Skip to content

Nowy rzecznik Episkopatu - wybitnie dudopodobny :)

Ks. Paweł Rytel-Andrianik nowym rzecznikiem Episkopatu
Biblista i poliglota, któremu nieobca jest współpraca z mediami – tak najkrócej można scharakteryzować nowego rzecznika Episkopatu. Biskupi wybrali na to stanowisko ks. Pawła Rytla-Andrianika.
Nowy rzecznik Episkopatu ma 38 lat. Ksiądz Paweł Rytel-Andrianik jest kapłanem diecezji drohiczyńskiej, święcenia kapłańskie przyjął 14 lat temu. Do tej pory mieszkał w Rzymie, gdzie wykłada biblistykę na Papieskim Uniwersytecie Świętego Krzyża. Jest także wykładowcą w drohiczyńskim seminarium duchownym i WSKSiM w Toruniu. Na łamach „Niedzieli” można znaleźć jego artykuły dotyczące Kościoła na Bliskim Wschodzie i Polaków ratujących Żydów.
Ksiądz Paweł Rytel-Andrianik urodził się 9 sierpnia 1976 roku w Sokołowie Podlaskim. Do szkoły podstawowej chodził w Rytelach Święckich, maturę zdawał w I Liceum Ogólnokształcącym im. Adama Mickiewicza w Węgrowie. Po 6 latach formacji w Wyższym Seminarium Duchownym w Drohiczynie przyjął 16 czerwca 2001 r. święcenia prezbiteratu z rąk bp. Antoniego Dydycza. Przez dwa lata pracował jako wikariusz w parafii Ostrożany, po czym został skierowany na studia w Rzymie.
Ks. Paweł Rytel-Andrianik jest magistrem teologii, licencjuszem teologii biblijnej, licencjuszem nauk biblijnych i archeologii, mistrzem w studiach orientalnych, nauczycielem tytularnym w zakresie Biblii i archeologii, doktorem nauk biblijnych oraz doktorem studiów orientalnych. Licencjat z teologii zdobył na Papieskim Uniwersytecie Świętego Krzyża w Rzymie. Następnie podjął studia z zakresu nauk biblijnych i archeologii na Papieskim Uniwersytecie Antonianum – Studium Biblicum Fraciscanum w Rzymie, by po ich zakończeniu rozpocząć studia w Jerozolimie z zakresu Biblii i archeologii w École Biblique et Archéologieue Française de Jérusalem z równoczesnymi studiami z zakresu nauk orientalnych (biblistyka) na uniwersytecie w Oxfordzie. Ponadto studiował język hebrajski w Jerusalem Institute for Education – Milah, w Hebrew Union College w Jerozolimie oraz w Hebrew University w Jerozolimie. Posługuje się 16 językami obcymi, szczególnie angielskim, włoskim, hiszpańskim, francuskim i współczesnym hebrajskim.
Ks. Rytel-Andrianik jest wykładowcą Papieskiego Uniwersytetu Świętego Krzyża w Rzymie, Wyższego Seminarium Duchownego w Drohiczynie i Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Jest zapraszany na konferencje w kraju, a także do Izraela, Anglii, Włoch, Stanów Zjednoczonych.
Jest zastępcą redaktora naczelnego „Niedzieli” i jej delegatem ds. Europy Zachodniej i Bliskiego
Wschodu. Redaguje „Wiadomości Diecezjalne. Pismo Urzędowe Kurii Diecezjalnej w Drohiczynie”. Autor trzech książek i ponad 300 artykułów z dziedziny życia Kościoła, biblistyki oraz judaistyki.
Został odznaczony Medalem Powstania w Getcie Warszawskim, Krzyżem Papieskim Diecezji Drohiczyńskiej oraz godnością kanonika nadliczbowego Drohiczyńskiej Kapituły Katedralnej.
http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/wiadomosci/56043.1,Ks_Pawel_Rytel_Andrianik_nowym_rzecznikiem_Episkopatu.html

Komentarz

• Przy okazji link do WSI24, coby się każdy sam przekonał, jak tam księdza przedstawiają
    http://www.tvn24.pl/ks-pawel-rytel-andrianik-nowym-rzecznikiem-episkopatu,549816,s.html
  • Współpracownik Radia Maryja
    http://wpolityce.pl/kosciol/255454-ks-pawel-rytel-andrianik-nowym-rzecznikiem-episkopatu-polski

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Hohoho! Dwa doktoraty, poliglota i - co ważne - uczeń bp. Dydycza
    :)
    Faktycznie Dudopodobny.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • jeśli od bp Dydycza to zapowida sie nieźle
    p.s.
    licencjusz? - jest takie słowo na okreslenie stopnia naukowego?
    bardziej na imię mi pasuje niz tytuł

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • Kurcze fikon, dudopodobieństwo bardzo duże. Niech Mu idzie na zdrowie. I nam.
  • no proszę:
    Ks. Rytel-Andrianik przytoczył też słowa jednego z hierarchów
    "Musimy uczyć się przekazu Ewangelii w 140 znakach, bo tyle mieści Twitter".
    Dzielimy zatem Ewangelię na "ćwierki".
  • marniok
    licencjusz? - jest takie słowo na okreslenie stopnia naukowego?
    [/quote ="podkreślenie P.A.]
    Ks. Paweł Rytel-Andrianik jest (...)
    mistrzem w studiach orientalnych
    ,
    nauczycielem tytularnym
    w zakresie Bibli
    To przecież kalki z "master of science/art" i "docente titulare". To pierwsze to odpowiednik magisterium, a drugie spotkałem u włoachów ale nie wiem co znaczy....
  • romeck
    no proszę:
    Ks. Rytel-Andrianik przytoczył też słowa jednego z hierarchów
    :
    "Musimy uczyć się przekazu Ewangelii w 140 znakach, bo tyle mieści Twitter".
    Dzielimy zatem Ewangelię na "ćwierki".
    Księga Przysłów, wszystko już było.
    ;)
  • Pochodzenie poprawne, wykształcenie i CV niczego sobie.
    Możliwe, że wierzący.
    Czyżby czyścili Epidiaskop z kapusiów, korka worka i rozporka?
  • qiz
    ..........czyżby czyścili Epidiaskop z kapusiów, korka worka i rozporka?
    A kto sa ci ONI znaczy się czyściciele? Bo jak to samoróbka to kiepsko raczej wyjdzie.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Nawet wcześniej.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Zbierał świadectwa słuchaczy RM o ratowaniu Żydów przez Polaków podczas niemieckiej okupacji. To była ogromna, mrówcza praca.
    Kto ją teraz dokończy?
    image
    *
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• celnik.mateusz
    fatuswombatus
    :
    A kto sa ci ONI znaczy się czyściciele?
    Zdaje się, że od 2000 lat są to Ojciec, Syn i Duch Św. Chyba że coś się zmieniło.
    Trójca Świeta, sama na chama, się nie wpycha człowiekom w serca i duszę. Trzeba chcieć. A nawet gdy człowieka najdzie to człowiek wolę ma wolną i robi co chce......
    Więc ja się pytam: kim są ci ONI co to rzecznika wybrali? A może kto głosował przeciw ale się dostosował do innych by większej siary nie zrobić.

• celnik.mateusz
    .......... ale chyba Kolega nie docenia mocy, płynącej z łaski..
    Jak na tak daleką znajomość to ja nawet nie "chybowałbym" czegokolwiek o koledze
    Ale widac kolega wię więcej.

• celnik.mateusz
    Oczywiście, że Pan Bóg nie gwałci wolnej woli, ale chyba Kolega nie docenia mocy, płynącej z łaski.
    Tylko, RZE Konferencja Biskupów Polski (KEP) jak organ czysto administracyjny, nie podlega asystencji Ducha Św., przynajmniej tak, jak to jest rozumiane przy wyborze biskupa Rzymu, a tam różni byli wybierani, nawet niewierzący się zdarzyli... KEP jest jakby obok struktury kościelnej (diecezjalnej).
    Poza tym - ty tylko... rzecznik. (Niczego  mu nie ujmując.)
  • I chyba bardziej  - anioł stróż!
  • U mnie w parafii dają nowego proboszcza. Spora zmiana dla robotniczo-blokowiskowej parafii. Księdza pułkownika zastępuje czterdziestokilkuletni kapłan z doktoratem, który kierował jedną z warszawskich "neońskich" parafii. Od jakiegoś czasu mniej miętką linię mają nasi pasterze (i mniej przyziemną).
  • agent
    U mnie w parafii dają nowego proboszcza. Spora zmiana dla robotniczo-blokowiskowej parafii. Księdza pułkownika zastępuje czterdziestokilkuletni kapłan z doktoratem,
    Ech zamarzyło mi się to samo w Twojej byłej czyli w mojej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.