Skip to content

Czy po ewntualnym dosciu PiS do wladzy

rdrrdr
edytowano March 2015 w Forum ogólne
bedzie sprawiedliwosc czy raczej gruba kreska?
I czy PiS planuje nacjonalizacje bankow, i inne kroki ulatwiajace walke z neokolonialnym wyzyskiem?
Bo w otwartym polu nie mamy zadnych szans na konkurencje z Zachodem. Zadnych.
I kiedy PiS przedstawi jakis pozytywny program? Na osmiorniczkach i nienawisci nie da sie dlugo jechac.

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.

Komentarz

• Jakiej nienawiści?
  • Ok, sprawiedliwym oburzeniu. Ale tamta strona wciaz widzi hejterstwo, co znaczy, ze nie wyzdrowiala.

Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
  • Nacjonalizacja nie jest niezbędna do walki z wyzyskiem, na otwartym polu mamy szanse.
  • rdr
    Czy PiS planuje nacjonalizacje bankow?
    Za jakiś miesiąc będę miał szansę dać odpowiedź na to pytanie z podstawą materialną. I wcale nie jestem pewien, że powinien.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Dziekuje.

• Cezary MECH
    Niespodziewanie okazało się, że banki w Polsce postanowiły pomóc prezydentowi Andrzejowi Dudzie zrealizować jego obietnice wyborcze. Na początek deklarują pomoc dla frankowiczów, którzy mają kłopoty „w wypadku zaistnienia niekorzystnego zdarzenia losowego”. Obiecują im wsparcie „mające charakter zwrotny na pokrycie raty kapitałowo-odsetkowej”. Jednocześnie w ramach polityki polonizacji banków PZU wykupuje Alior Bank. Najchętniej zapewne już teraz, przed zmianą władzy, rządzący chcieliby „rozwiązać” problemy frankowiczów poprzez polonizację banków, wykupując przez kontrolowane przez państwo te instytucje, które udzielały kredytów w szwajcarskiej walucie. Wtedy łatwo byłoby rozliczyć prezydenta z obietnicy pomocy dla frankowiczów i opodatkowania banków. Jeśli bowiem nowa władza spełniłaby swoje obietnice, kontrolowane przez państwo banki mogłyby upaść albo podatnicy musieli wysupłać dziesiątki miliardów na pomoc dla nich. Całość przypomina ewangeliczną przypowieść o skorumpowanym zarządcy, który wiedząc o grożącym mu odwołaniu, poobniżał należny dług dłużnikom właściciela, licząc, że się mu odwdzięczą, gdy już nie będzie miał pracy.

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • rdr
    I kiedy PiS przedstawi jakis pozytywny program? Na osmiorniczkach i nienawisci nie da sie dlugo jechac.
    Gorąco zachęcam do wysłuchania odpowiedzi na większość postawionych i niepostawionych przez Kolegę pytań - odpowiedzi (wyczerpujących) udziela Jarosław Kaczyński
    https://www.youtube.com/watch
  • Czy to jest to 3 godzinne wystapienie w klubie Ronina?
    :)
    A PO, niezaleznie co o sobie mysli, konczy w stylu SLD. I mam nadzieje, ze dalszy los tej partii bedzie podobny. Mialo byc uporzadkowanie, praworzadnie, uczciwie. A wyszlo jak zawsze. Przemoc skrywana za autorytetem lub jakims wyzszym celem pokazala swoja naga, obrzydliwa twarz. Nikt nie rozmawia z ludem, nawet nie probuje tlumaczyc, nie ma zadnego celu, dryfujemy w niewiadomym kierunku. Co wiecej, utrzymanie obecnego kursu prowadzi na pewno do katastrofy. Obietnice z Okraglego Stolu przypominane dzisiaj brzmia jak szyderstwo badz jako psychomanipulacja. Media, w wiekszosci, zamiast stac sie zrodlem informacji przejely funkcje dezinformacyjna. W wielu dziedzinach nastapilo dziwne oderwanie slow od rzeczywistosci. Nie probuje sie zrozumiec i zastanawiac nad ta druga ale w sposob, jak sie wydaje, bezrefleksyjny i arogancki kreuja ja az dochodzi do bolesnego pekniecia. Zdezorientowani ludzie sa bierni i podejmuja decyzje wbrew swoim oczywistym interesom. Obecna "demokracja" stala sie ukrytym ale idealnym autorytaryzmem, gdzie silami ekonomicznymi rozbito wiezy miedzyludzkie, a co najgorsze poczucie tozsamosci a nawet utarte schematy myslowe, w tym zwiazki przyczynowo skutkowe i zdrowy rozsadek. Wydaje sie, ze przywrocenie obecnego stanu do wymarzonych standardow republikanskich bedzie trwalo lata.
    Nie wiem kto wysadza PO z siodla. Ale nie wiem tez komu mogloby zalezec na zatrzymaniu tego procesu,

• rdr
    Czy to jest to 3 godzinne wystapienie w klubie Ronina?
    A PO, niezaleznie co o sobie mysli, konczy w stylu SLD. I mam nadzieje, ze dalszy los tej partii bedzie podobny. Mialo byc uporzadkowanie, praworzadnie, uczciwie.
    kiedy miało być praworządnie i uczciwie w KLD-PO??? bo jak sięgam pamięcią, to nie było ani jednego takiego momentu
  • W 2005 przed wyborami. Mydlę się?
  • Duzo jest do powiedzenia. Zmiany w rzadzie, na kilka miesiecy przed wyborami, w dniu, w ktorym Stonoga grozi ujawnieniem dalszych nagran jest tez rodzajem policzka wymierzonym wyborcy. A nawet porzucajac ta godnosciowa retoryka jest na pewno nieefektywne.
    I jeszcze jedno. Nastapila przewidywana katastrofa. I to na wielu poziomach, nie tylko tych widzialnych, omawianych w mediach i nawet na prawicowych portalach. Korzenie sa wazne, nie mozna jednym gestem odciac sie od przeszlosci lub ja wyprzec. I nie jest to katastrofa spowodowana "zlym" PiSem tylko bledami strukturalnymi, niezgodnoscia tego co w mysli a tym co w rzeczywistosci.
    Nie mam wiecej czasu a moznaby powiedziec znacznie wiecej.

• .
    The author has edited this post (w 11.06.2015)

• krzychol66
    W 2005 przed wyborami. Mydlę się?
    W deklaracjach tak. Ale z wyraźnym mugnięciem.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Jednak dopisze. Wykupiono nie tylko nasze firmy ale tez umysly.
    W XX wieku byly trzy totalitaryzmy: nazizm, komunizm i totalitaryzm informacyjny. Na Zachodzie na pewno ktos go juz jakos nazwal i opisal.
    I wymyslil nowy.

• rdr
    Czy to jest to 3 godzinne wystapienie w klubie Ronina?
    Owszem. Ale jeśli ktoś chce znać uczciwe odpowiedzi na zasadnicze pytania (a tam pytań padło wiele), to chyba należy posłuchać. Tym bardziej, że można całość podzielić na kawałki. No i nie prowokować, bo tak to odebrałam, sugestiami o seanse nienawiści i ośmiorniczki
    ;)
  • Od dziś wątkowe pytanie można skierować do
    Szydło. Beaty Szydło
    .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.