Skip to content

Myśleli, że Go kupią...

Wieszcz nie przyjął nagrody od Gronkiewicz-Waltz.
Jarosław Marek Rymkiewicz został wyróżniony podczas 8. edycji Nagrody Literackiej m.st. Warszawy. Jednak nagrody tej polski poeta nie przyjął, uzasadniając to zachowaniem prezydent stolicy Hanny Gronkiewicz-Waltz po śmierci polskiej delegacji pod Smoleńskiem 10 kwietnia 2010 r. Wysokość nagrody, z której zrezygnował Rymkiewicz to 100 tysięcy złotych.

Wypisuję się z tego państwa, to nie jest moje państwo, nie chcę mieć z nim nic wspólnego
– oświadczył w rozmowie z Joanną Lichocką na antenie telewizji Republika.
– To jest państwo niewolników Rosji i Niemiec. Państwo wolnych Polaków jest w naszych marzeniach
– tłumaczył.
„Dziękuję jurorom za uznanie dla mojej twórczości. Nie przyjmuję tej nagrody.
Nie chcę i nie mogę być laureatem nagrody, której patronuje Hanna Gronkiewicz-Waltz – ze względu na jej postępowanie po zamachu w Smoleńsku

- napisał Jarosław Marek Rymkiewicz w swoim oświadczeniu, do którego dotarł portal niezalezna.pl.
http://niezalezna.pl/66404-rymkiewicz-nie-przyjal-nagrody-od-gronkiewicz-waltz-powod-jej-postepowanie-po-smolensku

Komentarz

• I to jest WIADOMOŚĆ a nie jakieś obłudne nekrologi!

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • To jest coś. Taka postawa to potęga.
    Niech mu Pan Bóg błogosławi. +++
  • fatuswombatus
    I to jest WIADOMOŚĆ a nie jakieś obłudne nekrologi!
    Nekrologi mogą być obłudne byle zejście było prawdziwe.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Człowiek starej daty więc nie wie co to trolowanie. Należało przyjąć i od razu przekazać ją np. na fundację filmu o Smoleńsku.
  • "Smoleńsk" powstanie i bez tego, a ten gest zostanie w pamięci. Mocniej ich nie mógł chlasnąć. Chwała Mistrzu!
  • Chwała!

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • potrójna okoliczność świętowania
    dzisiaj imieniny Jarosława Marka

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • mmaria
    Mocniej ich nie mógł chlasnąć.
    Przekazując pieniądze na film o Smoleńsku chlasnąły bardziej.
  • Podejrzewam, że by po prostu mu nie wypłacili tej nagrody, zasłaniając się jakimś kruczkiem w regulaminie.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Mhm... bardzo to w ich stylu, fakt.
  • Dziwne; Najki wziął, a to też stówka tyle że od Michnika
  • Ale to było w 2003, jak mawiał Józio Oleksy - zupełnie inna optyka!
  • przemk0
    Ale to było w 2003,
    Właśnie.
  • przemk0
    Ale to było w 2003, jak mawiał Józio Oleksy - zupełnie inna optyka!
    Duprawdy? Przyznam że czuję się zrelaksowany takimi enuncjacjami. Wątpliwości można było mieć w 1989, może w 1991. Ale dorosły człowień w 2003 wiedział już dokładnie, co to Agora a co Michnik.
  • To co powiesz o dorosłym człowieku, który pewnych rzeczy nie wiedział AD 2003 a AD 2015 już wiedział?
    Nagrody rzeczowe nie są przewidziane, choć można by jakie piwo wypić.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Każdy człowień ma prawo do rozwoju. Tak więc jeśli ktoś nie wiedział a się dowiedział, to dobrze. Tem niemniej z Ryma była AD 2003 beczka śmiechu w kołach prawicowych. Ja się nie przyłączałem, bo uwarzam rze stówka to jest coś.
  • Zwłaszcza w przesławnym Roku Pańskim 2003, kiedy się wydawało, że już gorzej być nie może.

• Szturmowiec.Rzplitej
    przemk0
    :
    Ale to było w 2003, jak mawiał Józio Oleksy - zupełnie inna optyka!
    Duprawdy? Przyznam że czuję się zrelaksowany takimi enuncjacjami. Wątpliwości można było mieć w 1989, może w 1991. Ale dorosły człowień w 2003 wiedział już dokładnie, co to Agora a co Michnik.
    No wiesz, Ignac, owo rozumienie bywa mocno indywidualne. Ja na ten przykład znam pewnego pana wysoce inteligentnego i wykształconego, ojca wielu dzieciom, zaangażowanego katolika i szczerego patriotę, który jeszcze w okolicach roku 2010 oddawał swój czas, swoja pracę i swoje dobre imię pewnemu moskiewskiemu psychopacie obwiązanemu wstążeczką. Dasz wiarę?
    The author has edited this post (w 26.04.2015)

• Dziwna to administracja, co w jednym wątku zniechęca do przysrywek osobistych, a w drugim sama się nimi trudni.
  • Które z owych określeń jest przysrywką osobistą?
    1. wysoce inteligentny
    2. wysoce wykształcony
    3. ojciec wielu dzieciom
    4. zaangażowany katolik
    5. szczery patriota
    A serio - po prostu nie siedzimy w duszach bliźnich. Jednego człowieka może uwieść jedno a drugiego co inne. Ważne by w końcu przejrzeć na oczy.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.