Skip to content

Ojej, a Białystok to tak źle ?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Napisał Kukiz tekst, może fajny, może nie, ale mnie zastanowiło jedno, cytat całości:
DRODZY (bo w ogromnej mierze funkcjonujący za kasę wyciąganą przez gangsterkę PO-wską z naszych kieszeni na rządowe reklamy) funkcjonariusze-propagandziści TVN i Gazety Wyborczej ....
Chcę Wam uświadomić, że istnieje możliwość pokonania odległości ok.500 km w linii prostej (Gdańsk-Lubin) w czasie jednej godziny.
Samolot. Można.
Zapytajcie Miszczaka albo Michnika
Emotikon smile
. Dla chłopaków to taksówka. Dla mnie wydarzenie.
W Lubinie jest lotnisko.Cena za lot to niewiele wyższa kwota niż podróz 5-cio osobowej Rodziny Waszym umiłowanym Pendolinem.
Mogłem pogodzić i pracę zarobkową i debatę.Wasi Prezesi nie taką kase wydają na zakupy kosmetyków dla swoich żon. Nie wciskajcie ludziom kitu, że coś kombinuję. Kombinujecie WY- partycypanci łatwego życia za nasze pieniądze. Autorzy programów o ośmiorniczkach w sosie szampańskim, gwiazdach na lodzie i szczawiu po bretońsku (podanym na gorącym talerzu przez muchofila).
Chciałem debaty na warunkach OBYWATELSKICH. Bez ustawek, doradców, propagandy. Wy w życiu się na to nie zgodzicie. W życiu nie zgodzicie sie na Państwo Obywatelskie. Bo Wy jesteści (któraś tam) władza
Emotikon smile
.
Znam Was doskonale. Od 30 lat. Obserwuję Wasze "kariery". Wasze salony, warszawskie Monako, bufonadę, rauty. Wasze dwory. Waszą butę. Waszą "lepszość". 3/4 z Was wstydzi sie Białej Podlaskiej, Białegostoku, Lublina, Zamoscia... Przepięknych, kochanych, POLSKICH klimatów... Wy "warszawiaki" jesteście !
Emotikon smile
MWZWM
Emotikon smile
... Za kasę całą rodzinną tradycję sprzedacie. Swoje szlachetne chłopstwo, dume Przodków....Szukacie żydowskich, szlacheckich, holenderskich czy Bóg wie jakich korzeni (byle nie Białostockich) i zrobicie wszystko by spłacić kredyty za mieszkanie w W-wie
Emotikon smile
Słuchajcie , funkcjonariusze propagandy:
istnieje możliwość pokonania 500 km samolotem w ciągu jednej godziny. Debata jest możliwa. Bronisław sie jej boi. I płaci Wam za to, żebyście połaczyli sie z nim w bulu. Miłej porannej jajecznicy Wam życzę, wyrobnicy
To establiszment uważa Białystok (bo jak Kukiz pisze to raczej wie), za jakiś wielki obciach, tak ? A to zabawne, bo my sobie zupełnie z tego nie zdajemy sprawy. Generalnie to my chyba mało zdajemy sobie sprawę, ze wszystkiego. Np. w Białymstoku zupełnie nie ma kompleksu Warszawy (bo niekóre regiony mają, albo wyższości, albo niższości). Generalnie Warszawa jest traktowana jaki taki drugi dom, najlepiej znane miasto wśród nas, po Białymstoku (biznes, praca, znajomi, a bo blisko, a lotnisko, a bo zoo, a bo zakomuny się jeżdziło). U nas nie ma powiedzienia "krawaciarz", "cwaniak Warszawiak" itp., z Warszawy to z Warszawy. Białystok prowincja, Warszawa stolica, OK, jakaś hierarchia być musi, no i co ? I to jest autentyczne, mimo że Białystok to klasyczne wiejskie miasto (odkąd 50 % żydowskiego społeczeństwa wywiało), to jakoś nigdy nie powstał nadmierny kompleks prowincji. Albo inaczej, pogodzenie z pewną naturalną prawidłowością, bez wartościowania. Trochę martwi nas bieda, którą niestety coraz bardziej widać, ale 90 % mieszkańców regionu nie zamieniła by się na życie gdzie indziej w Polsce (ci co chcieli to już wyjechali). No chyba, że zagranicę. A to nowoczesne Polska pseudowarszawska (żeby nie obrażać Warszawiaków) tak na nas patrzy ? Zabawne. Nawet nie jestem w stanie się oburzyć, zasmucić, zawstydzić, czy cokolwiek.

Komentarz

• E, tam Białystok, Kukiz nie jest na bieżąco.  Dla saloonu symbolem obciachu jest teraz Podkarpacie. Cuś jak dla nas Buda Ruska.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • jednak jestes optymista Jorge. uwierzylabym ci gdybym nie widziala dziesiatkow przypadkow z prowicnji, ktorzy niby to kochaja i sa dumni ale w zetknieciu z Warszawka lub innym Krakowkiem zachowuja sie jak chocholy.
    coz, prawda jest taka, ze lud potrzebuje snobizmu, potrzebuje blichtru. ale ww potrzeby bez mocnych korzeni produkuja Marcinkiewiczow.

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.