co z tym Modzelewskim?
nasz czy nienasz?
KOR & konsortes
bardziej Consortes jak KOR jednak
mediewista jak Geremek, Gieysztor i Samsonowicz
za sprawiedliwośćią społeczną 500+ powinno się mu podobać,
socjalny i socjalistyczny
lekko narodowy, pisał bez ozdobników, co zdarza si e prof. Nowaku
muszę coś nabyć żeby se przypomnieć
np Chłopi
KOR & konsortes
bardziej Consortes jak KOR jednak
mediewista jak Geremek, Gieysztor i Samsonowicz
za sprawiedliwośćią społeczną 500+ powinno się mu podobać,
socjalny i socjalistyczny
lekko narodowy, pisał bez ozdobników, co zdarza si e prof. Nowaku
muszę coś nabyć żeby se przypomnieć
np Chłopi
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nie deprecjonując wartości nieznanej mi pozycji j.w. ani osoby (nielubianego osobiście) Autora - przy dzisiejszym stanie świadomości zacząłbym od pdf'a żeby chronić środowisko. Można tez przewertować na początek w bibliotece.
http://www.taraka.pl/jezyki_indoeuropejskie_a_genetyka
Naukowców fakty nie interesują, w zasadzie nikogo nie interesują.
Naukowcy przeżuwają po raz kolejny wydzieliny swoich starszych kolegów i tak zaliczają punkty za publikacje. Świat zewnętrzny ich nie interesuje, bo z trudem ogarniają, to co muszą ogarnąć w ramach obowiązków zawodowych.
Peter Drucker fajnie pisał, że jedynie to co jest na zewnątrz jest ciekawe, a przez to że ludzie siedzą wewnątrz organizacji, to mają ogromną potrzebę patrzenia do wewnątrz, przez co nie są w stanie wytworzyć niczego ciekawego.
Może to też problem polski, kompleksów wobec prusactwa. Zauważ, że ważne prace w sprawie języków słowiańskich stworzyli Nowozelandczycy.
uczelnie mają ciekawe tematy in situ, a zajmują się przebrzmiałymi problemami odległymi o setki lat i kilometrów
nobo nobo
tematy miejscowe
a) mogą być polityczne
b) wymagają znajomości języków używanych lokalnie,a dla niektórych obcych
Na ten przykład moja piękna małżonka, w ramach pracy magisterskiej robiła realne badania, i po uczciwych badaniach wyszło, że korelacji nie ma. Z punktu widzenia nauki to ważna informacja aby badań w ślepy zaułek nie pchać, ale z punktu widzenia administratora uczelni, to co są warte badania, które pokazały, że korelacji nie ma?
Inny mój kuzyn robił pionierskie prace w medycynie z wykorzystaniem USG (w latach osiemdziesiątych ubiegłego tysiąclecia), no i okazało się, że jest super ale wymaga to zmian procedur, nawyków, ważności w hierarchii, bo sporo jego pomysły zmieniały, więc musiały sobie jeszcze wiele lat poczekać. (JORGE ładnie pisał o zarządzaniu zmianą).
Kończąc OFFa, postać znam, prac historycznych nie czytałem, więc się nie wypowiem
Myślę, że bez znacznej przesady można nazwać mordercami ludzi, którzy blokują postęp medycyny.
Z Gieysztorów najbardziej niekontrowersyjną i osobiście wielce przeze mnie lubianą jest żona Tadeusza, Gina Gieysztor z domu Kurusza Worobjew. Znakomita tłumaczka poezji Achmatowej i książek jej poświęconej.
Próżno szukać w biografii poszlakowych przyspieszaczy kariery typu masoństwo, współpraca z wywiadem PRL, wysokich orderów od każdej władzy, itp.- jak u Aleksandra z tego wątku, chociażby.
dobry czy pompowany?
Forumek óczy!