Timeo professores et w mediach gadających
Money.pl opublikował, coś zatytułowanego Upadek klasy średniej i płaskoziemcy. Czyli co uważa prof. Andrzej Krzysztof Koźmiński, wieloletni rektor i prezydent najlepszej polskiej uczelni prywatnej, Akademii Leona Koźmińskiego w tematach globalizacji itp.
A w środku taki smaczek:
Pytanie po wychwyceniu takiego kwiatka mi się nasuwa, czy pozostałe przemyślenia są na poziomie tego przykładu oraz co to oznacza profesor....
A w środku taki smaczek:
(..o malejących płacach klasy średniej)Zauważa, że na ten obraz trzeba jeszcze nałożyć emigrację. Ludzi, którzy przybywają z biednego świata do zamożnego głodni i gotowi pracować za małe pieniądze. Jednocześnie wielu z dysponuje kwalifikacjami, cenionymi na rynku pracy. Przykład? Choćby programiści z Indii.(..)No to dla niewtajemniczonych, w IT hasło 'specjalista z Indii' jest legendarne! (Co nie oznacza, że takich nie ma, są tylko oni nie są tańsi, a często nawet drożsi).
Pytanie po wychwyceniu takiego kwiatka mi się nasuwa, czy pozostałe przemyślenia są na poziomie tego przykładu oraz co to oznacza profesor....
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Tere fere - obecnie liczne prywatne uczelnie padają jak muchy, gdyz wiele wysoko płatnych kierunków studiów o szumnych nazwach w praktyce guano daje.
Na Powązkach odbyłem szczerą rozmowę ze szwagroszczakiem z branży IT, co sporo z Indusami współpracuje i powiada, że jak jest dobry, to mu trzeba dobrze płacić, a jak jest zły, to stosuje cudowną pastę, a i to z błędami. Jaka płaca taka praca.
Pułapka niskiego dochodu.
Ale czy podzielił się pan rechtor tą smutniejszą prawdą, że niestety ok. 70% luckości nic nie zyska na studiach, gdyż są zbyt mało intligientni. I nie ma na to rady. I roboty phędzej czy później zeźrą te 90% miejsc pracy, szlus.
To dopiero będzie kryzys kapitalizma - absolutna dominacja kapitału nad pracą, no chyba że pracownik jest mega-miszczem, to może se podominować wg staweczek milijon rocznie. To się skończy przychodem gwarantowanym. Co ciekawe, trzebaż go będzie także gwarantować Afryce, no bo jak inaczej.
cytacje (cytowania?)
145 : 1.313
Tukej procefor Bałwan
A tukej se wpisełę "Kowalski" i wyszli mnie rużne Kowalskie.
Dany Kowalski na samej gurze zaposiadywa h-index 102. Nurmalnie jakosz pińć Biniendów albosz śtyry Bałwany. Nualesz najćta tera o niem notkie wew Wkikipedali. Nima. Tosz samosz zez dalszemy, takosz zes srogiemy indeksamy. Same ukryci genijusze.