Czy wolno mówić prawdę?
Niejednokrotnie zastanawialiśmy się na tut. i na sąsiedniem Forumku, czy wolno kłamać i czy wogle to ładnie.
Czytałem se dzisiej grubą książkę z cieńkimi kartkami -- i co ja widzę! Jakoś takoś sam Pan Kerownik miał pod tym względem praktykę mięszaną. Otwieramy początek rozdziału 7 ewangelii Janowej:
Radźcież!
Czytałem se dzisiej grubą książkę z cieńkimi kartkami -- i co ja widzę! Jakoś takoś sam Pan Kerownik miał pod tym względem praktykę mięszaną. Otwieramy początek rozdziału 7 ewangelii Janowej:
1 Potem Jezus obchodził Galileę. Nie chciał bowiem chodzić po Judei, bo Żydzi mieli zamiar Go zabić. 2 A zbliżało się żydowskie Święto Namiotów. 3 Rzekli więc Jego bracia do Niego: «Wyjdź stąd i idź do Judei, aby i uczniowie Twoi ujrzeli czyny, których dokonujesz. 4 Nikt bowiem nie dokonuje niczego w ukryciu, jeżeli chce się publicznie ujawnić. Skoro takich rzeczy dokonujesz, to okaż się światu!» 5 Bo nawet Jego bracia nie wierzyli w Niego. 6 Powiedział więc do nich Jezus: «Dla Mnie stosowny czas jeszcze nie nadszedł, ale dla was - zawsze jest do rozporządzenia. 7 Was świat nie może nienawidzić, ale Mnie nienawidzi, bo Ja o nim świadczę, że złe są jego uczynki. 8 Wy idźcie na święto; Ja jeszcze nie idę na to święto, bo czas mój jeszcze się nie wypełnił»1. 9 To im powiedział i pozostał w Galilei.Nu, po prawdzie, to radźcież, bo podobnież nieładnie jest kłamać, ale jak widać kręcić wolno. Wiemy też, że Pan jest bez grzechu, więc na pewno postąpił godnie i sprawiedliwie.
10 Kiedy zaś bracia Jego udali się na święto, wówczas poszedł i On, jednakże nie jawnie, lecz skrycie.
Radźcież!
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
- A nie ma tam u was Żydów w piwnicy, Kowalski?
- Ależ skąd! Ja się brzydzę parchów, Panie Sturmbannführer.
Skłamał Kowalski czy nie?
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu
Z czego wniosek, że kłamstwo nie pociągające za sobą krzywdy bliźniego jest dopuszczalne.
W szczególności w przykładzie losa dany człowiek skłamał (nie dzielmy włosa na czworo: intencja przekazania nieprawdy jest oczywista, słowa i budowa logiczna zdania są wtórne), niemniej zrobił to z korzyścią dla bliźnich a nie z ich krzywdą.
Zadajmy sobie pytanie czym jest moralność. Moralność to nauka o ludzkich wadach i cnotach. Po której stronie chcemy umieścić ratowanie życia? A zatem kłamstwo nie jest czynem złym samym w sobie. QED