Rzeczywiście wspaniały kompozytor. Jego melodie do filmów są naprawdę świetne. No i skomponował je do wielu naprawdę znanych filmów: "Barbara i Jan", "Wojna domowa", "Stawka większa niż życie", "Kapitan Sowa na tropie", "Małżeństwo z rozsądku", "Jak rozpętałem drugą wojnę światową", "Kolumbowie", "Podróż za jeden uśmiech", "Stawiam na Tolka Banana", "Nie lubię poniedziałku", "Poszukiwany poszukiwana", "Zaklęte rewiry", "Czterdziestolatek", "Życie na gorąco", "Alternatywy 4", "Wierna rzeka", "Panna z mokrą głową", "Syzyfowe prace" - to tylko najbardziej znane. Bardzo fajna jest melodia z "Podróży za jeden uśmiech", idealnie wprowadzająca w klimat przygody:
z "Nie lubię poniedziałku":
z "Poszukiwanego poszukiwanej":
z "Alternatywy 4":
motyw neapolitański z "Jak rozpętałem II drugą wojnę światową":
Poza muzyką filmową ma w dorobku także piosenki. Z niepochodzących z filmu m.in. "Nie bądź taki szybki Bill" Katarzyny Sobczyk, "Jeszcze w zielone gramy" i "Jasność w temacie Marioli" Wojciecha Młynarskiego, "Tak bym chciała kochać już" Hanny Banaszak, "Piosenka z przedmieścia" Mieczysława Wojnickiego.
Komentarz
z Czterdziestolatka
Bardzo fajna jest melodia z "Podróży za jeden uśmiech", idealnie wprowadzająca w klimat przygody:
z "Nie lubię poniedziałku":
z "Poszukiwanego poszukiwanej":
z "Alternatywy 4":
motyw neapolitański z "Jak rozpętałem II drugą wojnę światową":
Poza muzyką filmową ma w dorobku także piosenki. Z niepochodzących z filmu m.in. "Nie bądź taki szybki Bill" Katarzyny Sobczyk, "Jeszcze w zielone gramy" i "Jasność w temacie Marioli" Wojciecha Młynarskiego, "Tak bym chciała kochać już" Hanny Banaszak, "Piosenka z przedmieścia" Mieczysława Wojnickiego.
+++
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
†