Skip to content

Konopczyńskiego "Konfederacja barska"

Czytał to ktoś? Warto?

Komentarz

• Hm ... jam czytał był tylko fragmenty, bo długie to ... y nie mogłem się tematowi poświęcić. Ale i mnie przyjemność ta nie minie... Najlepsze jest to dzieło na temat konfedarcyji barskiey z tegom co tu i ówdzie słyszał ja i czytał był ...
    reasumyąc : po prawdzie nie czytałem (choć czytałem a nawet czytywałem) niemniey rekokemendacyję plusową wydać raczę
    :)
    Na zachętę mam nawet angedotkę z ynnego dziełka ... Otóż ks. Marek karmelita ordynans wystawił Marszałkowi Michałowi Krasińskiemu pradziadowi Zygmunta: „W imię Jezus, Pokój Chrystusów, miłość jego zdrowie doskonałe, straż aniołów świętych, zachowalność na wojnie, ocalenie w potyczkach, odkrycie w zdradach, dar Ducha Św. Etc. etc. etc.  w komendach, boskie Tobie, Michale , rycerstwu, podjazdom, wyprawom, objażdżkom, bataljom, daję i dawać nie przestanę z ołtarzowych ofiar błogosłwieństwo. Wszelkim zaś chrobom , zarazom powietrzom, impetycyom, zdradom, natarczywościom, niebezpieczeństwom, nieprzyjacielskim odwagom etc. krwią Jezusową surowy ordynans daję: won precz na ustep, każę i przymuszam! A to na fundamencie przymierza, między mną a obywatelami niebieskimi zawartego i zaprzysiężonego. Bądź zdrów ks. Marek mp.”
    Tego rodzayu ordynansy rozdawał będąc w przymierzu komitywnem ze świętymi w niebiesiach yednak na prawo i lewo zwykłym ludziom w codziennych ich frasunkach...
    Legendę rodową w krzywym świetle a sciśley w profecyji swey Słowacki w "Księdzu Marku" wystawił. Marszałka, prapradziada Zygmunta symbolem dawney Polski, szlacheckiey uczynił - tey która nie rozumie mistycznego wtayemniczenia y proroctw ks. Marka. Konfederacya poniosła klęskę , bo tylko część wierzyła proroctwom księdzoMarkowym ... a Marszałek nie dotrwał w wierze i Bar opuscił.
  • Ksiądz Marek się też w prozie doczekał pamięci, wszak otwiera "Pamiątki JPana Seweryna Soplicy, cześnika parnawskiego" Rzewuskiego.
  • Zacząłem dzisiaj, trochę trudno się czyta, bo Konopczyński zakłada dużo wiedzę na wejściu, poza tym trochę archaiczne te zdania, ale czuję, że to będzie wartościowe. Parę refleksji bardzo "na czasie" juz na pierwszych kilkudziesięciu stronach.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.