Skip to content

Wątek wyborczy parlamentarny 2015

edytowano March 2015 w Forum ogólne
25 X 2015.
Gajowy dał ferajnie tyle czasu, ile tylko mógł.
No to poszły konie po betonie.
«1

Komentarz

• trzy miesiące i jeden tydzień.
    Jako że kampania "wakacyjna" trwa w najlepsze, zadyszka będzie już we wrześniu...
    Ku przestrodze!
    Sprinter na zawodach uniwersytetckich w Oregonie zaczął świętować wygraną w biegu... przed metą. Film trwa 43 sekund.
  • cały czas trwa
    http://wiadomosci.onet.pl/religia/o-pawel-guzynski-liturgiczny-skandal-kaczynski-wykorzystal-pielgrzymke/1k96tg

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • marniok
    cały czas trwa
    http://wiadomosci.onet.pl/religia/o-pawel-guzynski-liturgiczny-skandal-kaczynski-wykorzystal-pielgrzymke/1k96tg
    Dawniej byli to
    domini canes
    . Niestety, dziś chyba wśród nich więcej zwykłych
    canes
    .
  • UWAGA!
    25. października to... edit: uroczystość Chrystusa Króla!
    Ktoś coś pisał o poprzednich dniach-znakach przy poprzednich wyborach i zaprzysiężeniu...
    :)
    (nie mogę się dokopać, gdzie)
    ps edit
    różnica między świętem a uroczystością w liturgii: ta druga ma swoją wigilię.
    Ta uroczystość jest zawsze w ostatnią niedzielę października
    The author has edited this post (4 dni temu)
  • :D
    Ciekawe w jakim dniu przypadnie zaprzysieżenie rządu B. Szydło.
    Tymczasem, 6 VIII w Przemienienie Pańskie zaprzysiężenie PAD. Juz za 19 dni

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Skąd ta wiedza? Wiki podaje że to Święto Wojskowej Służby Informacyjnej
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Skąd ta wiedza? Wiki podaje że to Święto Wojskowej Służby Informacyjnej
    No dobrze.
    W
    tradsowym
    kalendarzu. Jest to zawsze ostatnia niedziela października.
    W nowym (od 1969) jest to zawsze ostatnia niedziela roku liturgicznego, czyli w tym roku -  22. listopada.
    W nowym za to 25. października jest święto pośwęcenia kościoła parafialnego (budynku).
    Zrobić na chwilę z prezydenta Dudy tradycjonalistę i jest git
  • Uroczystość Chrystusa, Króla Wszechświata przypada na ostatnią niedzielę roku liturgicznego, czyli w 2015 bedzie to 22 listopada.
    25 października jest 30. niedzielą zwykłą. Jedyne czym się możemy pocieszać, to czytanie Mk 10, 46-52 o uzdrowieniu ślepca. Miejmy nadzieję, że wielu ślepców przejrzy na oczy i wstawi krzyżyki w odpowiednie kratki
    ;)
    Edit - widzę, że się ciut z komentarzem spóźniłam, ale już go zostawię bez zmian.
  • Pogubiłem się w argumentacji ojca Gużyńskiego.
    Znaczy się, prywatnie mogę się modlić, pościć a nawet pielgrzymować w dowolnej, niesprzecznej z Ewangelią, intencji (w tym w intencju wygrania wyborów przez PiS) ale upublicznianie tego już nie koszer?
    Ale co czczigodny ojciec rozumie przez "upublicznianie"? Czy jeżeli dam na mszę w takiej intencji to muszę to ukrywać pod formułką "intencji Bogu wiadomej"? A czy jeżeli chcę pielgrzymować w intencji nienadającej się do "upubliczniania" to powinienem zrezygnować z poruszania się drogami publicznymi? O komunikacji publicznej już nie wspominając. A może wystarczy jak będę się przemykał chyłkiem, nocami tak by jam najmniej osób mogło mnie zobaczyc? Pytania mnożą się jak szczeniaki...
  • pawel.adamski
    Pogubiłem się w argumentacji ojca Gużyńskiego.
    Znaczy się, prywatnie mogę się modlić, pościć a nawet pielgrzymować w dowolnej, niesprzecznej z Ewangelią, intencji (w tym w intencju wygrania wyborów przez PiS) ale upublicznianie tego już nie koszer?
    Ale co czczigodny ojciec rozumie przez "upublicznianie"? Czy jeżeli dam na mszę w takiej intencji to muszę to ukrywać pod formułką "intencji Bogu wiadomej"? A czy jeżeli chcę pielgrzymować w intencji nienadającej się do "upubliczniania" to powinienem zrezygnować z poruszania się drogami publicznymi? O komunikacji publicznej już nie wspominając. A może wystarczy jak będę się przemykał chyłkiem, nocami tak by jam najmniej osób mogło mnie zobaczyc? Pytania mnożą się jak szczeniaki...
    Nasi ojcowie mieli takie ukute powiedzenie:
    "Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek." Teraz to się mówi wprost obłuda vel hipokryzja. No co? Hipokryta y obłudnik nie może być ojcem?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • marniok
    cały czas trwa
    "Nie ma Polski bez Kościoła – podziela Ojciec taki pogląd?
    Teza ta, wygłoszona tak, jak to miało miejsce, stanowi doskonały przykład nieodpowiedzialnego splatania ze sobą nici religijnych i politycznych. Nie było to stwierdzenie przedstawione z myślą o podjęciu metapolitycznej refleksji lub dyskusji."
    ...  Jan Paweł II "splątywał ze sobą te nici"  odpowiedzialnie, a JK - przypminając nauczanie JPII  "splątuje te nici" nieodpowiedzilnie?
    Wychodzi na to, że o. Gużyński nieźle się splątał.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Mania
    :D
    Ciekawe w jakim dniu przypadnie zaprzysieżenie rządu B. Szydło.
    8 grudnia - Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny?

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Warto się zajmować debilem w sukience?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Zdaje sie, że teraz pupilkiem mediów będzie "Zjednoczona Lewica" i Basia Nowacka.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • extraneus
    Zdaje sie, że teraz pupilkiem mediów będzie "Zjednoczona Lewica" i Basia Nowacka.
    Pytanie wiele zbiorą podpisów.
  • Szturmowiec.Rzplitej
    extraneus
    :
    Zdaje sie, że teraz pupilkiem mediów będzie "Zjednoczona Lewica" i Basia Nowacka.
    Pytanie wiele zbiorą podpisów.
    Z poparciem cinkciaża z Żyrardowa czy bez? bo na razie wychdzi że z poparciem.
  • los
    Warto się zajmować debilem w sukience?
    Friendlyfire - bardzo trudne do sparowania w dyskusji. Ja postępuję dwojako:
    1. Biskup Kossakowski został powieszony, więc duchowny powinien zachować pewną powściągliwość w zachowaniach doczesnych.
    2. Polskość istnieje tylko na fundamencie katolickim, polityka to troska o dobro wspólne, więc skoro wspólnota została ufundowana na katolicyzmie, to każdy polityk służący tradycyjnie pojmowanej polskości ma prawo skorzystać z takiej możliwości, o ile nie jest to nadużyciem liturgicznym (nie wiem jak wzmiankowany ma się do liturgii, zakładam, że ma racje więc jego uwaga jest słuszna)
  • Ojczulek chce dorównać ks. Lemańskiemu, a może po prostu cosik na niego mają.
    Red. Lis powinien założyć kościół księży patriotów, wtedy by się więcej takich ujawniło - z pożytkiem dla wiernych, bo by się wtedy przynajmniej wyjaśniło kto zacz.  Podpowiem, że głową takiego "kościoła" mógłby zostać "ksiądz biskup" Szymon Niemiec.  Byłoby nie tylko postępowo, ale i śmiesznie.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • http://niezalezna.pl/69143-platforma-w-swietokrzyskiem-w-rozsypce-pisze-o-tym-lokalna-gazeta-wyborcza
    Tak sobie pomyślałem, że PO w wyborach może wypaść dużo gorzej, niż tego oczekujemy i mówią sondaże. Dlaczego? Ktoś musi prowadzić kampanię wyborczą. Dotąd nie brakowało im rąk, bo małe cwaniaczki liczyly na cukierki w przyszlości. Teraz szansa na władzę na jesieni jest nieduża, więc entuzjazmu mniej, za robotę trzeba płacić twardą kasą.
    PiS zaś ma dużą szansę na władzę, może liczyć też na entuzjastów. Mieliby dużo lepszy wynik, gdyby 100% wysiłku działaczy nie szło na odpędzanie wolontariuszy.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Tak sobie pomyślałem, że PO w wyborach może wypaść dużo gorzej, niż tego oczekujemy i mówią sondaże. Dlaczego? Ktoś musi prowadzić kampanię wyborczą. Dotąd nie brakowało im rąk, bo małe cwaniaczki liczyly na cukierki w przyszlości. Teraz szansa na władzę na jesieni jest nieduża, więc entuzjazmu mniej, za robotę trzeba płacić twardą kasą.
    Nu nu, prawdziwy z Kolegi Nassim Taleb!
    Gdyż właśnie odkrył Kolega fragilność platformianej konstrukcji. Owoż, ona idzie do przodu tylko wtedy, kedy wygrywa. Bo kedy wygrywa, to są konfitury, ergo wchodzimy w ten temat!
    A jeżeli przegrywa? Cóż, pedzmy se brutalnie - na wuj komu bezideowa partia władzy w opozycji? W opozycji to można rozgrzewać się Ojczyzną, Sprawiedliwością Społeczną, względnie Krzywdą Pedałów. Ale ciepłą wodą? E...
  • los
    Ktoś musi prowadzić kampanię wyborczą. Dotąd nie brakowało im rąk...
    a teraz kampanie prowadzą:  Misiek, Mucha i pasażerka pendolino
    Oni porwą naród jak Rosati Szczecinian, albo Vincent Bydgoszczan.

• Ojtam ojtam.   P. red. Lis postanowił tkwić do końca na Titanicu i tak się przejął rolą dyrygenta orkiestry, że z wrażenia aż zaczął gęgać.

• A kiedy on nie gęgał!

• Gdyby koleżeństwo zapomniało, choć nie sądzę, to przypominam że Lizus i jego niusi-weak nie tak dawno darli japę, oczywiście w imieniu najbardziej wtedy zagrożonych gatunków (Hołdus genus unctuous i Kuźniarus assinus maximus) aby nie zabijać tychże gatunków. Okazało się, iż jedyną reakcją na tą żałosno-dramatyczno-komiczną próbę odwrócenia kota ogonem i zakłamania oczywistych faktów (kto kogo zabił także wiemy i pamiętamy) był śmiech potencjalnych kilerów.
    Lizus postanowił jednak skonsolidować swe wszystkie atuty jakie mu jeszcze POzostały i powtarza ten sam trik. A nuż widelec się uda? W sumie nie ma nic do stracenia. Albo w rzeczy samej zostanie wypędzony i wtedy będzie mógł ogłosić się legendarnym, świętym patronem ziewnikarzy wypędzonych przez pisowskich siepaczy albo nie wypędzony (a szkoda w sumie, bowiem Grecy mają teraz wiele ciekawych nieruchomości na sprzedaż więc i jakaś wysepka zdala od lądu, bez wody, prądu i internetu by się dla Lizusa znalazła - stać nas jest tym bardziej że nie tylko Lizusa można byłoby tam wypędzić a okoliczne wody zaminować i zarybić rekinami) będzie mógł dalej nawoływać POspolite POruszenie by go broniło i wspierało.

• Nuale przyznacie Szanowni, że lisie nawoływania do gęgania po raz kolejny przekraczają wydawałoby się nieprzekraczalne granice absurdu.

• ombretta
    Nuale przyznacie Szanowni, że lisie nawoływania do gęgania po raz kolejny przekraczają wydawałoby się nieprzekraczalne granice absurdu.
    Ależ oczywiście!. Z tezami mądrymi, lub przynajmniej prawdopodobnymi można dyskutować, można się spierać. Ale o absurd? Nie da się. Więc szczwany Lizus wie dobrze co robi
    Parafrazując motto Star Trek: "On idzie tam gdzie żaden człowiek nie poszedł, po za granice ....absurdu"
    Where no man has gone before
    The author has edited this post (wczoraj)

• ombretta
    Nuale przyznacie Szanowni, że lisie nawoływania do gęgania po raz kolejny przekraczają wydawałoby się nieprzekraczalne granice absurdu.
    OCB, msje?
  • Od "nie zabijajcie nas" do "nie wypie.......lajcie mnie"

"PiS-owski lud" żąda, by Lis "wypier...lał z Polski". Ten odpowiada: Znikąd wypier...lać nie zamierzam"

• Szturmowiec.Rzplitej
    los
    :
    Nu nu, prawdziwy z Kolegi Nassim Taleb!
    Gdyż właśnie odkrył Kolega fragilność platformianej konstrukcji. Owoż, ona idzie do przodu tylko wtedy, kedy wygrywa. Bo kedy wygrywa, to są konfitury, ergo wchodzimy w ten temat!
    A jeżeli przegrywa? Cóż, pedzmy se brutalnie - na wuj komu bezideowa partia władzy w opozycji? W opozycji to można rozgrzewać się Ojczyzną, Sprawiedliwością Społeczną, względnie Krzywdą Pedałów. Ale ciepłą wodą? E...
    No waśnie, no waśnie! Dobra partia to taka, która potrafi przegrywać wybory, dobra armia umie przede wszystkim przegrywać bitwy i wojny a jak wygląda dobra polityka historyczna? Tak, proszę państwa - dobra polityka historyczna to cierpiętnictwo! To wspominanie przegranych wojen, powstań i rozbiorów ad mortem defecatum! Żydowie budują sobie tożsamość na niezliczonych nieszczęsciach, których doświadczyli, i zobaczcie jaka to potęga!
    Pamiętajcie, 1 sierpnia o godz. 17 każdy wydziela Zychowitowi i Ziemniakowi plaskacza. Stwórzmy taką nową tradycję.

• fatuswombatus
    Od "nie zabijajcie nas" do "nie wypie.......lajcie mnie""PiS-owski lud" żąda, by Lis "wypier...lał z Polski".
    Ten odpowiada: Znikąd wypier...lać nie zamierzam"
    Możemy pomóc.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.