Skip to content

Genealogia rodu J. i L. Kaczyńskich

edytowano March 2015 w Forum ogólne
... od VII wieku. Robi wrażenie.
http://genealogia.okiem.pl/kaczynski_przodkowie.htm
Jesli tak jest - to powinien być temat dla wSieci - w formie wywiadu z J. Kaczyńskim- w najbliższym numerze.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

• Nu nu, gdyby był tenże Jarosław solidnym snobem, mógłby zaczynać przemówienia: Jak już pisał mój śp. Dziadek Andrzej Frycz Modrzewski, Rzeczpospolita stanowczo wymaga naprawy, panie tego!
  • Mania
    Jesli tak jest - to powinien być temat dla wSieci - w formie wywiadu z J. Kaczyńskim- w najbliższym numerze.
    Zdaje się, że w dość oczywisty sposób tak jest. Rzut oka na tę tabelkę wystarcza: Nazwisko Kaczyński znika w niej w XVIII w., a potem się okazuje, że jakowyś Olszowski to był arystokrata, ergo jego dziadami musieli być wszyscy możliwi książęta i cesarze. Gdyby szukać wywodu Baracka Obamy, to by się to w dużej części pokrywało, bo wspólnym dziadkiej obu panów był książę Mieszko.
  • Łoj niedopsz! Wyjszło, że dziaduniem Jarla Palownika jest nawet wszechwładny palatyn Sieciech!!!
    A nawet, jak twierdzi legenda tego ostatniego - "
    Potężny książe pogański siedzący na Wiślech
    "
  • [Min., Bon., Nies., PSB., Teki, KK., Bork., Kos., Koj., KEK, 
    Herbarz Witebski
    Malewski Cz., Rody szlacheckie...
    Kiryk F., Mielec – studia i materiały z dziejów miasta i regionu...
    Rocznik Towarzystwa Heraldycznego we Lwowie, t. III
    Słownik Historyczno-Geograficzny Województwa Krakowskiego
    Semkowicz, Wywody Szlachectwa ...
    Spis szlachty królestwa polskiego 1851...
    Kaczmarek A. Słownik biograficzny Warmii, Mazur i Powiśla ...
    Korespondencja Jana Bohdana Zaleskiego, Lwów 1900
    Brzóska A., Podzambrowscy przodkowie Jarosława i Lecha Kaczyńskich, Verbum Nobile, 2009
    Kurtyka J., Latyfundium Tęczyńskie
    Krzepela I., Księga rozsiedlenia ...
    www.stankiewicz.e.pl]

Bogu dzięki, że cokolwiek z tych źródeł ocalało. Nie na darmo ruskie kradli nasze archiwa, c'nie?Myslę, że kagiebista wiedział kogo zabija.
    The author has edited this post (w 25.02.2015)

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • O.T. Ignac, wchodzisz normalnie na ec? Bo u mnie strona główna jest niedostepna
    :(

• Dziwne, u mnie działa!
    A zaś normalnie wchodzę na Forum prosto do Forum Ogólnego, ło na skróty, tędy:
    http://ec.mixxt.pl/networks/forum/category.91159
  • Pepin Mały robi wrażenie, lepiej jak cesarz Walensa
    ;)

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Szturmowiec.Rzplitej
    Dziwne, u mnie działa!
    A zaś normalnie wchodzę na Forum prosto do Forum Ogólnego, ło na skróty, tędy:
    http://ec.mixxt.pl/networks/forum/category.91159
    Mmarii też nie otwiera się Strona Główna. Ciekawe jak u reszty Forumowiczów?
    Dobrze, że można wejść przez F.Ogólne...

• U mnie wszystko działa jak trzeba.
  • Przychodzi informatyk do lekarza i mówi: boli mnie wątroba.
    A lekarz na to: Doprawdy? U mnie wszystko w porządku.
    U mnie wszystko w porządku.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • A ja wywodzę swój ród, po mieczu, od samego Adama!

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • Piękna ta genealogia, ale też u nas szlachcic (i nie-szlachcic też) może dość podobną wywodzić. Grunt, że JW Kaczyński nie stroi się w cudze piórka jak pewien Komorowski, ktory sugeruje (a przynajmniej nie zaprzecza) jakoby był herbu Korczak i do tego hrabia.
    Tak a propos Fatuswombatusa - to chyba Makuszyński gdzieś pisał, iż pewien szlachcic chełpił się, że Ewa z Raju była de domo Pierożyńska.
    A tu jeszcze coś mocniejszego, z
    Encyklopedii Staropolskiej
    Zygmunta Glogera:
    Godnem jest wspomnienia - pisze biegły heraldyk Jul. Błeszczyński - drzewo Ł....w z Grotkowa, skomponowane pod koniec XVIII wieku. Niesmaczne to malowidło przedstawia ponad drzewem Najświętszą Pannę, otoczoną dość liczną rodziną, a przy pniu drzewa zamaszystego szlachcica z czapką w ręku. Od ust Najświętszej Panny idą słowa ku szlachcicowi "Nakryj głowę, kuzynku." Szlachcic zaś odpowiada: "Co tego, to uczynić nie mogę, Najświętsza kuzynko."
    The author has edited this post (w 26.02.2015)

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.
  • fatuswombatus
    A ja wywodzę swój ród, po mieczu, od samego Adama!
    ostrożnie z imionami, bo pomyślą, że Michnika
    :)
  • dobranocka
    fatuswombatus
    :
    A ja wywodzę swój ród, po mieczu, od samego Adama!
    ostrożnie z imionami, bo pomyślą, że Michnika
    :)
    Tak zepsOOci som że POmyślą? Niech myślą
    :D
    The author has edited this post (w 26.02.2015)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.