Skip to content

Papież Franciszek nieroztropny - Światowe Dni Młodzieży w Rio de Janeiro

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Ze strachu truchleję. Normalnie kusił los. Ten tłum go kiedyś rozniesie. Ochrona była bezradna.
"Ta atmosfera serdecznego przyjęcia Papieża, który pochodzi z tego kontynentu daje nam się we znaki
– powiedział o. Piotr Dettlaff CSsR."
Niech Pan Bóg chroni papieża Franciszka od wszelkiego złego
+++
Transmisja w TvTrwam.
Jan Paweł II też taki był. Do zamachu na niego.
The author has edited this post (w 22.07.2013)

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

Komentarz

• W Roku Wiary niesłychanie ważne jest, abyśmy nie zapomnieli, że ta pielęgnowana w sercu wiara jest ważna. Nie wolno zaniechać wyznawania, manifestowania, radowania, niesienia Chrystusa i pokazywania wszystkim mocy Kościoła, która polega na odważnym wyznawaniu. W tym sensie Rok Wiary jest jeszcze bardziej uwypuklony
    – zaznaczył ks. prof. dr hab. Jan Perszon.
    W kolejnych dniach następca św. Piotra uda się do narodowego sanktuarium maryjnego w Aparecidzie. Spotka się także z ks. biskupami Ameryki Łacińskiej.
    Ks. Jan Czujak werbista, który od 25 lat posługuje na tym kontynencie podkreśla, że kościół brazylijski jest młody, biedny i na dorobku.
    -
    To
    kościół, gdzie katecheci często nie są opłacani. Przeważnie to są wolontariusze, którzy nie mają za dużo wiedzy, jeżeli chodzi o znajomość prawd wiary. Ale jest w nich chęć pomocy, chęć podzielenia się wiarą z tymi, którzy jeszcze bardziej jej potrzebują. To jest młody kościół. Dla tego biednego i młodego kościoła Papież, który pochodzi z kontynentu latyno -amerykańskiego, który otwiera się do biednych jest Papieżem pełnym nadziei
    – zaznaczył ks. Jan Czujak.
    Dlatego ksiądz Czujak oczekuje, że podróż apostolska Franciszka będzie miała podobny wydźwięk jak, jedna z pielgrzymek Jana Pawła II do Polski.

Przypominają mi się słowa Jana Pawła II, który w Warszawie powiedział: „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi”. Oczekujemy, że słowa papieża Franciszka, żeby ci młodzi z latynoskiej ziemi poszli i głosili Ewangelię całemu światu miały taką samą siłę jak słowa Papieża Jana Pawła II.  Duch zstąpił i odnowił oblicze polskiej ziemi. Oczekujemy, że to samo stanie się po tych dniach dzięki słowom Papieża Franciszka
    – powiedział ks. Jan Czujak.
    Ks. prof. Paweł Góralczyk, teolog moralista akcentuje, że papież Franciszek niesie nowy powiew wiary i entuzjazmu dla Chrystusa i to zafascynowanie się Bogiem chce przekazać młodzieży.

Papież chce przekazać młodzieży to, żeby nie wstydziła się wyznawania wiary i świadczenia o Chrystusie, ale również żeby była apostołem na współczesne czasy. Tak aby zafascynowała innych możliwością świadczenia o Chrystusie; żeby pokazywała jak dzisiaj być chrześcijaninem, jak urzeczywistniać dzisiaj wiarę. Myślę, że Papież, który jest zafascynowany prostym stylem życia i ubóstwem Chrystusa przeniesie na młodzież swoją wiarę i entuzjazm
    – powiedział ks. prof. Paweł Góralczyk.
    Organizatorzy spodziewają się przybycia około 2,5 miliona uczestników Światowych Dni Młodzieży. Centralnym punktem spotkania będzie niedzielna Msza Święta pod przewodnictwem Ojca Świętego. Na koniec Papież Franciszek powie, gdzie odbędzie się następne spotkanie młodych. Wszystko wskazuje na to, że tym razem będzie to Kraków.
    Transmisję z pielgrzymki przeprowadzi Radio Maryja i TV Trwam.
    RIRM

*

*

• W mym dawnym kościele parafialnym na Powązkach ( pod przewodem śp. księdza Niedzielaka ( zamordowany) a potem śp.ks. Króla( Smoleńsk) przebywała czas jakiś grupa młodych księży z Brazylii. Ciemnowłosi, brązowoocy, ciekawsko rozglądający się. Największe ich zdumienie budziła taca. I to, że ludzie kładą tam pieniądze. Rzekli, że u nich nie ma czegoś takiego, bo ludziska tak okrutnie biedne, że nawet grosiki są dla nich majątkiem.
    A papież baaardzo ufnym jest. Niech Go Bóg strzeże.
    The author has edited this post (w 23.07.2013)
  • Rio już wrze, a papież szczęśliwy

Czołówki wszystkich miejscowych gazet, a także programy informacyjne stacji radiowych i telewizyjnych, pokazują radosną twarz Ojca Świętego i euforyczne powitanie, które zgotowali mu wczoraj Brazylijczycy. Sporo komentarzy pozostało oczywiście po sposobie zabezpieczenia trasy przejazdu Papieża z lotniska, zwłaszcza tych momentów, gdy kolumna samochodów towarzysząca Franciszkowi utknęła w korku w drodze do rezydencji prezydent Brazylii.
    Tekst pochodzi ze strony
    http://pl.radiovaticana.va/news/2013/07/23/papie%C5%BC_odpoczywa,_rio_ju%C5%BC_wrze%E2%80%93_korespondencja_naszego_wys%C5%82annika/pol-713123
    strony Radia Watykańskiego
    Po drodze Franciszek pozdrawiał przez otwarte okno zgromadzonych. Pojawiły się jednak problemy. Na trasie przejazdu zabrakło kordonów policji, w niektórych miejscach nie zatrzymano normalnego ruchu. Prawdopodobnie z tego powodu prowadzący kolumnę samochód zjechał w pewnym momencie na niewłaściwy pas jazdy i utknął między miejskimi autobusami. Brak wystarczających sił policyjnych spowodował wprost inwazję zebranych na ulicy ludzi na papieski samochód. Zapanował totalny chaos, a niezrażony niczym Papież pozdrawiał w tym czasie tych, którym udało się przedrzeć przez osobistą ochronę Franciszka aż do otwartego w samochodzie okna.
    Gdy kolumnie udało się z dużym opóźnieniem dojechać do katedry, Papież przesiadł się do otwartego samochodu, który normalnie służy mu w czasie środowych audiencji na Placu św. Piotra w Watykanie. Na tym odcinku przejazdu Franciszek wielokrotnie zatrzymywał się, by podnieść i ucałować podawane mu małe dzieci. Na ostatnim etapie przejazdu ponownie przesiadł się do zamkniętego samochodu, a następnie do wojskowego śmigłowca, którym odleciał bezpośrednio do rezydencji prezydent Dilmy Rousseff. Tam, w obecności licznej delegacji przedstawicieli władz i korpusu dyplomatycznego Papież wygłosił swoje pierwsze oficjalne przemówienie. Podkreślił w nim m.in., że Chrystus ufa młodzieży i powierza jej przyszłość swojej misji. Prosił o empatię niezbędną do nawiązania dialogu z przyjaciółmi.
    Nie byłoby Światowych Dni Młodzieży, gdyby nie było rzeszy wolontariuszy. Niektórzy z nich przybyli do Rio de Janeiro kilka miesięcy temu, by wspomóc miejscowy Kościół i służby publiczne w przeprowadzeniu tego jakże skomplikowanego logistycznie przedsięwzięcia. Wśród wolontariuszy nie brakuje Polaków.:
    „Wolontariusze mają codziennie bardzo dużo ważnych zadań – wyjaśnia jedna z nich, Paulina Puchacz. – Każdy wolontariusz jest tutaj bardzo potrzebny. Muszą np. stać przy punktach informacyjnych, by wskazywać drogę pielgrzymom i ludziom, którzy tutaj przychodzą na spotkania z Papieżem i Drogę Krzyżową. Musza także obsługiwać lotniska, kiedy przybywają nowi pielgrzymi. Tłumaczą im, gdzie śpią, prowadzą do miejsc zakwaterowania. Wiadomo, my jesteśmy tu dłużej niż pielgrzymi, znamy miasto, bardziej się orientujemy. Wolontariusze rozdają też pakiety pielgrzyma. Jest tam książka liturgiczna, przewodnik po Rio, czapka, specjalny termos na wodę, który można uzupełniać. Jest tam też krzyżyk i koszulki, w kolorach do wyboru, niebieska, zielona albo żółta”.
    (...)
    Tekst pochodzi ze strony
    http://pl.radiovaticana.va/news/2013/07/23/papie%C5%BC_franciszek_ju%C5%BC_na_brazylijskiej_ziemi/pol-713048
    strony Radia Watykańskiego
    +++
    The author has edited this post (w 23.07.2013)

*

*

• No nie mogę na to patrzeć.
    Normalnie kusi los.
    A może to nam brak ufności?
    Ale podziwiam papieża Franciszka.
    +++
    Relacja w RM i Tv Trwam.
    teraz - XXVIII Światowe Dni Młodzieży w Rio de Janerio. Wizyta na osiedlu Varginha w dzielnicy Manguinhos
    22:35XXVIII Światowe Dni Młodzieży w Rio de Janerio. Ceremonia powitania Ojca św. Franciszka przez młodzież na plaży Copacabana

*

*

• Anno:
    Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę. Wiedzie mnie po właściwych ścieżkach przez wzgląd na swoje imię. Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną. Twój kij i Twoja laska są tym, co mnie pociesza. Stół dla mnie zastawiasz wobec mych przeciwników; namaszczasz mi głowę olejkiem; mój kielich jest przeobfity. Tak, dobroć i łaska pójdą w ślad za mną przez wszystkie dni mego życia i zamieszkam w domu Pańskim po najdłuższe czasy.
    Jeśli Bóg z nami to któż przeciwko nam?

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Tu można obejrzeć:
    https://watch.netvi.tv/
    The author has edited this post (w 25.07.2013)

*

*

• Podano mu z tłumu Yerba mate. No wziął i wypił.
    Cały czas mam w pamięci Jana Pawła II. Też taki był do zamachu.

*

*

• Dziś Ojciec Święty Franciszek wraz z młodzieżą
    przybyłą na ŚDM odmówi modlitwę Anioł Pański z balkonu Pałacu Arcybiskupiego w Rio de Janeiro.
    Później zaplanowana jest Droga Krzyżowa na plaży Copacabana.
    Transmisja w Radiu Maryja i TV Trwam.

*

*

• Też oglądałam i truchlałam. Ale Papież jest rozpromieniony, zachwycony.
    Nie wiem, chyba nie jest to nieroztropność, tylko miłość, która nie chce znać żadnych ograniczeń. Pojechał tam okazać tym ludziom miłość Chrystusa, a nie nieufność i lęk. Najwyraźniej papież zupełnie się nie boi - ale prosi też, żeby się za niego modlić.

Natomiast ochrona... Cóż, panowie mają hardcore, ale mniej więcej wiedzieli, że nie będzie łatwo
    :)
    Taka robota. Zresztą widać, że ten nastrój radości im się też udziela, można to czasem zaobserwować, gdy się uśmiechają - co wygląda naprawdę niecodziennie.

Dzisiaj Droga krzyżowa
  • Następne Dni Młodzieży w Krakowie?
    Wszystko na to wskazuje
    Decyzja zostanie ogłoszona jutro.
  • No i jest. Papież właśnie ogłosił: następne Światowe Dni Młodzieży w Krakowie 2016
  • KAnia
    następne Światowe Dni Młodzieży w Krakowie 2016
    O Boże! Dajesz nam drugą szansę.
    +++
  • Będzie dokładnie ćwierć wieku po Częstochowie.
    +++
  • Hurra!

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • No i jest. Papież właśnie ogłosił: następne Światowe Dni Młodzieży w Krakowie 2016
    Jak to dobrze, że prezydent Andrzej Duda będzie witał Ojca Świętego w Polsce. Tak bardzo chciałam, żeby to nie był BK.
    +++

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • Oraz jeszcze inny premier Elu, prawda? To nie jest zbyt wygórowane żądanie...
    +++
  • mmaria
    Oraz jeszcze inny premier Elu, prawda? To nie jest zbyt wygórowane żądanie...
    +++
    Inny będzie z całą pewnością

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • :D

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.