Skip to content

Zrób zakupy w niedzielę, damy ci bonus.

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Zastanawiam się dlaczego firmom, przynajmniej niektórym ZALEŻY na tym byśmy robili zakupy w niedzielę. Właśnie dostałem mail z info że jak zrobię zakupy w niedzielę, to dadzą mi 50 pln gratis - oferta ważna zarówno w sklepie stacjonarnym jak i online.
Wcześniej, jeszcze przed ograniczeniami handlu w niedzielę, jedna (?) ze stacji benzynowych kusiła, że za tankowanie w niedzielę nalicza podwójnie punkty lojalnościowe.

Co firmie z tego na krótką metę że zrobimy zakupy akurat w niedzielę? A co na dłuższą metę?
Mam swoje wytłumaczenie na to ale ciekaw jestem Waszych opinii.
Otagowano:

Komentarz

• żeby pracownik zarobił na siebie?
  • christoph napisal(a):
    żeby pracownik zarobił na siebie?
    To na krótka metę. Na dłuższą to co zawsze - stworzenie "nowego człowieka" konsumpcyjnego, łatwo sterowalnego, goniącego za kasą na maksymalizacje zakupów.
  • Polska firma?
    Chcą udowodnić, że zniesienie handlu w niedzielę jest błędem.
    Niedługo będzie tylko kilka niedziel handlowych w roku.
    Według mnie to nadal walka zagranicznych firm o nasz rynek.
    Trzeba nieco wydać, żeby więcej zarobić.

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Polska firma (ta od maila ostatnio) - tak, też mi się wydaje że to jest coś na zasadzie "patrzcie, tylu klientów mamy w niedziele".
    Ale ta stacja to już nie polska firma i to było znacznie wcześniej, zanim ptaszki śpiewały o ograniczeniach w handlu.
  • Może też chodzić o lobbying - w statystykach wyjdzie duże zainteresowanie zakupami w niedzielę....
  • A cóż to innego niż satanizm? Nawoływanie wprost do złamania Bożego przykazania.

Ta gra jest o dużą stawkę, nie o orzeszki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.