Podpisane porozumienie oznacza, że w Odrobugu ostatecznie pozamiatano?
Mam wrażenie, że 17.01.2015 to będzie kiedyś ważna data dla historyków. Ostatnia szansa na większy protest społeczny chyba właśnie minęła. Później pewnie rzucać się będą jakieś mniejsze grupki, ale to już będzie łatwe do spacyfikowania. Wydawało mi się, że będzie coś w rodzaju "ostatniego marszu entów". Górnicy, kolejarze... Teraz już lipa: nawet jak się za jakiś czas górnicy zorientują, że zrobiono ich w konia, to ci, co teraz zamierzali ich poprzeć, sobie zwyczajnie odpuszczą.
The author has edited this post (w 17.01.2015)
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Znowu potwierdzenie, że Solidarnością kieruje kolejny uBolek.
Akurat ich poparcie dla Buzka daje się pod paroma względami wybronić, inne niekoniecznie.
Także tak myśleliśmy - i mieliśmy nadzieję - z żoną. Rozmawialiśmy o tym nawet z naszym piętnastolatkiem.
I wyszliśmy na jakiś oszołomów...
=
Co do Buzka, jest ogromnie tu na Górnym Śląsku popularny, ale nie wśród górników.
Tak więc, na Solidarność wszczynającą jakikolwiek zryw, nie ma co liczyć. Chyba że zmieni się lider.
Mam nadzieję że kolega Romeck trochę wybaczy mi, i chyba innym, dość ostrą ocenę mieszkańców Śląska (jako ogół) po TYM sukcesie zdrowego rozsądku nad nienawistnym pieniactwem. Ja z mojej strony postaram się nie wsadzać szpili zbyt cząsto i nie wytykać wad, które i być może są i moimi własnymi. Lecz nie mogę sie powstrzymac aby stwierdzić jedno (to tylko moja opinia):
Górnicy zachowują się jak NIEWOLNICY. Gdy pan okłada ich kijem zbyt mocno burzą się i krzyczą, że panu dwór spalą a jego piłą rżnąć będą. Gniew swój okazują stojąc boso na mrozie, głodni, podczas gdy pan w środku swgo dworu w ciepłych komnatach biesiaduje. Gdy pan wreszcie spojrzy na nich, bo mu vistę na pola psuja swym podłym widokiem, chętnie się z panem ułożą aby ręka pańska razów kijem tak często nie wymierzała i by na sezon następny lżejszą była. A gdy to uzyskają cieszą się ze swego zwycięstwa, mówiac sobie nawzajem: Zwyciężyliśmy! Pokazaliśmy panu, że musi się z nami liczyć!
I tak za rok, lub lat może i kilka, znowu spotkają się NIEWOLNICY ze swym panem. A żaden z niewolników nie przyjmie do myśli, iż kłopot ich i ich dzieci można naprawić zamieniając pana na przywódcę.
Czy nikt, dośłownie nikt z S, nie rozumie, że to co Ryży Wuj, a później Kopara, zatwierdzili poddańczo w EU, w pakiecie klimatycznym, jest dla Śląska i kopalń węgla wyrokiem śmierci?
The author has edited this post (w 18.01.2015)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Rzondzoncym i tym którzy dorwali się do związkowego koryta czy szeregowym członkom związków?
Rzont osiągnął sukces w wymiarze pozornie pijarowskim (być może najwierniejsi z wiernych akolitów dadzą się na to nabrać)
Górnicy osiągneli jedynie odroczenie wyroku śmierci jaki wydał im ten rzont (odroczenie i tak dość wąpliwe)
Zarząd zwiazków osiągnął sukces zachowując swoje pozycje i status (korytko dalej będzie pełne składek szaraków)
Reszta społeczeństwa .....no cóż ciepła woda jest ale ktoś będzie musiał za jej podgrzanie zapłacić.
The author has edited this post (w 18.01.2015)
http://michalkiewicz.pl/tekst.php
A jeszcze w temacie Śląska, Górnego Śląska. Taka sobie tabelka, ja wiem, że to tylko jeden wskaźnik:
http://episkopat.pl/kosciol/kosciol_w_polsce/statystyki/6012.1
,Dominicantes_i_communicantes_2013_wg_diecezji.html
Średnia frekwencja na Mszach w Polsce 39,1%, w diecezji katowickiej 40,6%, w gliwickiej 39,0%, czyli co najmniej średnia, a nawet lepiej. Jak na teren 1) silnie zurbanizowany, 2) (diecezja gliwicka) będący częścią tzw. ziem odzyskanych są to wyniki rewelacyjne. Czyli teoretycznie można by się spodziewać, że lub jest tam religijny i konserwatywny, nb. sympatycy RAŚ na rebelce tak właśnie przekonywali. I tenże religijny konserwatywny lud popiera UW, PO, Kutza...
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
na 5 lat (gwarancja pracy).
Gwarancja tych samych uposażeń - do końca roku.... 2015. Noale, to nie jest ani piersza S, ani druga, lecz trzecia... O Dudzie (związek zawodowy) juz na tym forum było po której stronie jest (chyba dosadnie przez kol. Losa).
Ciekawe, z wPolityce.pl, wywiad z posłem PiS, szefem regionu G. Śląska.
Nawet marszałek województwa śląskiego – Wojciech Saługa (
PO
– przyp. red.) na piątkowej sesji powiedział, że o programie „naprawczym” przegłosowanym w nocy dowiedział się z mediów
i poparł uchwałę Prawa i Sprawiedliwości
będący akcesem do protestu i jednocześnie będący żądaniem zmiany
decyzji
przez rząd. A przecież Wojtek Saługa był do niedawna posłem
Platformy
Obywatelskiej, wcześniej senatorem! Tak więc nawet to świadczy, że coś jest na rzeczy, o co pan zapytał.
A co do S .... szkoda że sobie gębę prawdziwą ludzką SOLIDARNOŚCIĄ obecne kacyki wycierają. Dlatego mój stosunek do związków zawodowych w bugoodrzu jest bardzo zły. Być może dlatego, że od 18 roku życia byłem, i dalej jestem, zagorzałym zwolennikiem idei związków zawodowych, a także, przez kilka ładnych lat byłem nawet przedstawicielem sporej grupy związkowców. W bugoodrzu to przykład następnej dziedziny życia społecznego która kompletnie uległa gangrenie.
The author has edited this post (w 19.01.2015)
http://kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=26832&start=8120
"Dawno się tu już nie wpisywałem ale czas zabrać Głos . Panowie powiem jedno liczyłem w chuj na to że w końcu Polska się zjednoczy przeciwko tym Złodziejom zarówno z PO PIS SLD PSL i każdej formie siedzącej w tym pierdolonym "Nierządzie" Czy nikt tego nie widzi że Związkowcy znów się sprzedali Platformie za KILKA stołków dla SOLIDARUCHÓW wejdą do Nowej Spółki ! TO co się dzieje to tylko wina nieudolnej SOLIDARNOŚCI która tak naprawdę krzyczy wrzeszczy a spija śmietankę po strajkach. TO nie jest już solidarność walcząca o PRACOWNIKA ROBOTNIKA POLAKA tylko Solidarność walcząca o swoje przywileje dla swoich Ludzi. Zobaczcie KTO z liderów solidarności sprzed 5-10 lat jest dalej Robotnikiem Pracującym są DZIAŁACZAMI żaden z nich nie pracuje w sensie Fizycznym tylko pełni funkcje Reprezentatywne firm w których Pracowali , zostali wyznaczeni do pracy . Jeden mam wniosek i wielu będzie miało mi za złe i pohejtuje ale trudno Ukraińscy Nacjonaliści wyprzedzili nas w Chuj trwali do końca i trwają wiem że jest to zły przykład ale my Najbardziej Bitny Naród w Europie nie potrafimy wyjść wszyscy usiąść RAZEM i obalić ten jebany ANTY POLSKI rząd kolesiów !!!Wstyd Panowie wstyd dla nas samych brak nam JAJ i Chęci zamiast wspierać się Kłócimy się o to Kogo było więcej na marszach protestach zamiast razem Ruszyć przeciwko TYRANI KŁAMSTWU i Teoretycznemu Państwu . ONI Mają nas za DEBILI DRESÓW I Chuliganów a my zamiast się zjednoczyć podkręcamy się jedni na drugich !!!"
"Panowie Jestem tak ku*** zawiedziony ze w glowie mi się nie miesci Gornicy podpisali porozumienie gdzie jak zawsze za pol roku znowu będą prosić o pomoc protestować ze jest zle !! bo bd wszystko odnowa ale skoro uznali ze tak jest lepiej a zal mam bardziej o to ze myslalem ze wkoncu odpierdolimy ten rząd który jest TAKI NIE rentowny ale znowu można uznac ze nasza mentalność zmieni się może w następnym pokoleniu w co i tak watpie bo jeśli nie ebdzie wojny (Przydalaby się powoli) bd mieć ere Dzieci internetu nie wiedzące co do czego i ubranych chlopaczkow jak dziewczyny z torebkami bo już jest coraz więcej tego ."
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
Wnerwieni na wszystko i zbuntowani przeciw wszystkim. Tak bardzo że nie rozróżniaja wroga od przyjaciela. Rżnąć, niszczyć, palić, gwałcić i burzyć. Khmer Rouge w wersji bugoodrzańskiej. Pytanie: kto robi za Pol Pot'a?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ewa Kopacz po raz kolejny kłamała.
Obiecano, ze strajkującym włos z głowy nie spadnie, tymczasem ... dostają dyscyplinarne wypowiedzenia, czyli won na bruk!
Rośnie wściekłość.
http://pressmix.eu/index.php/2015/01/26/zwiazkowcy-z-jsw-zwolnieni-dyscyplinarnie-za-strajk-solidarnosciowy-to-nie-tak-mialo-byc-kto-podpala-slask/
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
jeszcze
chcą".