Pasternak...
Nie chodzi o Borysa, chodzi o warzywo. Otuszszsz dostałam dziś od sąsiadki 5 korzeni pasternaku. Ponieważ nigdy tego nie jadłam spytałam jak to się spożywa i dowiedziałam się, że można z tego zrobić zupę, albo dodać do tradycyjnej sałatki warzywnej zamiast pietruszki. Czy Szanowne Koleżeństwo raczyło się kiedykolwiek tym staropolskim warzywem usuniętym w cień przez królową Bonę? A jeśli tak, to w jakiej postaci? - zapytuję uprzejmie.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Podajemy z figą i z makiem.
👣
🐾
🐾
Burowie to holendrzy walczący z anglikami.
Kwiatków już nie ma, są małe bulwy, jak kciuk albo jak paznokcć od kciuka
Zblanszowany i podsmażonymi najlepiej na maśle dobrze pasuje do wszelkich masz i makaronów z warzywami. Polecam obieraczki ciąć na wstążki.
Koleżanka robia go też na kwaśno w stylu azjatyckim - lekko podkiszony, przepisu nie znam ale internety znają.
Może być też na surowo starty do surówki.
U siostry na działce topinambur w tym roku też nie obrodził. Chyba za suche lato było.
Kiedyś na większych knolach robylem sałatkę z surowego i jabłek zimowych. W cienkie paski obieraczka na paski zrobionych. Jabłko z czerwoną skórka a topik bez skorki
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Na maselku jestem za!
Do białych mies, do grzanek , do ryb z ruszti i wody.
Supper pomysły na supper
Mnie smakowało, po powrocie do Polski nie potrafiłem znaleźć w warzywniakach, nawet do dziś.
Zapomniany korzonek...