stare gazety - bazy internetowe
Była kiedyś na Europeana baza starych gazet z możliwością przeszukiwania pod kątem wystąpienia jakiegoś słowa, ale to jakiś zdechło czy gdzie indziej przeniesiono. Może ktoś zna jakieś podobne bazy polskich gazet? Dla historyka przeglądanie starej prasy to prawdziwa przyjemność i kopalnia wiedzy, tym większa gdy można to robić w domu
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Znalazłem pięć nowiutkich-nieużywanych egzemplarzy "KOSa" Komitet Obrony Społecznej wydał tą bibułę pod nr 05/1982. Bardzo ciekawe kompendium: opis bieżącej sytuacji politycznej, przegląd nurtów opozycyjnych i partyjnych.
Lista kolaborantów ze środowiska artystycznego z Kidawą- Błońskim na czele. Wszystko zawinięte w postrzępione "Życie Warszawy" z 9 września 1982 i z artykułem " Terroryści nadal okupują polską ambasadę w Bernie".
Przypuszczam, że ktoś na montowni drzwi może bał się rewizji, wpadki i schował w Warszawie nielegalne czasopisma. Teraz w Kraśniku te drzwi okazały się kapsułą czasu. Dobrze, że wpadły akurat w moje ręce.
Przetrwała stan wojenny. Nawet niespodziewany nalot esbecji poszukującej Jana Narożniaka (zwinęli mnie wtedy, bo mieliśmy przyjemność kolegować się:), ale w którymś momencie doszłam do wniosku, że starczy tej makulatury...
Chyba i tak nie miałabym teraz czasu zaglądać do tych materiałów.
są aplikacje na androida, ja używam Adobe Scan
https://fbc.pionier.net.pl/search#fq={!tag=dcterms_accessRights}dcterms_accessRights%3A%22Dost%C4%99p%20otwarty%22&q=kurjer%20warszawski