Skip to content

Paskudny dzień

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Ukraińcy rartowali sie jak mogli z ruskiego okrążenia, przegrali z kretesem, nie mają broni.
http://wiadomosci.wp.pl/gid
,17268841,kat,7631,title,Trwaja-ostre-walki,galeria.html?ticaid=1145d6 - polscy internauci się cieszą.
Bartoszewski ma dziś 95-e urodziny - forum Młodych Demokratów zainicjowało składanie mu życzeń i chętnych do składania hołdów "Największemu z Polaków, obok Marii Curie-Sklodowskiej, Chopina,  Jana Pawła II, Kościuszki i Jaruzelskiego" - całe tabuny. Przy okazji- hołdy dla "żydowskiego geniuszu", nienawiść do Polski i Polaków, a wszystko to pod patronatem kancelarii premiera. No i cenzura niesłusznych wpisów.
Piąta kolumna w necie jest naprawdę liczna. Składa się z półgłówków wychowanych na tefałenie ("to najbardziej obiektywna telewizja"), ale to stracona młodzież, pociągnięta przez tuskoidów na zatracenie.
Idę się zdrzemnąć, żeby o tych ludziach choć na chwilę zapomnieć.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.

Komentarz

• sama mowisz, ze jest cenzura. to ze idiotow u nas nie brakuje to jedno, ale absolutnie nie wierze w zadne "tabuny" zwolennikow zyda na L4 z Ausschwitz.

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • wpolityce.pl cytuja "zyczenia", ktore juz "znikaja", np.: "kiedy kancelaria prezydenta obchodzic bedzie urodziny Rotmistrza?"
    nie chce mi kopiowac wiec podaje tylko namiar.

Pan Jezus
  • Mnie bardziej dobiły słowa Danuty Szaflarskiej.
  • Szaflarska coś nowego powiedziała czy chodzi o te o filmie o Smoleńsku?
    Dostała pani propozycję zagrania w filmie
    o Smoleńsku?
    Nie i oby nigdy nie. Panowie... przecież
    Marian Opania powiedział to, co my wszyscy od dawna myślimy. Ale nie będziemy
    o tym rozmawiać.
  • Rozpływała się "jak to dobrze, że pan jest taki dobry i kochany, panie prezydecie..." itp.
  • mmaria
    Mnie bardziej dobiły słowa Danuty Szaflarskiej.
    dlaczego dobily cie slowa aktorki?
    (zawod jeszcze w XIX w. uwazany za prostytucyjny)

Pan Jezus
  • Chochlik drukarski w jednej z gazet (lata 70-te):
    "Rozstrzygnięto konkurs na najlepszego aktora i aktorwę filmową"
    ;)
  • Brzost
    Chochlik drukarski w jednej z gazet (lata 70-te):
    "Rozstrzygnięto konkurs na najlepszego aktora i aktorwę filmową"
    ;)
    no no no, tylko mi tu bez myzogynyzmu: aktorwe i aktorwa, jak juz cos;)

Pan Jezus
  • Z przeproszeniem Szan. Koleżanki, nie jestem tfurcą tego bonmotu, a jedynie jego mechanicznym odtfurcą
    :)
  • davenia
    dlaczego dobily cie slowa aktorki?
    (zawod jeszcze w XIX w. uwazany za prostytucyjny)
    Bo słotka pani Danusia jest właśnie ciągle żywym obrazkiem ciotek z kółek różańcowych. Które na wózeczkach lub o laseczkach, ale z cało pewnościo doczłapio sie do urn, by zagłosować na kochanego etc... A wokół mnie żyje armia takowych
    :(
    The author has edited this post (w 19.02.2015)
  • ale sytuacja tego typu pan jest juz znacznie zaawansowana: nawet gdyby pani Danusia powiedziala co innego, to zlapalyby za sole trzezwiace i tym bardziej udaly sie do urny z glosem na Bronkozaura.
    zdanie pani Danusi w niczym nie pomoze ani nie zaszkodzi.
    a moze nawet bardziej zaszkodzi bo ona wlasnie powieksza grono glosujacych na Bronkozaura: grono dinozaurow. takie otoczenie nie jest dobrym PR.
    a swoja droga: nie mamy szczescia do Danusiek...
    The author has edited this post (w 19.02.2015)

Pan Jezus
  • Brzost
    Z przeproszeniem Szan. Koleżanki, nie jestem tfurcą tego bonmotu, a jedynie jego mechanicznym odtfurcą
    :)
    in Ordnung:)

Pan Jezus
  • Ktoś na tej stronie Mlodych Demokratów zachował wpisy jakiegoś Aarona  ("na kolana polaczki"!) i zapowiedział podjęcie środków prawnych. A pani Danusia Sz. mysli tak samo jak pewnie i cała reszta przesympatycznych pensjonariuszek w Skolimowie. To staruszki nieświadome własnego zeszmacenia, ale tak samo nieświadomi są młodzi, których jakiś Aaron ( nieważne czy prawdziwy, czy nie)  nazywa polaczkami. Im to zupełnie nie przeszkadza, dobrze im z tym. Zaiste; słowo cwel jest - w odniesieniu do nich- najbardziej adekwatne i prawdziwe. Nawóz historii, bezkształtna ciemna masa.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Aktorkom i aktorom zrobiono krzywdę w latach 1980-tych wmawiając im, że są solą narodu i wyrocznią w sprawach moralnych i politycznych - zwykła przypadlość celebrytów, ale w warunkach totalitarnych ze szczególnie ostrym przebiegiem. Aktorom w ogole łatwo mieszają się role z życiem realnym i potem bredzą.
    Przed wojną nie było do pomyślenia, żeby Jadwiga Smosarska, Zula Pogorzelska, Eugeniusz Bodo, lub Franciszek Brodniewicz wymadrzali się na tematy polityczne albo pouczali ludność na kogo głosować.
    A p.Danuta Szaflarska? Starość to straszna rzecz, ale proszę sobie przypomnieć jakim propagandowym, tendencyjnym gniotem były "Zakazane piosenki" z jej walnym udzialem.

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.
  • Starość nie musi być straszna, przecież to dzieło Pana Boga, to my życiem wybieramy jaka ona będzie. Dlaczego pani Szaflarska mówi co mówi a pani Kwiatkowska coś zupełnie innego? I czy ma to jakiś związek z tym, że w czasie wojny Szaflarska grała w teatrze a Kwiatkowska nie, (mimo że powinno być raczej odwrotnie bo jak czytam Kwiatkowska zadebiutowała w 1935 a Szarflarska we wrześniu 1939). Jakie wybory takie życie.
  • przemk0
    Starość nie musi być straszna, przecież to dzieło Pana Boga, to my życiem wybieramy jaka ona będzie. Dlaczego pani Szaflarska mówi co mówi a pani Kwiatkowska coś zupełnie innego? I czy ma to jakiś związek z tym, że w czasie wojny Szaflarska grała w teatrze a Kwiatkowska nie, (mimo że powinno być raczej odwrotnie bo jak czytam Kwiatkowska zadebiutowała w 1935 a Szarflarska we wrześniu 1939). Jakie wybory takie życie.
    Oj czepia się Pan skrótu myślowego - wiadomo, ze chodzi mi o pewne aspekty starości, w tym demencja i takie tam, bedzie Pan w mym wieku, to zozumie, że co do pewnych rzeczy to nie ma sie na stare lata wplywu. co  do reszty zgoda.

Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.
  • @wrog ludu
    przypomnijmy kto im zrobil te krzywde: Kosciol, ktory otworzyl dla nich szeroko podwoje.
    moze dlatego wiekszosc z nich teraz Go tak nienawidzi;)?

Pan Jezus
  • Aktorzy są do przyjęcia tylko wtedy, kiedy mówią tekstem dramatopisarzy, lub scenarzystów, kiedy zaczynają mówić własnymi tekstami - wychodzą na idiotów.
    PS. Owszem, są wyjątki - jeden na tysiąc.

• Mania
    Aktorzy są do przyjęcia tylko wtedy, kiedy mówią tekstem dramatopisarzy, lub scenarzystów,
    O ile tym tekstem za bardzo nie manipulują. Pamiętam, że wiele lat temu wyszedłem zniesmaczony po spektaklu herbertowskim w wykonaniu Zapasiewicza w "Powszechnym". Aktor i reżyser w jednym powycinał z wierszy fragmenty, które mu nie odpowiadały i wyszedł Herbert wykastrowany.
  • Ale trzeba mu oddać, że jak mało kto potrafi go recytować.

• Potrafił. Już nie żyje. Ale właśnie dlatego mnie zawiódł, bo pamiętałem jego spektakl o Panu Cogito w Teatrze Telewizji w 1981.
  • Brzost
    Mania
    :
    Aktorzy są do przyjęcia tylko wtedy, kiedy mówią tekstem dramatopisarzy, lub scenarzystów,
    O ile tym tekstem za bardzo nie manipulują. Pamiętam, że wiele lat temu wyszedłem zniesmaczony po spektaklu herbertowskim w wykonaniu Zapasiewicza w "Powszechnym". Aktor i reżyser w jednym powycinał z wierszy fragmenty, które mu nie odpowiadały i wyszedł Herbert wykastrowany.
    Może wkroczyła cenzura z Mysiej?

• Potrafi. Wielcy artyści tak łatwo nie umierają.
  • Mania
    Może wkroczyła cenzura z Mysiej?
    Wtedy już nie było Mysiej, to był rok 2001 albo 2002.
    W każdym razie pamiętam dwa opuszczenia. W "Pan Cogito o postawie wyprostowanej" opuścił słowa: "piszą wiernopoddańcze mowy", a w "Przesłaniu Pana Cogito" - "I nie przebaczaj, zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
    Ale, że recytował pięknie, nie neguję.
    The author has edited this post (w 20.02.2015)
  • Brzost
    Wtedy już nie było Mysiej, to był rok 2001 albo 2002.
    Mysia nigdy nie przestała być, tylko zmieniła nazwę i sposoby. W każdym razie postać pana Zapasiewicza, dobrze opisuje jego rola w Psach, kiedy to Franz mówi "czasy się zmieniają, a pan cały czas w komisjach".
    JORGE>
  • Poroszenko w Mińsku po cywilnemu
    poroszenko minski po Mińsku umundurowany
    poroszenko umundurowanyWięc rodzi się pytanie. Czy w Mińsku rzeczywiście wszystkie strony chciały pokoju na Ukrainie?

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Mamy Oskara, ale nie za ten film:((((
  • mmaria
    Mamy Oskara, ale nie za ten film:((((
    Lemingrad ma Oskara, a my......

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • W/g Szmulki Ida (widziała to w kinie) to nudny, płaski gniot nie wywołujący żadnych emocji.
    Btw, wyczytałam w necie, że Pawlikowski bywał w Oxfordzie na herbatkach u Wolińskiej. Prawdopodobnie czuł się zaszczycony
    :(

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.