład tego podaje się zawsze daleko idące przeciwieństwo między Maran atha a Dies irae. Pierwotne chrześcijaństwo w swym wołaniu-modlitwie: „Panie nasz, przyjdź" (Maran atha), tłumaczyło powtórne przyjście Jezusa jako zdarzenie pełne nadziei i radości, na które oczekiwało z tęsknotą jako na chwilę wielkiego spełnienia obietnicy. Dla chrześcijanina w średniowieczu natomiast chwila ta była wzbudzającym straszną grozę dniem gniewu" (dies irae), wobec którego człowiek chciałby umrzeć ze zgrozy i przerażenia, na który oczekuje z trwogą i ze strachem. Powtórne przyjście Chrystusa jest już tylko Sądem, dniem wielkiego obrachunku, który czeka każdego. W takiej perspektywie zapomina się o tym, co zasadnicze; chrześcijaństwo wydaje się w praktyce zredukowane do moralizmu i w ten sposób zostaje pozbawione tego tchnienia nadziei i radości, które stanowi jego najwłaściwszy przejaw w życiu ludzkim."

• @celnik.mateusz powiedział(a):
    pozbawione tego tchnienia nadziei i radości,

O, to tak jak ja!

• edytowano October 2024

Jak byłem mały to zwykle z niecierpliwością i radością czekałem na powrót taty z pracy (coś jak marana tha). No ale kiedy raz rozwaliłem żyrandol to tak trochę mniej (coś jak dies irae)

• Zapewne to wiecie, ale skonfundowany różnicą w pisowni sprawdziłem i okazuje się, że
    „Marana tha” znaczy dosłownie „Panie przyjdź!”, a „Maran atha!” – „Pan przyszedł”

• @trep powiedział(a):
    Zapewne to wiecie, ale skonfundowany różnicą w pisowni sprawdziłem i okazuje się, że
    „Marana tha” znaczy dosłownie „Panie przyjdź!”, a „Maran atha!” – „Pan przyszedł”

Zawsze myślałem, że to się zamiennie pisze.

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@celnik.mateusz powiedział(a):

O, to tak jak ja!

:(

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@celnik.mateusz powiedział(a):

O, to tak jak ja!

Królestwo moje nie jest z tego świata.
    Gdzieś ponad nami inny świat szeleści
    I strąca czasem, jak zapowiedź lata,
    Liście oliwne na wydmy boleści.

Ludzie chwytają rękami drżącymi
    Liliowe płatki i szepcą pacierze,
    i wierzą znowu w spełnienie na ziemi
    Królestwa swego. I ja z nimi wierzę.

Wierzę w świat lepszy i wierzę w świat nowy
    I w burzę serca, co wolnością dyszy,
    I w świt, co znajdzie sekret wspólnej mowy,
    I w noc, co straci sekret wiecznej ciszy.

Wierzę, że przyjdzie, wierzę, że jest blisko,
    I razem z tymi, których ufność splata,
    Powtarzam: - wierzę... A pomimo wszystko
    Królestwo moje nie jest z tego świata.

Stanisław Baliński

• Godzi się zauważyć, że od kiedy chrześcijaństwo zostało w praktyce zredukowane do owego "tchnienia nadziei i radości" wiernych zaczęło wywiewać z kościołów. Ksiądz Krzysztof Paczos (bynajmniej nie tradycjonalista) zauważył kiedyś, iż odkąd przestano nauczać prawd wiary i przykazań "pod sankcją piekielną" zaczęła się masowa dechrystianizacja.

• Ale to "odkąd" to trochę tak jak "PiS przegrały, bo". Powodów było wiele a jednym z najważniejszych antykoncepcja.

• edytowano October 2024

"Ich bogiem brzuch". Cywilizacja sytości będąca owocem bezprecedensowego rozwoju naukowo-technicznego i gospodarczego powoduje że większości ludzi brak pragnienia odwołań transcendentalnych. Dla współczesnego człowieka piramida Maslowa kończy się na przedostatnim (co najwyżej) piętrze (w polskiej wikipedii to widać - kończy się na samorealizacji , podczas gdy w angielskiej na transcendencji)

• @W_Nieszczególny powiedział(a):
    "Ich bogiem brzuch". Cywilizacja sytości dzięki bezprecedensowemu rozwojowi naukowo-technicznemu i gospodarczemu powoduje że większości ludzi brak pragnienia odwołań transcendentalnych.

Powinno być odwrotnie. Zaspokojenie potrzeby niższego rzędu otwiera człowieka na potrzeby rzędu wyższego - człowiek głodny myśli tylko o jedzeniu ale kiedy się naje, zauważy, że nie ma butów, obuty zechce, by były one czyste i tak dalej.

• @MarianoX powiedział(a):
    Godzi się zauważyć, że od kiedy chrześcijaństwo zostało w praktyce zredukowane do owego "tchnienia nadziei i radości" wiernych zaczęło wywiewać z kościołów. Ksiądz Krzysztof Paczos (bynajmniej nie tradycjonalista) zauważył kiedyś, iż odkąd przestano nauczać prawd wiary i przykazań "pod sankcją piekielną" zaczęła się masowa dechrystianizacja.

To w sumie smutna konstatacja, bo oznaczałaby, że ludzi w Kościele dotąd trzymał jedynie strach.

• Przed karą pośmiertną. Z braćmi muslimami jest jeszcze lepiej - trzyma ich przy ich herezji jedynie strach przed karą przedśmiertną a tak dokładnie to tą z granicy obu stanów.

• @Brzost powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):
    Godzi się zauważyć, że od kiedy chrześcijaństwo zostało w praktyce zredukowane do owego "tchnienia nadziei i radości" wiernych zaczęło wywiewać z kościołów. Ksiądz Krzysztof Paczos (bynajmniej nie tradycjonalista) zauważył kiedyś, iż odkąd przestano nauczać prawd wiary i przykazań "pod sankcją piekielną" zaczęła się masowa dechrystianizacja.

To w sumie smutna konstatacja, bo oznaczałaby, że ludzi w Kościele dotąd trzymał jedynie strach.

Gdy przedsiębiorstwo jest w złej kondycji rozpoczyna się niekiedy restrukturyzację. Bywa że nie udaje się uchronić przed bankructwem, ale przynajmniej próbowano.

• edytowano October 2024

@trep powiedział(a):
    Ale to "odkąd" to trochę tak jak "PiS przegrały, bo". Powodów było wiele a jednym z najważniejszych antykoncepcja.

Oczywiście - złożone zjawiska mają co najmniej kilka przyczyn, a nie tylko jedną. To absolutnie nie jest tak, jak twierdzą co poniektórzy, że gdyby np. nie odbył się Sobór Watykański II-gi to chrześcijaństwo by kwitło.

• edytowano October 2024

@Brzost powiedział(a):

@MarianoX powiedział(a):

Św. Tomasz pisał, że niestety wielu ludzi trzyma przy przestrzeganiu Przykazań strach, podobnie jak ma to miejsce np, w przypadku zachowywania ziemskiego prawa stanowionego.

Wystarczy jakaś klęska żywiołowa typu powódź lub huragan na dużym obszarze, by zobaczyć jak wygląda wówczas poszanowanie dla prawa własności...

• @trep powiedział(a):
    Zapewne to wiecie, ale skonfundowany różnicą w pisowni sprawdziłem i okazuje się, że

żeby nie było , że po germansku, tu po polsku parę informacji o dobrym Niemcu, autorze pieśni adwentowej
    https://wnet.fm/kurier/zespol-palacowy-w-plawniowicach-miejsce-narodzin-ks-caspara-von-ballestrema-tworcy-piesni-adwentowej-marana-tha/

btw Ojciec Blachnicki w nurcie kościelno-oazowym, a Michał Wiśniewski w nurcie punk, rock i pop przyswoili polskiej kulturze sporo niemieckich pieśni i piosenek

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.