I na tej skale...
"Ty jesteś Skała (Petrus), i na tej skale zbuduję mój Kościół." Mt 16, 18
A potem byly różne skały, mniejsze, większe, twardsze, miększe, jako granity i jako gliniaste mazie...
Lecz bez względu na użytą materię,
"A bramy piekelne go nie przemogą."
A potem byly różne skały, mniejsze, większe, twardsze, miększe, jako granity i jako gliniaste mazie...
Lecz bez względu na użytą materię,
"A bramy piekelne go nie przemogą."
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
inne przeklejone ciekawe, z domu św. Marty Kościół nie wydaje się taki omnipotentny jak za JPII. Może poszukam innego wątku i się tam bardziej rozpiszę.
a → poszło o to: (fotka wklejona przez losa, a potem moja i poszło...
1.
przemagać
2.
bramy piekelne.
Ale w Biblii Lutra też są bramy piekła: Na katholisch.de znalazłem też jakowyś przekład katolicki, który zapodaje: Komentator Tysiąclatki trzeźwo:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wysoka_Porta
Po angielsku wiencyj:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sublime_Porte
"The name has its origins in the old practice in which the ruler announced his official decisions and judgements at the gate of his palace.[1] This was the practice in the Byzantine Empire and it was also adopted by Ottoman Turk sultans since Orhan I, and therefore the palace of the sultan, or the gate leading to it, became known as the "High Gate".
Ponadto wg Starego Testamentu w bramie rozstrzygano spory i odbywano sądy.
Tylko czy nasz, czy tak się kiedyś mówiło, czy kalka z Wulgaty/ greki. Tedy od początku to całe wyrażenie było samo w sobie neologizmem.
A to tak na boku...
Podobnie jak z "...i nie wódź nas na pokuszenie".
---
O, nie doczytałem, kiedy pisałem!
Czyli Kościoła nie przemoże decyzja szatana ogłoszona w 'Heigh Gate'! A nawet wszystkie ataki (decyzje o tym podjęte) w jakich kolwiek 'Bramach Piekelnych'!
Ale to chyba za luźne skojarzenie. Nie spotkałem interpretacji mówiącej o niższości "bram Hadesu" względem wyższości Kościoła w kontekście blokowania nieba dla tych, którzy powinni tam trafić.