Polityka historyczna przez wieki
Załwarzyłem, że na tamt. Forum zapuściłem wątek "Polityka historyczna przez wieki", a tu nie; głównie za karę, że nie da się uploadować fotogramów.
Ale na szczęście ten, który chcę akurat wrzucić, ktoś starszy i mądrzejszy wpuścił do Wikipedyjej, więc obczajcież jak też to Prusacy traktowali Szlązaków w 1750 r. Ciekawy przyczynek do tajmlajnu germanizacji Polski zachodniej, jak również do historii tzw. "języka szląskiego".
Ciekawa to rzecz. Już w ów czas był Bierutów, a więc odpadło moje podejrzenie, że to dla śp. Bolesława taka nazwa. Już wtedy Gorzów się nazywał alternatywnie Landzberg. Nie wiem czemu nie ma Breslaua, ale za to są Przedmieścia Wrocławskie, nie zaś Breslauskie.
1. Okazuje się że nawet Prusak jak chce to umi po lucku mówić.
2. To tyle w kwestii szląskiej dumy narodowej, która bierze się z późniejszych sto lat trendów germanizacyjnych.
Ale na szczęście ten, który chcę akurat wrzucić, ktoś starszy i mądrzejszy wpuścił do Wikipedyjej, więc obczajcież jak też to Prusacy traktowali Szlązaków w 1750 r. Ciekawy przyczynek do tajmlajnu germanizacji Polski zachodniej, jak również do historii tzw. "języka szląskiego".
Ciekawa to rzecz. Już w ów czas był Bierutów, a więc odpadło moje podejrzenie, że to dla śp. Bolesława taka nazwa. Już wtedy Gorzów się nazywał alternatywnie Landzberg. Nie wiem czemu nie ma Breslaua, ale za to są Przedmieścia Wrocławskie, nie zaś Breslauskie.
1. Okazuje się że nawet Prusak jak chce to umi po lucku mówić.
2. To tyle w kwestii szląskiej dumy narodowej, która bierze się z późniejszych sto lat trendów germanizacyjnych.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
* 'rewolucja' przemysłowa hutniczo-górnicza
Zapowiada się interesująca filmoza. Spojler z pewnością wart poświęconego nań czasu!
I strona filmu ————> https://www.bornforthesaber.com/
Bo taki Bismarck w chwilach czułości zwracał się do żony po polsku. Teraz opcję pruską mamy w granicach państwa.