Myśleli, że Go kupią...
Wieszcz nie przyjął nagrody od Gronkiewicz-Waltz.
Jarosław Marek Rymkiewicz został wyróżniony podczas 8. edycji Nagrody Literackiej m.st. Warszawy. Jednak nagrody tej polski poeta nie przyjął, uzasadniając to zachowaniem prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz po śmierci polskiej delegacji pod Smoleńskiem 10 kwietnia 2010 r. Wysokość nagrody, z której zrezygnował Rymkiewicz to 100 tysięcy złotych.
–
Wypisuję się z tego państwa, to nie jest moje państwo, nie chcę mieć z nim nic wspólnego
– oświadczył w rozmowie z Joanną Lichocką na antenie telewizji Republika.
– To jest państwo niewolników Rosji i Niemiec. Państwo wolnych Polaków jest w naszych marzeniach
– tłumaczył.
„Dziękuję jurorom za uznanie dla mojej twórczości. Nie przyjmuję tej nagrody.
Nie chcę i nie mogę być laureatem nagrody, której patronuje Hanna Gronkiewicz-Waltz – ze względu na jej postępowanie po zamachu w Smoleńsku
“
- napisał Jarosław Marek Rymkiewicz w swoim oświadczeniu, do którego dotarł portal niezalezna.pl.
http://niezalezna.pl/66404-rymkiewicz-nie-przyjal-nagrody-od-gronkiewicz-waltz-powod-jej-postepowanie-po-smolensku
Jarosław Marek Rymkiewicz został wyróżniony podczas 8. edycji Nagrody Literackiej m.st. Warszawy. Jednak nagrody tej polski poeta nie przyjął, uzasadniając to zachowaniem prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz po śmierci polskiej delegacji pod Smoleńskiem 10 kwietnia 2010 r. Wysokość nagrody, z której zrezygnował Rymkiewicz to 100 tysięcy złotych.
–
Wypisuję się z tego państwa, to nie jest moje państwo, nie chcę mieć z nim nic wspólnego
– oświadczył w rozmowie z Joanną Lichocką na antenie telewizji Republika.
– To jest państwo niewolników Rosji i Niemiec. Państwo wolnych Polaków jest w naszych marzeniach
– tłumaczył.
„Dziękuję jurorom za uznanie dla mojej twórczości. Nie przyjmuję tej nagrody.
Nie chcę i nie mogę być laureatem nagrody, której patronuje Hanna Gronkiewicz-Waltz – ze względu na jej postępowanie po zamachu w Smoleńsku
“
- napisał Jarosław Marek Rymkiewicz w swoim oświadczeniu, do którego dotarł portal niezalezna.pl.
http://niezalezna.pl/66404-rymkiewicz-nie-przyjal-nagrody-od-gronkiewicz-waltz-powod-jej-postepowanie-po-smolensku
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Niech mu Pan Bóg błogosławi. +++
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
dzisiaj imieniny Jarosława Marka
Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
Nagrody rzeczowe nie są przewidziane, choć można by jakie piwo wypić.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
The author has edited this post (w 26.04.2015)
1. wysoce inteligentny
2. wysoce wykształcony
3. ojciec wielu dzieciom
4. zaangażowany katolik
5. szczery patriota
A serio - po prostu nie siedzimy w duszach bliźnich. Jednego człowieka może uwieść jedno a drugiego co inne. Ważne by w końcu przejrzeć na oczy.