Skip to content

Tadeusz Kukiz - R.I.P.

edytowano March 2015 w Forum ogólne

Nie żyje działacz kresowy Tadeusz Kukiz. Ojciec Pawła Kukiza

koz
14.05.2015 17:36
Tadeusz KukizTadeusz Kukiz
(Fot. Łukasz Giza / AG)
W czwartek zmarł Tadeusz Kukiz, polski lekarz, popularyzator historii i kultury Kresów. Miał 83 lata. Prywatnie to ojciec Pawła Kukiza, niedawnego kandydata na prezydenta RP.
"Zmarł tata naszego przyjaciela, prawdziwy patriota, Kresowianin, dzielny człowiek... Poprosimy o modlitwę" - taki wpis pojawił się na oficjalnym profilu na Facebooku
Pawła Kukiza
, który już pod koniec swojej kampanii wyborczej przerwał ją właśnie ze względu na chorobę ojca. Poinformował o tym na FB. "Osoby wierzące proszę o modlitwę w intencji zdrowia mojego taty. Wiem, że modlitwa bardzo pomaga, a ja strasznie chciałbym, żeby był świadkiem naszego sukcesu, bo w ogromnej mierze jest jego współtwórcą. Dziękuję wam" - napisał Kukiz na Facebooku.
Swojemu ojcu za patriotyczne wychowanie dziękował również na niedzielnym wieczorze wyborczym zorganizowanym w Lubinie.
Tadeusz Kukiz był lekarzem, przez prawie trzydzieści lat kierował oddziałem chorób wewnętrznych w szpitalu w Niemodlinie i kierował tamtejszym Kołem Polskiego Towarzystwa Lekarskiego. Jest też popularyzatorem historii i kultury Kresów, aktywnie działał w Związku Sybiraków. Był członkiem Towarzystwa Przyjaciół Książki w
Opolu
i Koła Miłośników Ekslibrisu we
Wrocławiu
. W roku 2012 został uhonorowany przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis", rok później został laureatem XII edycji Nagrody IPN Kustosz Pamięci Narodowej.
x x x
The author has edited this post (w 14.05.2015)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.