Zuchwałość i szczodrość
Są to przymioty, które charakteryzowały dawnych Polaków, a których w stopniu aż groteskowym brak tym Polakom, którzy żyją obecnie. Jest to mur oddzielający nas od naszej przeszłości, póki go nie sforsujemy, będziemy ludźmi znikąd, którzy 70 lat temu wygramolili się z ziemianek.
Impresja inspirowana niedoszłymi podwyżkami dla polityków.
Impresja inspirowana niedoszłymi podwyżkami dla polityków.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nie wiem, ale widzę podobieństwo między obecną "awanturą" o podwyżki a niechęcią do uchwalania podatków w I RP.
Zastanawiałem się, jakie miejsce w NR imaginarium powinna zająć dana książka. Brawario z pewnością dałby jej pięć czaszeczek, a bo rozpusta, bo poza gorzałą piją tam chyba tylko spiryt, no i łamią prawo: przemycają towary.
Ale tak: zuchwałości i szczodrości to odmówić bohaterom niedasie.
Nie mówiąc o narkotykach.
Co do meritum, to szczodrość jest pochodną zamożności i obywatelskości, a z oboma było dość krucho. Natomiast podzielam intuicję.
Jednak precedensem na skalę światową była druga część FON-u – dobrowolne ofiary społeczeństwa na dozbrojenie armii. Społeczeństwo to, na apel władz zareagowało spontanicznie i w niespodziewanie wielkiej skali. Imponująca ofiarność przekroczyła wszelkie wyobrażalne granice. Ludzie zaczęli oddawać dla armii najcenniejsze przedmioty osobiste, drogie rodzinne pamiątki, precjoza i dzieła sztuki o wielkiej wartości. Oddawano nawet obrączki ślubne, dostając w zamian żelazne.
http://www.fon.com.pl/historia-fon/
W którejś szpiegowskiej było. Czytałem wszystkie ciurkiem. Biegało o kokę.
No niestety, Browario przyznaje max 5 czaszeczek.