Kryzys półprzewodników - jednak się materializuje
Od pewnego czasu, na blogach technologicznych pojawiają się informacje, o coraz większym braku półprzewodników na rynku.
Amerykański przemysł motoryzacyjny sygnalizował ten problem, ale myślałem , że to PR przed podniesieniem cen. Tymczasem te pesymistyczne przewidywania się zmaterializowały, o czem media trąbią pisząc o wzroście cen samochodów używanych.
W zalinkowanym materiale jest kilka smaczków, a mnie urzekł ten:
1. Globalizacja kończy się oligopolem.
2. Świat się zglobalizował.
3. Chiny mocniej jtrzymają USA za jaja niż myślałem.
4. Trump miał na prawdę potężnych przeciwników.
Tak mnie najszło, gdy okazało się, że kryzys opiatowy to też nieznana sprawa.
Przemysł półprzewodnikowy stoi w obliczu poważnych problemów z podażą w obliczu gwałtownego wzrostu globalnego popytu. A współczesny świat polega na półprzewodnikach jak na plastiku.Przykładowe źródło. z lutego.
W ciągu ostatnich kilku tygodni o problemie w sieci pisały serwisy Bloomberg, CNBC czy Business Insider. Półprzewodniki są kluczową częścią współczesnego świata. Stosuje się je właściwie wszędzie, od iPhone’ów i innej elektroniki użytkowej po sprzęt wojskow
Amerykański przemysł motoryzacyjny sygnalizował ten problem, ale myślałem , że to PR przed podniesieniem cen. Tymczasem te pesymistyczne przewidywania się zmaterializowały, o czem media trąbią pisząc o wzroście cen samochodów używanych.
W zalinkowanym materiale jest kilka smaczków, a mnie urzekł ten:
Daleko nam do portalu analizującego gospodarkę, a kompetencje w tej kwestii pozostawiamy innym źródłom informacji. Faktem pozostaje, że sytuacja wpływa na nas bezpośrednio. (..) W zeszłym roku USA nałożyło restrykcje na Semiconductor Manufacturing International (SMIC), największą odlewnię w Chinach, uniemożliwiając jej tym samym zdobycie zaawansowanego sprzętu do produkcji chipów i znacznie utrudniając sprzedaż gotowych produktów firmom powiązanym z USA. Klienci musieli przenieść swoje zamówienia do konkurentów. Kierownictwo SMIC przyznało, że posunięcie USA uniemożliwiło im wykorzystanie pełnych mocy produkcyjnych. Czynniki geopolityczne uniemożliwiają chińskiemu gigantowi wykorzystanie rynkowych okazji.Jeżeli ta informacja jest prawdziwa, to pokazuje kilka spraw:
1. Globalizacja kończy się oligopolem.
2. Świat się zglobalizował.
3. Chiny mocniej jtrzymają USA za jaja niż myślałem.
4. Trump miał na prawdę potężnych przeciwników.
Tak mnie najszło, gdy okazało się, że kryzys opiatowy to też nieznana sprawa.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
ASML pewnie bardzo by chciało móc wejść na rynek chiński, ale co zrobić...
Rzeczywiście!
W linkowanym przez Przemka opracowaniu Młodzieży Wszechpolskiej uznano Konfę za organizację liberalną, która już nieomal całkowicie porzuciła hasła narodowe.
Link: https://www.reuters.com/article/us-asml-china-spying-idUSKCN1RN0DK