TVN i Polsat będą wpisane na listę firm strategicznych
- zapowiedział Tusk.
Uda mu się ten szwindel?
A może wykupi tvn za nasze pieniądze?
Pali mu się pod siedzeniem i wie, że bez tvn nie wygra żadnych wyborów, nie utrzyma władzy.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Stanisław Żaryn
@StZaryn
Po decyzji Premiera @donaldtusk
ws. TVN i Polsat pojawia się kilka ważnych pytań:
1⃣ Jaka jest podstawa działania Pana Premiera? Art. 4 ust. 1 Ustawy o kontroli niektórych inwestycji wskazuje, jakie spółki można wpisać na listę, o której mówił dziś Premier Tusk. Nie ma mowy o mediach, jest mowa o "działalności telekomunikacyjnej", ale uznanie, że to media jest wątpliwe prawnie i merytorycznie (jaka jest podstawa takiej interpretacji?). To działanie Rządu budzi więc wątpliwości w zakresie legalizmu i praworządności. Sprawa zakończyć się może sądowo, co naraża Polskę na problemy wizerunkowe. Decyzja Rządu odbiega też od praktyki - w załączeniu wykaz obowiązujący dziś, podpisany przez Premiera D. Tuska w grudniu 2023 roku. Nie ma w nim spółek medialnych.
2⃣Przed czym Premier "chroni Polskę"? Ten ruch albo wynika z zagrożeń dla państwa polskiego - czego nie wykluczam - albo jest wynikiem dbania o partyjne i środowiskowe interesy przy użyciu instrumentów państwa. W tej sytuacji należy oczekiwać realnych informacji i faktów dotyczących zagrożeń dla bezpieczeństwa RP i analizy na podstawie, której rząd podejmuje swoje działania. Na razie przesłanki są prezentowane w sposób niepoważny i niejasny. Nie przesądzam w tej sprawie, ale bez faktów i analizy sprawa wygląda jak realizowanie partyjnych celów przez instytucje państwa.
3⃣ Wpisanie TVN i Polsatu na listę podmiotów chronionych może wiązać się również z wyznaczeniem im Organów kontrolnych. Czy taka kontrola będzie realizowana? Jak ma wyglądać kontrolowanie przez rząd spółek medialnych? Czy tego typu działania nie są zagrożeniem dla wolności słowa i debaty publicznej? Rząd oficjalnie będzie miał nadzór nad prywatnymi mediami.
4⃣ Decyzja Premiera da rządowi możliwość decyzji o charakterze właścicielskim. Mechanizm wskazuje, że Organ kontroli będzie miał możliwość blokowania zmian kapitałowych. Na jakiej podstawie będzie realizowane to uprawnienie? Jaki kapitał będzie akceptowalny? Kto i na jakiej podstawie będzie podejmował takie decyzje? Kto będzie dbał o to, żeby ten mechanizm nie był wykorzystywany do nadużyć w zakresie kontroli pracy mediów?
5⃣Decyzja Premiera została podjęta w konkretnym momencie, tzw. gdy media mówiły o finalizowaniu kupna TVN z racji problemów finansowych. Jak decyzja Premiera o zablokowaniu transakcji wpłynie na finanse państwa? Czy Rząd może zostać obarczony stratami zw. z sytuacją budżetową TVN? Czy kontrahenci prowadzący rozmowy biznesowe będą mogli dochodzić swoich praw i otrzymać odszkodowanie? Czy było to brane pod uwagę?
Działania Rządu budzą poważne wątpliwości w sprawie działań wobec prywatnych podmiotów oraz motywacji. Jednak z drugiej strony Premier - być może nieświadomie - rozpoczął tym samym debatę o strukturze właścicielskiej mediów w Polsce. W ten sposób ułatwił w przyszłości działania władzy, która będzie chciała uregulować tę kwestie i wprowadzić choćby obecne w krajach Zachodniej Europy zasady ochrony narodowego charakteru kapitału właścicielskiego w mediach. Z punktu widzenia bezpieczeństwa informacyjnego RP ten ruch premiera może przynieść pozytywne skutki w przyszłości. Mam jednak wrażenie, że nie to było celem Premiera...
Może chodzi o przykrycie, wstrzymania inwestycji Olefiny3 przez Orlen.
Może też chodzić o sygnał do własnego elektoratu, że walczy o ich ulubioną szczujnię
O ile dobrze doczytałem to przedmiotem sprzedaży ma być firma Discovery Communications Benelux B.V. zarejestrowana pod adresem Piet Heinkade 173, 1019GM.
Lex TVN.
Jakie przykrycie? Przecież oni się szczycą wycofaniem z tej nieopłacalnej inwestycji.
Wykupić matkę!
Z tego co zrozumiałem to Warner Bros Discovery chce sprzedać TVN. Samo Discovery oprócz TVN posiada również CNN więc wiadomo ,że Discovery jest sojusznikiem Partii Demokratycznej. Samo CNN bardzo często otwarcie krytykuje Trumpa i wspiera Demokratów.
Nie wiem czy to do końca jest prawda ,ale ponoć samo TVN wchodzi w skład jakieś tam Grupy TVN a ona jest zarejestrowana jako polska spółka w KRS i jako działająca na terenie Polski co oznaczałoby ,że podlega prawu polskiemu.
Z drugiej jednak strony za strategiczną spółkę dla państwa według ustawy nie uznaje się mediów prywatnych.
Tyle wyczytałem w internecie. Nie znam się na prawie więc nie wiem jak to dokładnie wygląda. Szykuje się gorący temat.
Może o zablokowanie KPO.
Z punktu widzenie prawa, jest to równie wiążące jak dopisanie MC Donalds, bo aby do tej listy dopisać jakąś firmę musi ona spełnić kryteria wymienione w ustawie i przejść odpowiednią procedurę. Tak się składa że te spółki nie spełniają obecnych kryteriów, więc albo trzeba zmieniać ustawę, albo działać 'zgodnie z prawem, tak jak je obecnie rozumiemy'.
Zarówno TVN, jak Polsat jest własnością firm zarejestrowanych poza granicami Polski, więc jedynym sposobem uchronienia ich przed zmianą zagranicznego właściciela jest ich nacjonalizacja.
Interpretacja takich działań jest jest zbyt szeroka, bo albo to medialna pokazucha w stylu walki z dopalaczami, przez usiłowanie zastraszania potencjalnych inwestorów do realnych prób 'ręcznego' sterowania własnością prywatną.
Reasumując, jest to albo medialne albo realne przesunięcie Polski w kierunku rozwiązań putinizmu, albo realne działania w tym kierunku.
Tak, a co?
Piszą internety, "Zarząd Polish Television Holding BV właściciela TVN SA podjął decyzję o wykreśleniu w KRS działalności spółki w segmencie telekomunikacji"
Ostatnio jak grzebałem po starożytnych folderach na dysku, natknąłem się na taką oto grafikę kol. Budynia z okolic 2012 roku:
Słusznie. Pryncypia są trwałe.
Był Lex Agora, Lex Krauze, to i Lex TVN też może być.
A tak mnie najszło, że gdyby barany nie niszczyli Orlenu, to tak jak za Kaczafiego Orlen kupił Polska Press, to teraz by Tuskowi kupił TVN.
Gdybyśmy mieli blachę moglibyśmy produkować konserwy, ale nie mamy mięsa.