Ciecierzyca! Dobre toto?
Pierwszy raz w życiu gotuję dziś zupę z ciecierzycy. Wege, bo nie mam na stanie boczku, ani kiełbasy.
Już prawie godzinę gotuje się ten włoski groch i wciąż twardy. (mimo iż moczył się całą noc)
Dodam warzywa, przyprawy, śmietankę i... zobaczę czy było warto :-)D
Ma Kuleżeństwo jakieś eksperiencje z tymi kulkami?
1
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nasze chłopaki bardzo lubią, najbardziej ze słoika, twarde ale zjadliwe.
Lubię. Znakomicie się sprawdza w zapiekankach.
Kiedyś do sałatki warzywnej chciałem dodać i wyszło beleco. Twarde i w smaku za wiele nie ma.
Bardzo dobre, prasłowiańskie, narodowo-radykalne jedzenie. W każdej postaci.
dziwnym nie jest
również
Kasza czyli krupy pogańskie
jak i soczewica, czyli lentilky
Faktycznie długo się gotuje i jeszcze nie udało mi się, żeby po ugotowaniu była miękka jak np. fasola.
Ale ma wiele zastosowań. Poza zupą można zrobić m.in.:
Dobre, choć rzeczywiście długo się gotuje najbardziej lubię w gęstych daniach gulaszopodobnych, ale sama, doprawiona oliwą albo masłem i pieprzem, też jest smaczna.