Polska w 1968 r.
romeck:
Ta dyskusja została utworzona z komentarzy wydzielonych z:
[→wpis przed wydzieleniem z Jak rozumieć papieża Franciszka](https://excathedra.pl/discussion/comment/490062/#Comment_490062)
Ta dyskusja została utworzona z komentarzy wydzielonych z:
[→wpis przed wydzieleniem z Jak rozumieć papieża Franciszka](https://excathedra.pl/discussion/comment/490062/#Comment_490062)
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
A Czechów w 1968 to napadli Polacy razem z ruskimi, czy komuniści od Gomułki?
rosjanie dowodzący ówcześnie polskim wojskiem. Znowu strugasz jarzębia.
a rząd lubelski to sobie sami Polacy wybrali w 1944 czy też jednak został narzucony przemocą przez obce mocarstwo i przyklepany przez inne obce mocarstwa?
No bo nazistów to sobie Niemcy wybrali sami bez nacisków z zewnątrz.
1)
2)
•••
A ja jednak mam taki dylemat, że aktualne państwo Polskie uznaje ciągłość państwowości od 1918 przez PRL do dziś. Także prawo międzynarodowe.
Z tego punktu widzenia to Polska napadła na Czechy.
Czy Polacy? Nie, nie Polacy.
→.pdf
Niczego nie "strugam". Jest tu taka funkcja jak "ignoruj". Uprzejmie proszę o zastosowanie, jeśli Kolega ma problemy z emocjami.
A jak odróżniamy Polskę od Polaków? W 1968 całkiem sporo ludzi nawet cieszyło się, że pepikom się uciera nosa. I nie byli to sami komuniści z rodzinami i tym podobni. Siwiec to był absolutny wyjątek.
No ale Tuska to już teraz sami Polacy wybrali, nie? Więc żadnego wykrętu nie będzie.
Tusk nie napadł na Czechy. Jeszcze.
Wojska polskie za rządów Tuska nie najechały Czechosłowacji.
Widzę, że obaj pośpieszyliśmy z korektą.
"...bez nacisków z zewnątrz.."
Przecież nie chodzi w tym wypadku o Czechy, ale o numery, które wykręci. Których zresztą Kolega spodziewa się chyba w dużo większym rozmiarze niż ja.
W ogóle dziwi mnie to skrajne odbicie w drugą stronę. Tyle tu się naczytałem o niewolniczej duszy współczesnych Polaków zdemoralizowanych przez komunizm, mikkizm i inne zarazy, a teraz nagle okazuje się, że Polaków z 1968 to nie dotyczy.
Jasne, że nie Polacy jako tacy podejmowali wtedy decyzję, ale przekonanie, że dodatkowo tej decyzji stanowczo nie aprobowali wydaje mi się naciągane. Z tego co wiem esbecja i służby wojskowe wtedy dość dokładnie badały nastroje ludności i żadnych obaw nie było, że coś pójdzie nie tak.
Bez żadnych emocji pisałem. Od lat widzę, że główną twoją działalnością na forum jest szukanie dziury w całym. To po prostu nie jest ciekawe. Lepiej by było może coś przybliżyć forumowemu społeczeństwu, podzielić się jakimś spostrzeżeniem. No, być jakąś wartością dodaną. Masz ku temu możliwości, jesteś ode mnie dużo inteligentniejszy i dużo bardziej oczytany i zamiast to wykorzystać, jedyne co robisz, to struganie jarzębia. Rzekome analogie są tutaj częstym zabiegiem.
Jakich nacisków? Bez problemu zagłosowałem na PiS. Nie rozglądałem się nerwowo, czy zza rogu nie wyskoczy niemiec z pistoletem.
A jak chodzi o propagandę to tu było wielokrotnie podkreślane, że zdecydowała propaganda skierowana do idiotów. Widocznie więc duża część Polaków to idioci czego PIS Nie wziął pod uwagę. Czy idiotów skreślamy i odtąd ich nie liczymy za Polaków? Można i tak.
Zdefiniujmy sobie, że Polak to mądry i odpowiedzialny patriota, to nam z definicji wyjdzie, że Polacy nie mogli popierać niczego głupiego ani wrednego i dyskusja będzie bezprzedmiotowa.
Aprobowali czy nie, to twoja analogia z warunkami niemieckimi (wypierania nazistowskiej przeszłości z pamięci niemieckiej itd) jest co najmniej naciągana.
Forum dyskusyjne to forum na którym się dyskutuje. Dyskusja polega na szukaniu dziury w argumentacji innych dyskutantów. Tak przynajmniej ja uważam. Jeśli dla Kolegi to nie jest ciekawe, to trudno i dalej bardzo uprzejmie proszę o ignorowanie.
Z reguły ignoruję, ale czasem aż żal pupę ściska. A czasem z kolei mam nadzieję na poprawę.
Jaka analogia? Gdzieś napisałem, że Polacy coś wypierają jak naziści? Chciałem podyskutować o granicach odpowiedzialności zbiorowej. Ale widocznie wyszło nieciekawe szukanie dziury w całym.
Bardzo przepraszam. Nie wypada tak tuż przed adwentem denerwować bliźnich. Więcej nie będę. Nie każdy musi wszędzie pasować.
Ale z dobrą wolą. A bez Praesupponendum św. Ignacego Loyoli nie ma co zaczynać. Przećwiczyłeś do krwi?
Strugasz tym razem wariata czy co?
Niemcy wybrali sobie nazistów BEZ NACISKÓW Z ZEWNĄTRZ.
Polacy tego komfortu byli pozbawieni wybierając tuska.
A Słowacja z III Rzeszą napadła na Polskę!
•••
Wątek na tysiąc wpisów...
Odniosłem wrażenie, że twój wpis o Polakach napadających na Czechów odnosił się do bezpośrednio wcześniejszej dyskusji na wątku, z którego wyodrębniono niniejszy wątek. Np do tego wpisu:
Także odniosłem takie wrażenie. Stąd też wydzielenie bokotematu.
→po wpisie