Skip to content

Flądra znaczy podział

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Jest Flądra Jeża/Matyszkowicza i Flądra Grzesika/Terlikowera. O podziale forów już nie piszę. A dzie je Grzechu? - zapytacie?
Tu!
The author has edited this post (w 22.01.2015)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.

Komentarz

• A, faktycznie, zapomniałem się podzielić kawiarnianym newsem z przedwczoraj
    :)
    Ujawniono to na pewnym jubileuszowym akukumenicznym panelu, gdzie spotkali się panowie Jeżewski, Górny, Horodniczy, Pałka, Terlikowski i Matyszkowicz. Oraz pan Gociek jako konferansjer.
  • @WM Brzost
    Y yak goście (redaktory historyczne flądry y widzowie) odnosili się do nowego pomysłu ?
  • Fajna okładka:)
    (Malejonek - od pankowca do "Stanę na każde twoje zawołanie Polsko, po Bogu pierwsza, ponad nim przed toba nikt!" - to się nazywa
    metamorphosis
    !)

Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
  • Gerwazy
    @WM Brzost
    Y yak goście (redaktory historyczne flądry y widzowie) odnosili się do nowego pomysłu ?
    Hm, że tak peem, widzom nie bardzo dano szansę dojść do głosu, tzn. pan Gociek takimi słowami zachęcał do głosów z sali, jakby chciał powiedzieć: "Jak ktoś koniecznie musi, to niech się odezwie, ale najlepiej to kończmy i napijmy się tego piwa, które nam tu Jeżower stawia." (Uwaga, żart-parafraza!) Swoją drogą widzów było mało, cała impreza w porównaniu z jublem w Hybrydach 10 lat temu - kameralna.
    No więc, odczytaliśmy sugestię i w gronie dawnych FF-Adminów i FF-celebrytów pokomentowaliśmy sobie przy "Perle" pluralistycznie. Przeważał jednak umiarkowany sceptycyzm co do nowego pomysłu.
  • Brzost
    Gerwazy
    :
    @WM Brzost
    Hm, że tak peem, widzom nie bardzo dano szansę dojść do głosu, tzn. pan Gociek takimi słowami zachęcał do głosów z sali, jakby chciał powiedzieć: "Jak ktoś koniecznie musi, to niech się odezwie, ale najlepiej to kończmy i napijmy się tego piwa, które nam tu Jeżower stawia." (Uwaga, żart-parafraza!) Swoją drogą widzów było mało, cała impreza w porównaniu z jublem w Hybrydach 10 lat temu - kameralna.
    No więc, odczytaliśmy sugestię i w gronie dawnych FF-Adminów i FF-celebrytów pokomentowaliśmy sobie przy "Perle" pluralistycznie. Przeważał jednak umiarkowany sceptycyzm co do nowego pomysłu.
    W tymże gronie został nawet zawarty zakład co do długości życia nowego pisma :->
  • Domino
    W tymże gronie został nawet zawarty zakład co do długości życia nowego pisma :->
    To już chyba było po moim wyjściu.
  • Brzost
    Domino
    :
    To już chyba było po moim wyjściu.
    Wyraziłem się nieco nieściśle - zakład został zawarty między dwiema osobami z tego grona.
    A było to jeszcze w czasie odpytywania rednaczy, czyli w trakcie części oficjalnej.
  • A yak forumowicze ex cathedralni prorokuyą co do sukcesa miesięcznika? Ja tam uważam rze sukces będzie większy niż Ozonu ...
  • Lubię czytać felietony Górnego wSieciach. Kupiłam niektóre z jego książek i zwłaszcza tych albumowych nie żałuję. Może więc zaryzykuję zakup nowej gazety. Na pewno brakuje jakiegoś miesięcznika tego typu. Sze zobaczy, sze będzie prorokować.
  • Gerwazy
    A yak forumowicze ex cathedralni prorokuyą co do sukcesa miesięcznika? Ja tam uważam rze sukces będzie większy niż Ozonu ...
    Na pewno większy niż Frondy-coś tam, rzadziej wychodzącej. Obecnie dla kogoś, kto nie zna towarzyskich niuansów Fronda-Lux będzie jakimś pismem-dodatkiem, trve Fronda będzie ta. Hipsterstwo ha ha ha.
  • Nie tylko piwo było gratis, także archiwalne LUXy - to wziąłem. Z redaktorów najchętniejszy do zaczepek intelektualnych był red. Horodniczy, zresztą też najbardziej towarzyski (nie licząc Petepiusza), Matyszkowicz przemykał gdzieś bokiem, Terlik na pytanie-zabawę Goćka "Moja Fronda to..." odpedział "...to walka", ale do zmierzenia się z ludem zgromadzonym nie przystąpił. Żeneralmą, nieco nudna akademia z tego wyszła, ale za to część nieoficjalna całkiem przyjemna (były nawet kanapki z łososiem).
  • Górnego bardzo przyjemnie się czyta - w stylu felietonowym (zob. Hesse), ale kiedy wysłucha się jakiejś poważniejszej wypowiedzi (np. na konferencji o aspiracjach - było nie było - naukowych), od razu wychodzą na jaw jego luki w wiedzy i niedostatki w sposobie rozumowania. Oczywiście, bardzo sympatyczny gość, dużo opowiada o swoich dzieciach, wszyscy się zachwycają, nikt nie chce mu robić przykrości...
    W ten sposób udaje mu się zachować dobry sposób na wygodne życie i niczym niezmąconą wiarę we własną doskonałość - intelektualną i nie tylko.
  • agent
    Nie tylko piwo było gratis, także archiwalne LUXy - to wziąłem. Z redaktorów najchętniejszy do zaczepek intelektualnych był red. Horodniczy, zresztą też najbardziej towarzyski (nie licząc Petepiusza), Matyszkowicz przemykał gdzieś bokiem, Terlik na pytanie-zabawę Goćka "Moja Fronda to..." odpedział "...to walka", ale do zmierzenia się z ludem zgromadzonym nie przystąpił. Żeneralmą, nieco nudna akademia z tego wyszła, ale za to część nieoficjalna całkiem przyjemna (były nawet kanapki z łososiem).
    Hm, mnie się zdawało że te LUX-y były gratis pod warunkiem że się nówkę kupiło z nr 73.
    W uzupełnieniu dodam, że po wspomnianej wypowiedzi Terlika, loża szyderców zaraz skomentowała na boku: "No, tak... Moja Walka"
    ;)
  • W pewnym momencie przy starych LUXach leżała wymazana mazakiem na kawałku tektury informacja: GRATISY. A nowe były opakowane w archiwalne wydania NIE.
    Terlikowa WALKA wzbudziła pewien rezon, istotnie.
  • Być może obaj mamy rację, jako że przyszliśmy w pewnym odstępie czasu, tzn. ja byłem wcześniej, kiedy jeszcze nie było napisu GRATISY.
  • Tak pewnie było. Ale ja sobie przede wszystkim pomyślałem, że nie będę robił hypsterom koło pióra, nie zapoznawszy się głębiej z ich działalnościo.
  • jestem mocno nie na biezaco: myslalam, ze Gorny robi "Egzorcyste". odszedl czy pismo padlo?

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • davenia
    jestem mocno nie na biezaco: myslalam, ze Gorny robi "Egzorcyste". odszedl czy pismo padlo?
    Ze strony miesięcznika:
    http://miesiecznikegzorcysta.pl/

Miesięcznik Egzorcysta ukazuje się od września 2012 roku. Od początku jego redaktorem naczelnym jest
    Artur Winiarczyk
    .

W skład Rady Programowej Pisma wchodzą:

1. Ks. Andrzej Grefkowicz - egzorcysta archikatedry warszawskiej
      ,
      przewodniczący rady
    2. Grzegorz Górny - reporter, publicysta, reżyser, producent filmowy i telewizyjny
    3. Ks. dr Eugeniusz Derdziuk - egzorcysta diecezji zamojsko-lubelskiej
    4. Ks. Jan Reczek - kapłan archidiecezji krakowskiej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.