Tadeusz Kukiz - R.I.P.
Nie żyje działacz kresowy Tadeusz Kukiz. Ojciec Pawła Kukiza
koz14.05.2015 17:36
Tadeusz Kukiz
(Fot. Łukasz Giza / AG)
W czwartek zmarł Tadeusz Kukiz, polski lekarz, popularyzator historii i kultury Kresów. Miał 83 lata. Prywatnie to ojciec Pawła Kukiza, niedawnego kandydata na prezydenta RP.
"Zmarł tata naszego przyjaciela, prawdziwy patriota, Kresowianin, dzielny człowiek... Poprosimy o modlitwę" - taki wpis pojawił się na oficjalnym profilu na Facebooku
Pawła Kukiza
, który już pod koniec swojej kampanii wyborczej przerwał ją właśnie ze względu na chorobę ojca. Poinformował o tym na FB. "Osoby wierzące proszę o modlitwę w intencji zdrowia mojego taty. Wiem, że modlitwa bardzo pomaga, a ja strasznie chciałbym, żeby był świadkiem naszego sukcesu, bo w ogromnej mierze jest jego współtwórcą. Dziękuję wam" - napisał Kukiz na Facebooku.
Swojemu ojcu za patriotyczne wychowanie dziękował również na niedzielnym wieczorze wyborczym zorganizowanym w Lubinie.
Tadeusz Kukiz był lekarzem, przez prawie trzydzieści lat kierował oddziałem chorób wewnętrznych w szpitalu w Niemodlinie i kierował tamtejszym Kołem Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Jest też popularyzatorem historii i kultury Kresów, aktywnie działał w Związku Sybiraków. Był członkiem Towarzystwa Przyjaciół Książki w
Opolu
i Koła Miłośników Ekslibrisu we
Wrocławiu
. W roku 2012 został uhonorowany przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis", rok później został laureatem XII edycji Nagrody IPN Kustosz Pamięci Narodowej.
x x x
The author has edited this post (w 14.05.2015)
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
+++
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
+++
The author has edited this post (w 14.05.2015)