Gdzieś czytałem ,że jedną z przyczyn tak wielkich pożarów jest zaprzestanie kontrolowanych wypaleń i wycinek buszu po naciskach ze strony "ekologów". Prawda li to?
SigmundvonBurak napisal(a): Gdzieś czytałem ,że jedną z przyczyn tak wielkich pożarów jest zaprzestanie kontrolowanych wypaleń i wycinek buszu po naciskach ze strony "ekologów". Prawda li to?
I to być może. Tyle się chrustu zebrało, że jak ruszyło to poszło.
SigmundvonBurak napisal(a): Gdzieś czytałem ,że jedną z przyczyn tak wielkich pożarów jest zaprzestanie kontrolowanych wypaleń i wycinek buszu po naciskach ze strony "ekologów". Prawda li to?
może być mądre filmy przyrodnicze podają, że z szyszek wyskakują nasiona aby się posadzić, wtedy kiedy się z lekka uprażą w ogniu, bo właśnie wtedy zrobiło się wolne miejsce dla nowego drzeffka
Tak zwane przeludnienie z pewnością. W Australii z 30 milionami ludzi trza trochę inaczej gospodarować i organizować się niż 300 lat temu że 100 ma tysiącami Aborygenow. Rzecz w tym że pomysłem ekologów jest powrót do 100 tysięcy albo przynajmniej 10 milionów.
Rafał napisal(a): Tak zwane przeludnieenie z pewnością. W Australii z 30 milionami ludzi trza trochę inaczej gospodarowac i organizować się niż 300 lat temu że 100ma tysiącami Aborygenow. Rzecz w tym że pomysłem ekologów jest powrót do 100 tysięcy albo przynajmniej 10 milionów.
Tradycyjnie okazuje się, że wszystko jest winą lewaków i zielonych, jak od lat nałcza Thomas Sowell. Ile razy lewactwo przeprowadzi jakiś program społeczny - i jak się okazuje ekologiczny - rezultaty są odwrotne od oczekiwanych.
Australijska Asocjacja Strażaków Ochotniczych zeznaje, że od jakiegoś tam wielkiego pożaru w 1939 przyjęto zdrową zasadę wypalania chrustu zimą, ażeby pożary nie były nadmiernie dotkliwe. I w ostatnich latach coraz o to trudniej, bo pojawiła się "zielona taśma", pierdyliard wymogów biurokratycznych, które trzeba przeskoczyć, żeby legalnie wypalić las. I mamy efekty.
1939 - Black Friday bushfires - 20.000 km2 / 2.000.000.ha / 4.942.000 akrów 1974/75 - (zaraz sprawdzę info @SigmundvonBurak) 2019/20 - pożary od września, wciąż trwają - 60.000 km2 / 6.000.000 ha / 15.600.000 akrów
z tym, że teraz to już ponad 1.600 domów spłonęło, czyli to bardziej ludzie "weszli" na teren przyrody...
Jak to u nas było? "Niewidzialna ręka rynku, często okazywała się ręką aferzysty" A tam - niewidzialne zmiany klimatu dokonywane ręką widzialnych podpalaczy.
Komentarz
I jak od set...leci.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=FUxkzzKuCY0&feature=emb_logo
następne zdjęcie TYLKO dla osób z mocnymi nerwami!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
👣
🐾
🐾
Polecam genialny film "Only the brave".
mądre filmy przyrodnicze podają, że z szyszek wyskakują nasiona aby się posadzić, wtedy kiedy się z lekka uprażą w ogniu, bo właśnie wtedy zrobiło się wolne miejsce dla nowego drzeffka
jak najbardziej
filmik z helikoptera
areał jest 6x większy niż w zeszłorocznym pożarze lasu Amazonii
A i oczywiście "przeludnienie".
Jak tak wielki kraj może mieć 30 milionów ludzi. To samo Kanada. Mongoli nie wymieniam bo oni pewnie są przeklęci do skończenia świata. ;-)
25 mln ludzi
i tylko 1 % powierzchni lądy to rzeki i jeziora!
Toż to pustynia!
ups, Wiki podaje, że jeziora w Polsce to także (tylko) 1,0 % powierzchni kraju
nigdzie nie mogę znależć powierzchni rzek
Australijska Asocjacja Strażaków Ochotniczych zeznaje, że od jakiegoś tam wielkiego pożaru w 1939 przyjęto zdrową zasadę wypalania chrustu zimą, ażeby pożary nie były nadmiernie dotkliwe. I w ostatnich latach coraz o to trudniej, bo pojawiła się "zielona taśma", pierdyliard wymogów biurokratycznych, które trzeba przeskoczyć, żeby legalnie wypalić las. I mamy efekty.
https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:3;c:0.0,0.0;d:2020-01-05..2020-01-06
1974/75 - (zaraz sprawdzę info @SigmundvonBurak)
2019/20 - pożary od września, wciąż trwają - 60.000 km2 / 6.000.000 ha / 15.600.000 akrów
z tym, że teraz to już ponad 1.600 domów spłonęło, czyli to bardziej ludzie "weszli" na teren przyrody...
https://www.tvp.info/46097657/w-australii-aresztowano-ponad-180-osob-podejrzanych-o-wywolanie-pozarow
https://mobile.twitter.com/PiotrMuller/status/1214506067952066561
A tam - niewidzialne zmiany klimatu dokonywane ręką widzialnych podpalaczy.