Historia Polski dla ubogich duchem
Szanowni!
Ovaj, mam taki śmiały plan, żeby zorganizować dla młodzieży cykl spotkań, polegających na tym, że zadaję za karę przeczytać jakąś książkę o historii Polski, a potem omówić ją na spotkaniu, z udziałem autora, jeśli dycha jeszcze albo jakiegoś znawcy tematu.
Poza oczywistościami jak Jasienica, Mackiewicz, Sienkiewicz, Kossak-Szczucka czy "Handel wołami w Polsce w XVI-XVIII w." (okazuje się, że także kowbojstwo zostało wymyślone w Polszcze), szukam jednak czegoś jednotomowego, gdyż obecna młodzież tak kompletnie nie wie, czym się różni Batory od Brzetysława, że trzeba jakoś umeblować pokój, zanim zacznie się wieszać obrazki na ścianie.
Radźcież tedy, co warto na taki pierwszy, przygotowawczy ogień wrzucić.
Także radźcie, jakie fajne książki o historii, syntezy, monografie, także powieści historyczne, warto młodym ludziom zapodać.
Ovaj, mam taki śmiały plan, żeby zorganizować dla młodzieży cykl spotkań, polegających na tym, że zadaję za karę przeczytać jakąś książkę o historii Polski, a potem omówić ją na spotkaniu, z udziałem autora, jeśli dycha jeszcze albo jakiegoś znawcy tematu.
Poza oczywistościami jak Jasienica, Mackiewicz, Sienkiewicz, Kossak-Szczucka czy "Handel wołami w Polsce w XVI-XVIII w." (okazuje się, że także kowbojstwo zostało wymyślone w Polszcze), szukam jednak czegoś jednotomowego, gdyż obecna młodzież tak kompletnie nie wie, czym się różni Batory od Brzetysława, że trzeba jakoś umeblować pokój, zanim zacznie się wieszać obrazki na ścianie.
Radźcież tedy, co warto na taki pierwszy, przygotowawczy ogień wrzucić.
Także radźcie, jakie fajne książki o historii, syntezy, monografie, także powieści historyczne, warto młodym ludziom zapodać.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Animowane mapki np
Ale to dawno bylo
Albo niech czyta 4forum
K S I Ą Ż K I ?
tylko YouTube'owe vlogi!
(nie znam, nie orientuję się... niestety)
Może być w przedsprzedaży.
Wie e sarmackie i porywające są opowieści s. Małgorzaty Borkowskiej OSB (to nie płyta)
O klasztorach i życiu umysłowym i gospodarczym w sarmackiej Polszcze
Tam K.Bunsh pisał tę powieść i tam lokował akcję.
https://vod.tvp.pl/website/tajemnice-poczatkow-polski,24877192
Choć teraz to "zajarana" jestem Bieszczadami objeżdżając je rowerem, pozdrawiam z Ustrzyk Dolnych
Hania (11) akurat czyta. Więcej, połyka książki. Ale historii nie lubi - to jej zdanie. Fatalny program IV kl + kiepski podręcznik + taka sama nauczycielka = rezultat.
Siostra wpadła na pomysł podsunięcia jej płyt audio.
Bomba!
Może malować (kocha) i słuchać.
Po powrocie dam namiar.
Jeden z efektów po pierwszej i jak dotąd jedynej wysłuchanej audycji - miłość mojej wnuczki do królowej Jadwigi.
Sorry, Króla Jadwigi!
- Babciu, Jadwiga była królem, nie królową.
To co, dzwonić mam? Nb. wtorek się kroi, wieczorem.
Sie dorzucę w formie przedpłaty