Nie znam się na ufokach, ale przy okazji polecam cotygodniowy podcast 'Exozone', który Gary z Nerdrotic i Dicktor Van Doomcock uprawiają wspólnie na zmianę na swoich kanałach.
Ale to wygląda (dla laika takiego jak ja) jakby startowała ludzka rakieta i się człony odpalały. Tylko jakoś tak dziwnie ten drugi człon dodał prędkości, a później coś się spieprzyło ? I ta poświata jak w filmach sf kiedy statek w podprzestrzeń wchodzi. Ale tu pierdut i się zatrzymało wszystko/zwolniło. A może tak wyglądają stary rakiet nocą ? Tyle, że jakoś nie mogę na jutubie namierzyć.
Niedawno widziałam na niebie nieruchomy obiekt, który po kilku sek. zaczął się przemieszczać w prawo, w lewo, w górę i w dół. Pomyślałam, że to UFO, ziewnęłam i poszłam do domu.
To start rakiety Falcon Heavy. Libretto: 1) Start i świecenie gorących gazów w gęstej atmosferze 2) Powstanie smugi kondensacyjnej na wysokości około 10km 3) Odłączenie obu bocznych członów około 0:50. Boczne człony zaburzają przepływ gazów atmosfery, co powoduje gwałtowne powiększenie się smugi. 4) Boczne człony odeszły już na tyle daleko, że nie powodują zaburzeń w pobliżu drugiego stopnia rakiety 1:15 5) Stopniowe powiększanie się smugi w miarę nabierania wysokości (i spadku ciśnienia powietrza)
Mimo czysto ludzkiej przyczyny tych efektów, trzeba przyznać, że wygląda to niezwykle.
Komentarz
https://m.youtube.com/channel/UCLg6kMTL9KwZj9sIE0QE4NQ/videos
https://m.youtube.com/channel/UCOQB6H4SuSzUN5IfciurY9g/videos
Libretto:
1) Start i świecenie gorących gazów w gęstej atmosferze
2) Powstanie smugi kondensacyjnej na wysokości około 10km
3) Odłączenie obu bocznych członów około 0:50. Boczne człony zaburzają przepływ gazów atmosfery, co powoduje gwałtowne powiększenie się smugi.
4) Boczne człony odeszły już na tyle daleko, że nie powodują zaburzeń w pobliżu drugiego stopnia rakiety 1:15
5) Stopniowe powiększanie się smugi w miarę nabierania wysokości (i spadku ciśnienia powietrza)
Mimo czysto ludzkiej przyczyny tych efektów, trzeba przyznać, że wygląda to niezwykle.
pięknie
Inżu slava
Jak coś wiem, to się tym dzielę. Nic więcej.
Gość specjalny - Don Ecker.