Sejm uchwalił ustawę o rozwaleniu górnictwa w Polsce
Nocną, złodziejską porą.
A kilka tygodni temu taki sam numer z lasami im się nie udał, więc miałam nadzieję, że może i tym razem...
Cóż, wobec tego sprawa się rozkręca, krew się poleje.
Inny cios w Polskę wymierzony przez ten reżim to pigułka aborcyjna bez recepty.
A gdzie jest kardynał Nicz, gdzie prymas (nie pamiętam nazwiska)? Gdzie reszta purpuratów, którzy wycofali swoje poparcie dla Polaków? Czyżby zadziałało otrzymane wraz z dotacją na ŚO pouczenie, że "Kościół ma się nie mieszać do polityki"?
A kilka tygodni temu taki sam numer z lasami im się nie udał, więc miałam nadzieję, że może i tym razem...
Cóż, wobec tego sprawa się rozkręca, krew się poleje.
Inny cios w Polskę wymierzony przez ten reżim to pigułka aborcyjna bez recepty.
A gdzie jest kardynał Nicz, gdzie prymas (nie pamiętam nazwiska)? Gdzie reszta purpuratów, którzy wycofali swoje poparcie dla Polaków? Czyżby zadziałało otrzymane wraz z dotacją na ŚO pouczenie, że "Kościół ma się nie mieszać do polityki"?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Po tym głosowaniu Śląsk się zapali.
===
Głosowanie nr 148 - posiedzenie 84, punkt 35.
16.01.2015 godz. 01:08
Za: 240
Przeciw: 208
Wstrzymało się: 2
W Bytomiu-Bobrku wieczorem wyszło na ulice praie 10.000 ludzi - "Nie damy się wykopacz!"
zdjęcia
Acha, Bytom ma największe bezrobocie (oficjalne) w województwie katowickim: 20%.
The author has edited this post (w 16.01.2015)
Wstałem dość wcześnie. Sam nie wiem dlaczego. Starość chyba mnie dopada i czasem spać nie mogę. Umyłem się w ciepłej wodzie, cóż za przyjemność!
A teraz, piję poranną kawę patrząc się na piękną panoramę parku Łazienki, Belwederu, Kancelarii Premiera i dalej aż po Sejm. Jest jeszcze ciemno ale dzień zapowiada się ładny. Księżyc nawet nieśmiało prześwituje przez delikatne chmury. Jest spokojnie ruch samochodowy jak na razie niewielki. Chyba wyjdę na spacer alejami Ujazdowskimi w stronę placu Trzech Krzyży.
Ten spokój i cisza napawa mnie optymizmem........
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Ślicznie.
w sejmie nocną porą decyzji? Poza tym, że kopalnie będzie można opchnąć?
Bo jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że kopalnie, które generują największe straty i być może, rzeczywiście są nie do odratowania* zostały przekazane so SRK. Jedna będzie sprzedana "Węglokoksowi" - też da się
zrozumieć. Ale po co do zarządzania pozostałymi powoływać spółkę specjalnego przeznaczenia? Czy sens tego działania to coś więcej niż wygenerowanie dla krewnych i znajomych królika dodatkowych synekurek, wypłacenia odpraw itd itp?
*chociaż to samo mówiono swego czasu
np. o "Silesji" czy paru innych obecnie rentownych ale nie w KW...
Tak przy okazji, czy rząd zaproponował górnikom przejęcie tych 'nierentownych' kopalń?
The author has edited this post (w 16.01.2015)
,to-oni-zdecydowali-o-losie-gornikow.html
W skrócie: kopalnie zostały obłożone kilkudziesięcioma podatkami, zarządy - konsumujące gros zysków - rozmnożyły się niczym komórki rakowe, a dodatkowo rząd zorganizował polskim kopalniom nieuczciwą konkurencję, importując tani i kiepski węgiel z rusji.
I teraz - po wielkich przedwyborczych zachwytach, jaki to polski przemysł wydobywczy jest wspaniały i jak znakomicie mają się kopalnie - nagle, po kilku tygodniach prawda etapu zmieniła wektor o 180 st. Aj-waj, dramatyczne odkrycie: kopalnie są nierentowne!
A w przemilczanym tle czają się Niemcy, które wyczerpały swoje złoża węgla, likwidują swoje przestarzałe (i niebezpieczne) elektrownie atomowe, za to skupują za bezcen polskie złoża węgla (których Polska ma wciąż obfitość), polskie technologie ekologicznego pozyskiwania energii z węgla.
Wg niemieckiego interesu i w celu zapewnienia niemieckiej przestrzeni życiowej nie ma miejsca dla polskich kopalń, tak jak nie było dla polskich stoczni i fabryk.
Za chwilę Niemcy przejmą wszystkie polskie "nierentowne" kopalnie i będą sprzedawać Polakom polską energię wyprodukowaną z polskiego węgla według polskich technologii za cenę wielokrotnie wyższą od cen obowiązujących obecnie.
Proszę sobie sprawdzić, komu płaci Kolega rachunki za prąd. Czy nie jest to czasem RWE. Bo w miejscowości Gronkowowalzowo światło w lampach zapewnia (i każe sobie płacić) ta właśnie narodowa niemiecka firma.
http://wiadomosci.wp.pl/kat
,1342,title,Protesty-w-Zabrzu-Dochodzi-do-starc-z-policja,wid,17186263,wiadomosc.html
Może trzeba by ją..... przeczytać (również między wierszami)?
http://www.smh.com.au/business/uncertainty-over-massive-queensland-mine-after-election-shock-and-concerns-over-indian-company-20150206-137mbi.html
Dla nieznających lengwydża skrOOt i sedno:
U na sie nie opłaca więc trza zamknąć ale że w OZ do góry nogami wszystko stoi to tam się ołca i się buduje kopalnię o rozmiarze że ho ho ho i nawet ho! Bo kopalnia, baczność, WĘGLA, spocznij, to gruba kasia dla dbającego o swój kraj rządu!