Optymalizecje podatkowe - propozycja zmiany
Tak sobie rozmawiałem z moim kumplem o podatkach (bo się zna, jako zdrajca z BigFour) i tak mnie najszło, że prawnicy z kancelarii Fonseka zawsze znajdą obejście, no chyba że broń atomowa i najszło mnie coś takiego, będące pokłosiem tego, co Józef Orzeł, czyli:
- firma płaci do dwudziestego następnego miesiąca 3 lub 5 % podatku obrotowego, a następnie się w stosownym cyklu rozlicza CIT, jak wartość CIT jest większa, to dopłaca, jak mniejsza, to płaci tylko ten obrotowy.
No tyle, że posprzeczaliśmy się o biznesy niskomarżowe ale wysokoobrotowe oraz moim postulatem, aby faktury międzynarodowe za wartości niematerialne nie były wliczane w koszty uzyskania, czyli jak płacisz Guglowi za reklamę w Polsce, a to są koszty, a jak płacisz za reklamę Guglowi ale do centrali, to już masz tylko wydatek.
- firma płaci do dwudziestego następnego miesiąca 3 lub 5 % podatku obrotowego, a następnie się w stosownym cyklu rozlicza CIT, jak wartość CIT jest większa, to dopłaca, jak mniejsza, to płaci tylko ten obrotowy.
No tyle, że posprzeczaliśmy się o biznesy niskomarżowe ale wysokoobrotowe oraz moim postulatem, aby faktury międzynarodowe za wartości niematerialne nie były wliczane w koszty uzyskania, czyli jak płacisz Guglowi za reklamę w Polsce, a to są koszty, a jak płacisz za reklamę Guglowi ale do centrali, to już masz tylko wydatek.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
A dwa, to nie wiem jakie jest pochodzenie megakorporacji i dlaczego, więc mnie hint nie pomógł
Poza tym, tu chodzi o optymalizację CIT, a nie VAT.
- ja szukam klientów, rozmawiam z nimi, mi płacą a ja potem płacę firmom kolegów
- firma Zenka robi elektrykę
- firma Franka robi flizy
- firma Grześka robi meble kuchenne
Razem stanowimy jedną "jednostkę". Naprzeciw nam staje jakiś BUDOREMOTFIX, który ma swój dział sprzedaży, elektryków, fliziarzy, meblarzy.
Teraz tak: przy podatkach, w których odlicza się koszty, nasza "jednostka" płaci ich tyle samo, co BUDOREMONTFIX. Płacimy tylko od tego, co w naszą "jednostkę" zostało wrzucone.
Przy obrotowym my płacimy dwa razy, a BUDOREMONTFIX raz.
Mnożymy sytuację razy miliony ludzi i dziesiątki lat, i dostajemy kilka wielkich korporacji i prawie wcale małych firm.
2. Ale w polskich warunkach rodzi szereg problemów
3. Jako jedyny czy główny podatek obciążałby nadmiernie tylko niektóre branże.
To może podatek od hipotek (większy niż teraz, bo już jakiś jest)? Kupujący mieszkania na kredyt o niczym innym nie marzą
Jak już pisałem wyżej, podatek majątkowy jest dość sprawiedliwy, ale ten konkretny w Polsce jest problematyczny głównie ze względu na strukturę własnościową i brak katastru. Samo stworzenie porządnego katastru kosztowałoby kilkadziesiąt miliardów zł. A nieporządnego nie ma sensu tworzyć - można urealnić stawki podatku od metrażu.