PISF odrzucił wniosek o dofinansowanie filmu A. Krauzego "Smoleńsk"
Daję tutaj, bo to jednak polityka i trzeba pamietać nazwiska tych "ekspertów".
Komisja ekspertów II etapu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej stosunkiem głosów 5:1 odrzuciła wniosek o dofinansowanie produkcji filmu "Smoleńsk" w reżyserii Antoniego Krauze.
Za odrzuceniem
wniosku
opowiedzieli się Anna Kazejak-Dawid, Sławomir Fabicki, Jerzy Skolimowski, Jerzy Stuhr oraz Grzegorz Łoszewski (reprezentujący Roberta Glińskiego). Za dofinansowaniem produkcji filmu "Smoleńsk" opowiedział się Sylwester Chęciński.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/75265-pisf-odrzucil-wniosek-o-dofinansowanie-produkcji-filmu-smolensk
Komisja ekspertów II etapu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej stosunkiem głosów 5:1 odrzuciła wniosek o dofinansowanie produkcji filmu "Smoleńsk" w reżyserii Antoniego Krauze.
Za odrzuceniem
wniosku
opowiedzieli się Anna Kazejak-Dawid, Sławomir Fabicki, Jerzy Skolimowski, Jerzy Stuhr oraz Grzegorz Łoszewski (reprezentujący Roberta Glińskiego). Za dofinansowaniem produkcji filmu "Smoleńsk" opowiedział się Sylwester Chęciński.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/75265-pisf-odrzucil-wniosek-o-dofinansowanie-produkcji-filmu-smolensk
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nazwiska trzeba zapamiętać.
"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Swojom szosom. Ubieganie się o fundusze na taki cel przy takiej komysyi to jak złożenie podania o przydział święconej wody do BelzebOOba.
The author has edited this post (w 27.02.2014)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
A przyczyny podali? W linku nie ma.
W ogóle to refleksja mnie naszła - czym się różni homo sovieticus od normalnego człowieka.
Otóż zauważyłem w USA że niejakim standardem jest (choć na pewno są wyjątki) że przestrzega się prawa i zasad niezależnie od własnego poglądu na dany temat - dajmy na to ktoś spełnia jakieś kryteria na coś, to to coś dostaje i to nawet jak "wszyscy wiedzą" że dostać nie powinien. U nas odwrotnie - odpowiednie osoby i instytucje decyzyjne kierują się własnym oglądem na świat i odpowiednio naginają prawo lub wręcz je łamią by było tak jak chcą.
A najciekawsze reakcje tzw zwykłych ludzi - weźmy słynną koncesję dla TV Trwam. AntyRydzyki w dupie mają czy TV Trwam koncesja się należy czy nie należy, w dupie mają prawo, zasady itp - ważne że Rydzyk jest be, więc każda decyzja odmowna, choćby bezprawna - jest ok. Innymi słowy - gdy się im udowodni że decyzja KRRiT o nieprzyznaniu koncesji była niezgodna z prawem - odpowiedzą "no i co z tego?".
Nie idealizując zachodu, wydaje mi się na podstawie własnych obserwacji, że tam wydanie słusznej (w mniemaniu ogółu) decyzji ALE jednak ze złamaniem prawa lub zasad - stanowi jakiś problem, przynajmniej dla pewnej części społeczeństwa.
I czy kiedykolwiek u nas będzie pod tym względem normalnie - śmiem wątpić. Chyba nie dożyję.
Z historii bohaterów, o których czytaliśmy w dzieciństwie, wzorców osobowych, zrobił opowieść o pryszczatych smarkaczach, któryz lubią postrzelać.
W filmach historycznych do szału doprowadza mnie ahistoryczność i błędy reżyserskie.
W tym przypadku, nawet na plakacie rażące jest to, że chłopcy strzelają w ten sposób, że jeden trzyma wylot lufy tuż nad głową kolegi!!
W samym filmie harcerze kopulują z koleżankami, konspirują buntując się przeciw rodzicom etc.
Wyjątkowo oślizgły jegomość
W megalomanii nie wiem czy ktoś z polskiego światka aktorskiego zdoła go przebić - gość ustawia się ponad naród, Kościół z wyżyn swojego autorytetu. A kimże on jest? Dobrze udaje daną postać i w zasadzie to wszystko. Filmy które wyreżyserował (obsadziając oczywiście zawsze siebie w głównej roli) - no cóż, arcydziełami nie są. No ale pycha oślepia - wiadomo. Ja się zastanawiam czy nie po to właśnie robi się te filmy. Żeby wysadzić temat - skoro już jakaś patriotyczna masa krytyczna narosła, niech dostanie ochłap pod pozorem gloryfikowania bohaterów robi się z nich współczesnych gówniarzy z bronią w ręku.
Acz z "artysami" możliwe wszystko - ja spokojnie uwierzę że oni są tak głupi że im się wydaje że inaczej nie można bo lud nie kupi.
Proszę państwa, czytajo nas! Pomysł takiego zakończenia został opublikowany na którymś z forów. Ignac scripsit?
A teraz serio - odmawiam miana nazywania się Polakiem każdemu, kto tej sceny nie rozumie.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
K'mą, czy ktokolwiek na serio wierzył w to, że ten film dostanie choćby złotówkę z publicznej Kasi pod nierządem platfusa?
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
02-743 Warszawa
PKO BANK POLSKI S.A. O/WARSZAWA
Konto dla wpłat w PLN—55 1020 1169 0000 8202 0186 3042
W tytule przelewu prosimy wpisać: NA REALIZACJĘ FILMU SMOLEŃSK
http://fundacjasmolensk2010.pl/wspomoz/
Jest również możliwość płacenia pay-pal kartą kredytową.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Myślałem, że raz starczy, lecz po kilku wpłatach to juz prawie stałe zlecenie.
Zachęcam Was.
W sumie wniosek swoją rolę spełnił. Nigdy za wiele odkrywania prawdziwego oblicza różnych Szczurów.
Jeśli coś zaskakuje, to że znalazł się w tym gronie "ostatni sprawiedliwy" - brawa dla pana Sylwestra Chęcińskiego!!!
https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xpa1/v/t42.1790-2/11223419_10204421456591755_265147007_n.mp4?oh=8fa5220fc5b9e5b4109de9f8b22da93d&oe=55894EB1