Fajny wywiad z Amazonem
Jakiś kerownik że znanej firmy Amazon, ale nie ten łysy rozwodnik, udzielił prasie interesującego wywiadu:
https://logicmag.io/commons/inside-the-whale-an-interview-with-an-anonymous-amazonian/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits
https://logicmag.io/commons/inside-the-whale-an-interview-with-an-anonymous-amazonian/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Fajnie, że mówi anonimowo bo dzięki temu wyjawił dużo szczegółów ocierających się o sekrety firmy, których oficjalnie nie mógłby zdradzić.
Bardzo ciekawy wywiad.
About security - nasłabszym ogniwem jest człowiek/pracownik. Wszystko bangla dopóki jakiś kutasik nie zdecyduje się zdradzić firmę. Zresztą mieli taki przypadek z Capital One.
👣
🐾
🐾
Choć ostatnio się rozczytałem w Michale Unamuno, może otworzę wątek.
w Sosnowcu (14.000 mkw pow. magazynowej, hala długa na 1,2 km, ok. 4.000 pracowników) jest dział zwrotów, po 'prime time' (od połowy grudnia do końca stycznia) dział może przyjąć 150.000 przedmiotów w dobę!!! przed Gwiazdką i 80.000 paczek na dobę!
był (pod)wątek o procedurach gdzieś tu, też pisałem: PROCEDURY! GŁUPCZE!
To tak na boku tylko...
👣
🐾
🐾
Tak poczta niemiecka weszła w biznes kurierski, który jest Teraz ważniejszy niż zwkla poczta. Wyszło im, że lepiej kupić dhl.
Ktoś tu proponował, żeby poczta kupiła inpost
Zdarzyło mi się kupować różne rzeczy przez amazona bo nigdzie indziej nie było. Mam jakieś 25% negatywnych doświadczeń ( bardzo negatywnych ). Paczka idzie miesiąc, pół tysiaka mam zamrożone a na koniec się okazuje, że zgubili. Kase oddali. Pare razy przyszło uszkodzone albo nie ten model, nie to co miało być. Można zwrócić. Trzeba jednak zapłacić za kuriera ( 20 euro ). Także odpuściłem.
Osobiście na obecną chwilę wolę nie kupić jak nie ma nigdzie indziej, niż tracić czas i nerwy + pieniądze. Gorzej nie miałem od roku sytuacji abym czegoś nie mógł dostać przez Polskie sklepy.
EDIT:
Lubi się mówić, że człowiek to najsłabsze ogniwo w bezpieczeństwie.
Otóż nie, jest to najsilniejsze ogniwo. Ma się takich ludzi jakich się zatrudniło po prostu i tak jak się ich przeszkoliło.
To jest takie gadanie jak czasem słucham - przyjeżdżają prezesi firm aby oglądać maszynę przed zakupem. Niemal zawsze każdy się musi pochwalić jacy Ci jego pracownicy niemądrzy. Temat zawsze wypłynie.
Zawsze mam w głowie gotową odpowiedź. Nawet nie muszę wiedzieć co zrobili.
"Sam ich idioto zatrudniłeś".
jeśli przez emejzon .de zamówi się z odbiorem osobistym np. w Sosnowcu, to przesyłka jest gratis. (dla pracowników przynajmniej, którzy mają również 10 % upust z ceny)
ale też łatwo sprawdzić, czy dany produkt leży na półce amazona: ma opcję dostawy w 24 godziny od złożenia zamówienia
Z NorthfFejsem jest to samo, amazonowe towary gorsze niż z outletu ale to już z opowiadań wiem.
Widzę, że na giełdę weszli w II poł. 2020 r., a więc w ostatniej sekundzie żeby oskubać leszczy.
Po tem obgłoszeniu (17 listopada) akcje Visy poszły w dół
a Amazona w górę
A na zdrowy rozum Amazonu tyż powinien opaść, hehe.
👣
🐾
🐾