Wojciech Koronkiewicz: ...żyłem w świecie, o którym miałem niewielkie pojęcie.
Członek NZS, członek lewicy (radny). Rowerem pielgrzymuje po podlaskich świątyniach, najpierw prawosławnych, potem i katolickich... Zbieracz ikon z tych świątyń, badacz-amator historii
Jestem pod wrażeniem
A otworzyłem wątek, bo wokół mnie (Piekar) pełno takich miejsc. Choćby Bogucice (Katowice, gdzie mieszkałem 5 lat, gdzie syn1 się począł i urodził) z sanktuarium maryjnym, z ikoną rówieśniczką tej z Jasnej Góry!
A zna ktoś z PT forumowiczów jakiś "przewodnik" katalog miejsc po śladach Powstania Styczniowego bo od jakiegoś czasu taki rajd tematyczny mi po głowie chodzi.
Do piór! Rodacy! Każdy najpierw swego rodu niech opisze dzieje. Dopóki są dostępni ora liści. Jak pisał los, wierzy tylko świadkom.
Podpuśćcie dzieci, niech rozmawiają z dziadkami, cioćmi, zabierzcie na świniobicie, darcie pierza czy zorganizujcie rodzinny kurs koszenia kosą i sierpem. Przy okazji dostaniecie tony rodzinnych i/albo dawnych historji.
Pani_Łyżeczka napisal(a): A zna ktoś z PT forumowiczów jakiś "przewodnik" katalog miejsc po śladach Powstania Styczniowego bo od jakiegoś czasu taki rajd tematyczny mi po głowie chodzi.
Pani_Łyżeczka napisal(a): A zna ktoś z PT forumowiczów jakiś "przewodnik" katalog miejsc po śladach Powstania Styczniowego bo od jakiegoś czasu taki rajd tematyczny mi po głowie chodzi.
Wojciech Koronkiewicz: ...żyłem w świecie, o którym miałem niewielkie pojęcie.
Członek NZS, członek lewicy (radny). Rowerem pielgrzymuje po podlaskich świątyniach, najpierw prawosławnych, potem i katolickich... Zbieracz ikon z tych świątyń, badacz-amator historii
Jestem pod wrażeniem
A otworzyłem wątek, bo wokół mnie (Piekar) pełno takich miejsc. Choćby Bogucice (Katowice, gdzie mieszkałem 5 lat, gdzie syn1 się począł i urodził) z sanktuarium maryjnym, z ikoną rówieśniczką tej z Jasnej Góry!
Tak myślę ruszyć się 'okolicznie'...
Moja parafia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Komentarz
Rowerem pielgrzymuje po podlaskich świątyniach, najpierw prawosławnych, potem i katolickich...
Zbieracz ikon z tych świątyń, badacz-amator historii
Jestem pod wrażeniem
Tak myślę ruszyć się 'okolicznie'...
Rodacy!
Każdy najpierw swego rodu niech opisze dzieje.
Dopóki są dostępni ora liści.
Jak pisał los, wierzy tylko świadkom.
Podpuśćcie dzieci, niech rozmawiają z dziadkami, cioćmi, zabierzcie na świniobicie, darcie pierza czy zorganizujcie rodzinny kurs koszenia kosą i sierpem. Przy okazji dostaniecie tony rodzinnych i/albo dawnych historji.
https://czasksiazki.pl/pl/p/A.-Koszowy-A.-Siwek-A.-Wicka-T.-Zachara,-Powstanie-Styczniowe-Mogily-i-Miejsca-Pamieci/23065214
Tu akurat wyczerpany nakład ale może gdzie indziej jest.
https://dzieje.pl/aktualnosci/interaktywna-mapa-mogil-powstancow-styczniowych-na-portalu-dziejepl
Piękne opracowanie.
Jeśli bym miał pokazać komu Polskę, to nie ma lepszej mapy.
Dzięki
Instalujem kupujem na rozgrzewkę "czelencz" zimowy, rowerowy, rocznicowy po Powiecie Proszowickim organizujem.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
*
*