Sztuka Międzymorza
Tak mnie naszło że temat wart osobnego wątka. Po odsłuchaniu wklejonych przez @Mordechlaj_Mashke Sokołów w siedmiu językach (w sumie pasuje do tego wątka, mimo że nie wszystkie siedem pasuje do Międzymorza, ale proszz...
jutub podpowiedział mi naprawdę piękną pieśń zaśpiewaną przez piękną kobietę, i pieśń do tego o zacnej treści. Ze słuchu:
Wystupajut naszij dobrowolcy ukrywały tan
Wyzwolaty ridnu Ukrainu z moskowskich kajdan
A my tije moskowskie kajdany rozierwemo
A my naszo sławno Ukraino hej, hej, hej, rozweselimo
Kurdens - ten naród się właśnie narodził, i to w wielu aspektach - ach jakże się przyjemnie tego słucha! Coś mi się wydaje, że Ukraina już nas czegoś nauczyła, ale w przyszłości jeszcze wiele nauczy.
Oto pieśń:)
jutub podpowiedział mi naprawdę piękną pieśń zaśpiewaną przez piękną kobietę, i pieśń do tego o zacnej treści. Ze słuchu:
Wystupajut naszij dobrowolcy ukrywały tan
Wyzwolaty ridnu Ukrainu z moskowskich kajdan
A my tije moskowskie kajdany rozierwemo
A my naszo sławno Ukraino hej, hej, hej, rozweselimo
Kurdens - ten naród się właśnie narodził, i to w wielu aspektach - ach jakże się przyjemnie tego słucha! Coś mi się wydaje, że Ukraina już nas czegoś nauczyła, ale w przyszłości jeszcze wiele nauczy.
Oto pieśń:)
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Precz z UE! Niech żyje wolność!
_
I co z tego, że Turczyn Wołochów i Mołdawian nie puszczał do Rzplitej? Przecież wszyscy wiemy, że bardzo chcieli. Może nie?
"Co powiedziałeś tatusiu?" - pyta Jasio.
"Aaaa... powiedziałem.... duduś" - odpowiada ojciec.
"Tatusiu, a co to jest duduś" - pyta ciekawski syn.
"Aaa, wiesz synku duduś to takie zwierzątko"
"Tato, a jak on wygląda?"
"A, ma takie rączki i nóżki...."
"Tatusiu, a co jedzą dudusie?"
"Yyy... Jedzą warzywa owoce...."
"A tato, a czy dudusie mają dzieci?"
"Noo, tak"
"To znaczy, że dudusie się rozmnażają?"
"Tak"
"A jak się nazywają dzieci dudusia?"
"Eee...dudusiątka."
"A jak wyglądają dudusiątka?"
"Też mają rączki i nóżki.... tak samo jak dorosłe"
"A co jedzą dudusiątka?"
"Eeee..... mleczko piją..."
"Tato, a gdzie mieszkają dudusie?"
"Dupa, synku, powiedziałem dupa!!!!!!!!
No i kiedyś działało dzisiaj trochę też - działamy jak Korona wspierająca Kresy. To może zadziałać, a Trójmorze - z wyciągniętą macką w kierunku Adriatyku kto wie? Na razie jeszcze Trójmorze nie zadziała - szlaków różnych nie ma (drogi, rurociągi, światłowody, linie energetyczne), to jak możemy coś razem budować? Ciekawe co będzie pierwsze - Via Carpatia, czy trasy kolejowe od Odessy do Gdańska? No i taki paradygmat - jak już budujesz jakiś szlak zawsze, ale to zawsze, ciągnij światłowód.
W 2009 odkryłem (na jutubie, a nie osobiście) młodą, fajną, dziewczynę, Ukrainkę jak malowała piaskiem na szkle. Byłem oczywiście zadziwiony jej talentem ale nawet bardziej tem, że ja, stary zgred widziałem cuś takiego po raz pierwszy.
A ponieważ dzisiaj założyłeś ten wątas, a tak jak już mówiłem, sztuka to nie tylko pieśnioczka, więc przypomniała mnie się śliczna Xenia. Łatwo było znaleźć, bo okazuje się, że pani Ksenia jest dzisiej sławna i jest mało wiela widełków na internacie z jej artystyczną smykałką.
Zapodaję dwa.
Pierwsze widełło wybrałem, ze względu na to, że ją tutej odkryłem. Dziewczę pojechało trochę kacapskim, WWII sztafażem ale proszę, spróbujcie spojrzeć na to z dzisiejszego punktu widzenia. Wojna taka sama, tylko agreor inny. Komenty pod widełkiem pochlebne. A i tak chodzi mnie bardziej o talent!
Drugie, ze względu na to, że Tereska, moja żona wzięła i się popłakała.
👣
🐾
🐾
To jej grzecznie acz stanowczo, na open space, i całkiem sporo osób słyszało (celowo), wytłumaczyłem że my nie mamy czego świętować bo zamienił się hitlerowski okupant na okupanta sowieckiego. I że się chyba zgodzi że zmiana jednego okupanta na drugiego to kiepski powód do świętowania.
Zatkało ją i już się nie odzywała.