PO - punkt zwrotny
miał być zwrot przez sztag wyszedł zwrot przez top
ew. miał być gambit wyszło podstawienie
ew. miała być zrzutka przegrywającej wyszło wyrobienie forty u przeciwnika
wpisujcie miasta
ew. miał być gambit wyszło podstawienie
ew. miała być zrzutka przegrywającej wyszło wyrobienie forty u przeciwnika
wpisujcie miasta
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Po co powstała PO ? Autentycznie przypomina mi to trochę ruch Kukiza, byłem nawet na ognisku PO kiedy powstawała w regionie, paru kolesi na górze, którzy albo sami się wyautowali, albo ich wyautowano z polityki, chcieli coś zrobić i postanowili zacząć od nowa. I brali kogo popadnie (na dole). Skorzystali na tąpnięciu rywinowskim i niechęci ludzi do partii i nowotwór nazwali Platformą, a jak, obywatelską, społeczną. I to tyle, a po co ? A żeby BYĆ ! Ile by byli tyle by byli, ale od losu dostali kolejną szansę, bo całą władzę przejął PiS i przypierdolił w układ. I naturalną drogą było to, że PO stanie się narzędziem układu, a na antypisoskiej histerii można było oprzeć CAŁĄ swoją koncepcję polityczną. I się udało, bo PO dostała wielkie i sprawne narzędzie do realizacji swojego pomysłu histerycznego. Trwało to 8 lat. Ale ile można ...
Bo co ma PO poza byciem antypisem ? Nic. Totalnie nic, już mi się nie chce rozpisywać jaka to pustka, tą pustkę wiąże jeszcze tylko wspólny interes. Bo jak wiadomo polityka to również są interesy, stnowiska, apanaże. I to tyle. Tą pustką najpierw znudził się szef i zabrał swoje zabawki do Europy, poźniej układ, społeczeństwo i sami uczestnicy tego tworu. Dziś, zupełnie bez przekonania, starają się renimować trupa, z jakim skutkiem - widać.
Jednak 8 lat to bardzo długo. Właściwie to jest 16 lat straconych, bo kolejne 8 trzeba będzie prostować i układać to co mogło był robione od 2005 roku. Szmat czasu, może i kluczowego w pewnych aspektach. A najgorsze jest to, że PiS tych 8 lat może nie mieć, jedna, trudna kadencja i demony mogą wrócić. Ale nie mam zamiaru jojczyć, bo jeszcze parę miesięcy temu zakładałem, że PiS może wygrac wybory, ale rządzić będzie dalej PO w koalicji wszystkich ze wszystkimi, i preziem Komorowskim, dziś to jest już scanariusz nierealny.
Co przed nami ? Nie wiem. I to jest wspaniałe uczucie, kompletnie nie wiem ! I nie to, że ja niby zawsze wiedziałem, jednak cały czas miałem przed oczami czarny scenariusz. Dziś może się wydarzyć wszystko !
JORGE>
JORGE>
Być może dalekosiężnym celem jest zlikwidowanie rządów narodowych.
W 2020 kończą się też pieniądze z Unii. Wywolac kryzys i podac na tacy jego "rozwiazanie"...
A mnie wciąż dziwi skad Platforma ma nadal 20% poparcia. A w GW histeria, ze nadchodzi klerofaszystan, calowanie biskupow w reke itp. Mam nadzieje, ze skonczy się jak z zakonnica.
The author has edited this post (w 25.06.2015)
Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
Skąd te POnure nastroje i kassandryczne przepowieści? Przecież jest OK a nawet y lepiey! I mówię, znaczy się pisze poważnie. Otóż popatrzmy chłodnym okiem na fakty:
Kukiz mizia się "szorstko i męsko" z Mikke
Stonoga dostał wyrok i albo pojdzie siedziec albo go doprowadzą. tak czy siak zostanie okrzykniety "świętym patronem antyukładowców" - pacz pan Kukiz i ucz się
Ziobro stanie przed TS. Powiem tak: NARESZCIE! Szkoda tylko że pan Kaczyński nie stanie obok niego. Ale miejmy nadzieje że pan Ziobro, jako młody y niewątpliwie sprawny umysłowo człowiek sam da radę pokazać jak dalece zaawansowana była i jest gangrena bugoodrza.
GW jak już zauważył mój poprzednik weszła w stan crescendo histerii i schizofrenii objawiającej się nagonką na Kościół i Wiarę z jednej strony, oraz "troską o przyszłość" Kościoła i Wiary z drugiej. Tak trzymać GW!
Ah! I zapomniałbym! Cena popkornu w Lidl spadła o 30gr. Nic tylko kupić zapas i delektować się zamiast spożywać "ogórki" merdialne.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Taki przyklad: gwalt na szkoleniu ratownikow szpitala - wina Kosciola! Wszystko w bialych rekawiczkach, rekami komentatorow, z duza liczba plusow....
EDIT: najblizsze miesiace beda wypelnione przyjemnoscia, delikatnoscia, podwyzkami pensji, programami socjalnymi, placa minimalna, prawdziwa^TM miloscia blizniego a nie klerofaszystowska nienawiscia itd.
Po tym co zobaczylem po 2005, przed Smolenskiem, i zaraz troche po juz nic mnie nie zdziwi. Strona, ktora ma duze zasoby bedzie je wykorzystywala nie zwracajac uwagi na moralnosc. Ludzie stracili kompas wewnetrzny, wewnetrzna integralnosc, dalsze cele i sensy. Wszystko ma przynosci natychmiastowy zysk i krotkotrwala gratyfikacje. Kazdemu wydaje sie, ze jest inny, indywidualny ale "herd conformity" (jak to przetlumaczyc na polski?) jest tak powszechna, ze az niezauwazalna.
Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
http://niezalezna.pl/68334-niemiecka-prasa-zmienia-ton-chwali-pis
Co do 20 % poparcia dla PO to nie powinno dziwić. Tak jak za PZPR grono beneficjentów systemu jest spore. Kto to? Znaczna część rozbudowanej i rozbuchanej ponad miarę administracji, która wie że jest zbędna, ma za mało niezbyt potrzebnej roboty i za dużo władzy przy miernych kompetencjach do pracy gdziekolwiek indziej. Duża część kadry kierowniczej w spółkach i przedsiębiorstwach kontrolowanych przez rząd i samorządy. Doskonale znają swoją przydatność i pozycję konkurencyjną na rynku pracy bez wsparcia politycznego. Do tego "dostawcy dworu" czyli przedsiębiorcy prywatni uzależnieni od zleceń z w/w spółek i przedsiębiorstw, bezpośrednio od rządu i samorządu, ze zmanipulowanych przetargów publicznych. W tej grupie szczególne znaczenie mają właściciele i funkcjonariusze mediów publicznych i prywatnych. Oni też znakomicie wiedzą jak marna jest ich oferta bez wspomagania w porównaniu z ofertą konkurencji. Dalej grono politycznych beneficjentów korzystających z absurdalnych legislacji: różne "działy specjalne produkcji rolnej" nie płacące CIT przy wielomilionowych dochodach, najbogatsi beneficjenci KRUS, część wolnych zawodów, w szczególności prominenci trzęsący korporacjami zawodowymi którym premier Buzek dał władzę nad samorządami zawodowymi i de facto swobodę łupienia klientów. Lista jest naprawdę długa. Oni wiedzą, że ich pozycja i przywileje są nieuzasadnione i niezasłużone. Wiedzą, że naprawa państwa musi nieuchronnie doprowadzić do ich likwidacji lub ograniczenia. Oni głosują za prawem do łupienia nadal 80% pozostałych. Dobrze, że to tylko 20 %. Beneficjentów może być nawet nieco więcej, ale mogą być skłonni do rezygnacji ze swoich przywilejów z pobudek patriotycznych i moralnych. To się też zdarza.